915 total views

dulacioiuPuțini știu că SC Olteam Paper SRL din Rm. Vâlcea, este o firmă în care acționari sunt doi jurnaliști cunoscuți, respectiv Iulian-Sebastian Cârciu și Eduard Gheorghe Dulăcioiu, ultimul fiind cel mai ”vocal, acid, deștept și vertical”, dintre toți jurnaliștii vâlceni, calități care-i permit să-și bată joc, la modul ordinar, de colegii de breaslă. Până în urmă cu vreo câțiva ani, nimeni nu a auzit de acest ipochimen, luat de pe stradă și făcut ziarist, apoi director la ”Arena”, de Florin Mănoiu.

12355.16789

Aroganța acestui individ, demonstrată în toate conferințele de presă în care credea că e singurul care a inventat apa caldă și mersul pe jos, a devenit proverbială în rândurile colegilor din presă. Excepționalele sale ”calități” de manager i-au adus o prosperitate de invidiat, inclusiv în anii de criză, când, în timp ce majoritatea publicațiilor vâlcene se chinuiau să supraviețuiască, Dulăcioiu apărea la volanul unui jeep. Despre aceste ”calități” vom relata în cele ce urmează, arătând opiniei publice fața nevăzută a afacerilor unui ziarist făcut la apelul bocancilor.
În data de 8. 04. 2013, între SC Olteam Paper SRL Rm. Vâlcea și RAJDP, a fost încheiat un Contract de prestări servicii. La capitolul ”Obiectul contractului”, este specificat la Art.1, că: ”Obiectul prezentului contract este reprezentat de servicii conform ofertei/ scrisorii de intenție, realizate de prestator în favoarea beneficiarului în baza dispozițiilor art. 78, alin. 3, lit. B, din Legea 448/2006, republicată cu modificările ulterioare și a Normelor metodologice de aplicare a legii 448/2006”.
Curiozitatea ne-a îndemnat să vedem ce spun scrisoarea de intenție, cât și legea invocată, ocazie cu care am descoperit elemente de natură penală ale unui grup infracțional organizat.
În scrisoarea de intenție se vorbește despre SC Olteam Paper SRL ca despre o UNITATE PROTEJATĂ, autorizată de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, conform autorizației nr. 1247/27.02.2013, invocându-se prevederile Legii 448/2006 (art. 78, al. 3, lit. B) pentru ”convingerea” Regiei Județene de Drumuri și Poduri de a semna un Contract de prestări servicii de publicitate în toate formele ei, respectându-se domeniul principal de activitate înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului: ”Activități ale agențiilor de publicitate”. În baza acestei scrisori, la numai 2 luni de la autorizare, SC Olteam Paper SRL încheie acest Contract de prestări servicii (cum o fi reușit să ”convingă” conducerea RAJDP Vâlcea atât de rapid și fără nicio experiență din urmă?) pe o perioadă de un an, cu o valoare de 3 000 lei pe lună.
N-ar fi niciun capăt de țară acest contract, chiar dacă o regie a Consiliului Județean nu are nevoie de servicii de publicitate, asemenea scurgeri de finanțe făcându-se anual spre jurnaliștii vocali, conducerile CJ plătind un fel de taxă de protecție din bugetele societăților comerciale sau regiilor subordonate. Însă, modul cum a fost speculată Legea 448/2006 în vederea obținerii de foloase materiale din partea unor șmecheri sprijiniți de conducerea RAJDP, cu acceptul consilierilor județeni, nu poate rămâne nepedepsit.
Dar, iată ce spune Legea 448/ 2006, la articolul 78, al. 3, lit. B, despre care se face vorbire atât în scrisoarea de intenție, cât și în contractul sus-menționat: ”Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligații: b) să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condițiile prevăzute la lit. a)”.
Pentru o mai bună înțelegere, facem precizarea că Legea 448/2006 obligă ”Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați”, să angajeze persoane cu handicap ”într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați”. Cei care nu vor să angajeze persoane cu handicap, sunt obligați să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, sau să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate. Ori, și RAJDP Vâlcea se supune acestei legi, numărul angajaților depășind numărul limită prevăzut de lege. Și, pentru că domeniul lor de activitate, probabil, nu prevede locuri de muncă pentru persoane cu handicap, era obligată să plătească la stat sau să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate. Așa i-a ”ieșit în cale” SC Olteam Paper SRL, însă în loc să încheie un CONTRACT DE PARTENERIAT, așa cum prevede legea, a încheiat unul de ”prestări servicii”, prelungit an de an prin acte adiționale și astfel firma lui Edi Dulăcioiu s-a ales cu o sumă lunară, frumușică, în cont. Ar fi interesant de aflat ce produse și servicii a oferit firma lui Dulăcioiu Regiei Județene de Drumuri și Poduri, din cele 18 enumerate în scrisoarea de intenție, în cei 3 ani de contract cu regia? Pentru ce produse și servicii, firma condusă de Nicolae Vălimăreanu a plătit în acești ani aproape 1 miliard de lei vechi, sereleului lui Dulăcioiu? A verificat directorul Vălimăreanu câte persoane cu handicap există încadrate la firma SC Olteam Paper SRL? Dacă nu, îl informăm noi că din informațiile, pe care le-am primit de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, reiese că în anii 2012, 2013, 2014, numărul mediu de salariați este 1 (UNUL), deși în scrisoarea de intenție ”partenerul” Vălimăreanu este dus în eroare prin această formulare: ”În acest sens, vă facem cunoscută oferta noastră de produse și servicii realizate integral sau parțial (bolduit) de persoane cu handicap angajate în cadrul unității protejate autorizate SC Olteam Paper SRL (bolduit)”. Cu acest ”număr” de salariați (UNUL), din care nu știm câți handicapați sunt și câți nu, s-a obținut o creștere anuală a profitului. Astfel, dacă în anul 2012 avea un profit net de 3077 RON, în 2013 a avut 44 392 RON, iar în anul următor, profitul brut să se ridice la 116 662 RON, profitul net diminuându-se până la 0 RON. Datele despre exercițiul financiar pe anul 2015, le vom primi în următoarea perioadă și, cu siguranță că ne vor descoperii și alte surprize. Așadar, din datele prezentate reiese clar că firma lui Dulăcioiu mai are și alte contracte similare, altfel cifra de afaceri nu urca la deal ca nebuna. Rămâne în sarcina organelor de anchetă să le descopere.
Un aspect la fel de interesant (pentru DIICOT și DNA)este faptul că directorul RAJDP, Nicolae Vălimăreanu, a semnat un Contract de prestări servicii care nu are o parte contractată reprezentată de cineva cu nume și prenume, conform legii, în calitate de prestator. Anual a încheiat acte adiționale de prelungire a contractului, fără să-i pese că în contractul cadru nu există un reprezentant oficial al firmei lui Dulăcioiu. Aceste adiționale au fost semnate de Sebastian Cârciu, în calitate de administrator al firmei SC Olteam Paper SRL, ceea ce ne-ar putea conduce la ideea că Dulăcioiu este persoana, singura persoană handicapată, angajată a firmei. Dar nu vrem să facem speculații! Și nici să aducem atingere onoarei și demnității onorabilului Edi Dulăcioiu, care ne bălăcărește în fel și chip pe pagina de facebook și în articolele de presă, în care ia apărarea unor infractori dovediți de noi cu probe. Deocamdată, atât!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.