Loading

România riscă să piardă aproape 40% din banii europeni din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, din cauza reformelor întârziate, avertizează economiștii. Guvernul vrea să renunțe la unele investiții care nu pot fi implementate la timp și să se axeze pe proiectele care sunt aproape de finalizare. Doar 14% dintre cerințele de la Bruxelles au fost până acum îndeplinite, potrivit Observator News.

Guvernul Ciolacu are timp să depună la Bruxelles cel mult 3 cereri de plată până în august 2026, moment în care ar fi trebuit să fie implementate reformele din toate cele 10 solicitări. Asta înseamnă peste 10 miliarde de euro pierdute. Momentan, s-a ajuns la cererea 3, care este și ea blocată din cauza numirilor în companiile de stat, făcute netransparent, și a nereformării sistemului pensiilor speciale.

„20 de miliarde de euro care ar trebui absorbiți, nu avem cum să depunem un număr mai mare de 3 cereri de plată, cu siguranță procentul de 100% este posibil să nu fie atins”, a recunoscut Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene. O delegație a Comisiei Europene a venit săptămâna aceasta în inspecție la București, pentru a vedea stadiul implementării reformelor. Guvernanții vor să renegocieze PNRR-ul și să renunțe la unele investiții. Modernizarea căii ferate Arad-Timișoara-Caransebeș ar putea pierde finanțarea europeană, iar banii s-ar putea duce spre finalizarea Autostrăzii Moldovei. Probleme sunt și la investițiile din energie.

Prin PNRR ar fi putut fi atrase investiții de 29 de miliarde de lei, dar România a încasat sub guvernul Ciolacu doar 9 miliarde, din care jumătate nici măcar nu au fost folosiți. Pierderea banilor europeni înseamnă un deficit bugetar mai mare și posibilitatea ca agențiile de rating să retrogradeze țara noastră la „junk”- adică nerecomandată investițiilor. „În primul rând va fi un impact în cursul euro, o să crească pentru că o să intre mai puțini euro în România. Neintrând euro și nefiind investiții, o să se diminueze și economia pentru că nu vom avea fluxul monetar care să împingă economia”, a declarat Radu Georgescu, economist. Pe 4 iunie, Comisia Europeană va analiza dacă Guvernul se va încadra anul acesta în ținta de deficit bugetar de 7% și va cere, cel mai probabil, măsuri fiscale mai dure.

16 ianuarie 2025,

președintele CJVL, Rădulescu Constantin, anunța că printr-un proiect finanțat prin PNRR va realiza 12 centre de colectare pentru depozitarea selective a deșeurilor din județul Vâlcea, acesta fiind al doilea contract de lucrări pentru construirea centrelor, suma totală fiind de aproape 4 milioane de euro.

23 decembrie 2024,

conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea, în ajunul Crăciunului, a semnat un contract de finanțare prin PNRR, pentru renovarea energetică a 6 blocuri de locuințe din Râmnic , cu o valoare de 38.762.472 lei. De precizat că în acest moment în municipiu se derulează contracte de lucrări de eficiență energetică la alte 11 blocuri și 10 imobile școlare.

Vor fi aceste contracte în pericol de finanțare?  Să sperăm că nu! Totuși, o veste bună, cu privire la PNRR, de exemplu, administrația municipală, adică Primăria Râmnicu Vâlcea, joi 13 februarie, a primit bani pentru două facturi emise în 2024!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.