159 total views
Centrele de Permanenţă au devenit colacul de salvare al persoanelor neasigurate medical.Procentul de rezolvare a cazurilor la sediu variază între 89% ( Galicea) -96 % (Băile Govora), iar media pe judeţ este 94%. Pe vârste, în CP Călimăneşti adresabilitatea este mai mare la persoanele peste 65 de ani, reflectând grupa de vârstă a turiştilor care s-au adresat centrului de permanenţă.
În prezent, în judeţul Vâlcea, funcţionează patru centre de permanenţă: Centrul de Permanenţă Galicea, centru fix înfiinţat în 2008, într-un cabinet de medicină de familie, deservind 4 localităţi arondate, toate în mediul rural, cu o populaţie de 14.084 locuitori. Serviciile medicale sunt asigurate de 7 medici şi 7 asistente medicale.
Centrul de Permanenţă Băile Govora, înfiinţat în 2009 ca centru de permanenţă fix într-un spaţiu al Primăriei Govora, statiunea balneară neavând staţie de ambulanţă, este unul dintre cele mai solicitate centre. Centrul deserveşte 6 localităţi arondate, din care 5 în mediul rural, cu o populaţie de 22.060 locuitori, serviciile medicale sunt asigurate de 6 medici şi 6 asistente medicale.
Centrul de Permanenţă Călimăneşti, înfiinţat în 2009 ca centru fix în oraş cu 8 medici şi 8 asistente, deserveşte 3 localităţi arondate, din care 2 în mediul rural, cu o populaţie de 13.288 locuitori.
Centrul de Permanenţă Milcoiu, înfiinţat în 2013, într-un cabinet de medicină de familie, deserveşte 5 localităţi arondate (mediul rural), cu o populaţie de 7.433 locuitori, serviciile medicale sunt asigurate de 7 medici şi 7 asistente.
Conform datelor oferite de DSP Vâlcea, în 2014 vârful de adresabilitate l-a avut luna decembrie, luna cu cele mai multe zile libere în instituţiile publice , centrul de permanenţă având program non-stop.
Dintre centrele de permanenţă, Călimăneştiul are cea mai mare adresabilitate, fiind atât oraş de dimensiuni mari, cât şi staţiune balneară cu aflux mare de turişti.
Centrul de permanenţă Galicea are , de asemenea o adresabilitate mare, fiind situat la distanţă mare faţă de spitale. Proporţia de neasiguraţi care s-au prezentat variază între 5-26% ( 26 % la Galicea), cu o medie de 14 % pe judeţ. Este de remarcat proporţia mare de neasiguraţi prezentaţi la CP Galicea ( 1/3 din numărul solicitărilor). Centrul rural şi zona arondată explică această proporţie ridicată de neasiguraţi.
Persoanele adulte, cu vârste între 15-44 ani, au cea mai mare adresabilitate în CP Galicea, B. Govora şi Milcoiu. În CP Călimăneşti, adresabilitatea este mai mare la peste 65 ani, reflectând în acest caz grupa de vârstă a turiştilor care s-au adresat centrului de permanenţă.
Procentul de rezolvare a cazurilor la sediu variază între 89% ( Galicea) -96 % (B Govora), iar media pe judeţ este 94%,iar procentul de pacienţi care a fost trimis pentru consult la alte specialităţi a fost de doar 4%.
Solicitarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, 2% din prezentări, s-a făcut preponderent din Centrul de Permanenţă Galicea, respectiv 85% din totalul solicitărilor din judet, din care, cu echipaj de urgenţă 1 % din solicitări. De de la începutul anului au fost făcute 49 de solicitări pentru urgenţe asistate cu medic, din care 40 din CP Galicea.