252 total views

Centrele de Permanenţă au devenit colacul de salvare al persoanelor neasigurate medical.Procentul de rezolvare a cazurilor la sediu variază între 89% ( Galicea) -96 % (Băile Govora), iar media pe judeţ este 94%. Pe vârste, în CP Călimăneşti adresabilitatea este mai mare la persoanele peste 65 de ani, reflectând grupa de vârstă a turiştilor care s-au adresat centrului de permanenţă.

În prezent, în judeţul Vâlcea, funcţionează patru centre de permanenţă: Centrul de Permanenţă Galicea, centru fix înfiinţat în 2008, într-un cabinet de medicină de familie, deservind 4 localităţi arondate, toate în mediul rural, cu o populaţie de 14.084 locuitori. Serviciile medicale sunt asigurate de 7 medici şi 7 asistente medicale.
Centrul de Permanenţă Băile Govora, înfiinţat în 2009 ca centru de permanenţă fix într-un spaţiu al Primăriei Govora, statiunea balneară neavând staţie de ambulanţă, este unul dintre cele mai solicitate centre. Centrul deserveşte 6 localităţi arondate, din care 5 în mediul rural, cu o populaţie de 22.060 locuitori, serviciile medicale sunt asigurate de 6 medici şi 6 asistente medicale.
Centrul de Permanenţă Călimăneşti, înfiinţat în 2009 ca centru fix în oraş cu 8 medici şi 8 asistente, deserveşte 3 localităţi arondate, din care 2 în mediul rural, cu o populaţie de 13.288 locuitori.
Centrul de Permanenţă Milcoiu, înfiinţat în 2013, într-un cabinet de medicină de familie, deserveşte 5 localităţi arondate (mediul rural), cu o populaţie de 7.433 locuitori, serviciile medicale sunt asigurate de 7 medici şi 7 asistente.

Conform datelor oferite de DSP Vâlcea, în 2014 vârful de adresabilitate l-a avut luna decembrie, luna cu cele mai multe zile libere în instituţiile publice , centrul de permanenţă având program non-stop.
Dintre centrele de permanenţă, Călimăneştiul are cea mai mare adresabilitate, fiind atât oraş de dimensiuni mari, cât şi staţiune balneară cu aflux mare de turişti.
Centrul de permanenţă Galicea are , de asemenea o adresabilitate mare, fiind situat la distanţă mare faţă de spitale. Proporţia de neasiguraţi care s-au prezentat variază între 5-26% ( 26 % la Galicea), cu o medie de 14 % pe judeţ. Este de remarcat proporţia mare de neasiguraţi prezentaţi la CP Galicea ( 1/3 din numărul solicitărilor). Centrul rural şi zona arondată explică această proporţie ridicată de neasiguraţi.
Persoanele adulte, cu vârste între 15-44 ani, au cea mai mare adresabilitate în CP Galicea, B. Govora şi Milcoiu. În CP Călimăneşti, adresabilitatea este mai mare la peste 65 ani, reflectând în acest caz grupa de vârstă a turiştilor care s-au adresat centrului de permanenţă.
Procentul de rezolvare a cazurilor la sediu variază între 89% ( Galicea) -96 % (B Govora), iar media pe judeţ este 94%,iar procentul de pacienţi care a fost trimis pentru consult la alte specialităţi a fost de doar 4%.
Solicitarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vâlcea, 2% din prezentări, s-a făcut preponderent din Centrul de Permanenţă Galicea, respectiv 85% din totalul solicitărilor din judet, din care, cu echipaj de urgenţă 1 % din solicitări. De de la începutul anului au fost făcute 49 de solicitări pentru urgenţe asistate cu medic, din care 40 din CP Galicea.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.