274 total views

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca, potrivit proiectului de lege privind vanzarea terenurilor, doar cetatenii Uniunii Europene vor avea dreptul sa cumpere terenuri in Romania de la 1 ianuarie 2014.

In acest context, premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa le clarifice acest aspect si adversarilor politici.

“Comunicati adversarilor politici ca cetatenii arabi si cetatenii chinezi nu sunt membri ai Uniunii Europene. Am vazut ca vor sa apere terenul Romaniei de chinezi si arabi, nu sunt cetateni ai Europei. (…) De la 1 ianuarie, cei care au dreptul conform acordului semnat de Romania sa cumpere terenuri sunt cetatenii Uniunii Europene”, a precizat Victor Ponta.

Intr-o postare pe un site de socializare, deputatul PDL Elena Udrea si-a exprimat, in urma cu cateva zile, temerea ca, in 2014, strainii vor cumpara “tot terenul agricol al Romaniei, mai ales chinezii.”

La randul sau, ministrul Agriculturii a precizat ca actul normativ prin care se vor reglementa tranzactiile cu terenuri va fi un proiect de lege care se va transmite Parlamentului spre aprobare.

Daniel Constantin i-a calificat drept “usor confuzi” pe reprezentantii opozitiei care, in opinia sa, “trebuiau sa faca ceva pana in acest moment”. Constantin a adaugat ca, prin aceasta lege, se da “o sansa comunitatilor locale sa aiba acces la terenurile agricole”.

Guvernul discuta in sedinta de miercuri proiectul de lege privind masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Potrivit proiectului, strainii care vor sa achizitioneze terenuri agricole in Romania, dupa 1 ianuarie 2014, nu vor mai fi nevoiti sa se limiteze la doar 100 de hectare si nici sa aiba cunostinte in domeniul agricol sau o perioada minima de activitate in acest sector.

Noul proiect vizeaza si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, prin reorganizarea Agentiei Domeniilor Statului.

ziare.com

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.