239 total views

Revenind la conflictul Romprest – Primărie, ne exprimăm siguranţa că ceva este putred aici, iar DNA, în cazul în care vom plăti în cele din urmă 11 milioane de lei, ROMPREST-ului în plus faţă de banii plătiţi lunar pentru colectare, ar trebui să îi trimită în faţa unor instanţe pe toţi cei care s-au ocupat de caietul de sarcini al licitaţiei din 2015, de contractul cu ROMPREST şi de contractele adiacente care i-au ajutat să facă alte ilegalităţi. Despre prețul pentru firme, spunem că a crescut din 2016 până acum de 5 ori! De la 161 lei/tonă la 647 lei/tonă în propunerea de astăzi.

Iată câteva date interesante pentru procurori şi râmniceni:

1. Acum tarifele Romprest pentru râmniceni sunt 6,47 lei/lună/persoană şi 285 lei/lună/ tonă pentru agenţii economici. Romprest a câştigat licitaţia promiţând tariful de 4,75 lei/lună/persoană şi 161 lei/tonă pentru agenţii economici. În doi ani a crescut tarifele cu 36,22% pentru cetăţeni şi cu 74,19 pentru agenţi în condiţiile în care TVA a scăzut de la 24% la 19%.

2. Recent, Consiliul Local a trebuit să aprobe transferul sumei de 1,1 milioane lei de la întreţinere şi reparaţii străzi către plata unor daune câştigate definitiv de ROMPREST în instanţă. Romprest a motivat că a avut pagube pentru că Primăria nu a forţat clienţii URBAN să treacă mai repede drept clienţi ai ROMPREST şi că numărul cetăţenilor din Râmnic a fost mai mic decât cel din contract. DNA ar trebui să îi trimită în faţa instanţei pe acei funcţionari sau aleşi locali care au permis, prin neglijenţă sau incompetenţă, încheierea acestor acte prin care ROMPREST a muls bugetul local de 1,1 milioane lei.

3. La o licitaţie organizată în 2014, ROMPREST cerea râmnicenilor tariful de 7 lei/persoană. La licitaţia din 2015 a câşigat cu un preţ considerat foarte mic faţă de ceea ce este pe piaţa din România. Credem că totul a fost deliberat. Oferim preţ mic, câştigăm licitaţia, apoi mărim tarifele şi mai câştigăm miliarde din procese pentru că am avut grijă să ungem rotiţele şi să aranjăm un contract total favorabil nouă şi care va duce la mulgerea sumelor uriaşe din buget.

4. La finalul proceselor (dacă va câştiga acest proces, vor urma şi altele pentru celelalte facturi), 11 milioane de lei în plus se vor duce în conturile ROMPREST. Un impact major negativ asupra bugetului local, al investiţiilor. Pentru râmniceni va rezulta în final un preţ de aproape 20 lei/lună direct şi indirect de persoană, plătit pentru gunoi. Mai scump ca în Paris.

5. Deşi în regulamentele de salubrizare, parte din contract, este prevăzut la Secţiunea a 4-a ART 35 :

“Deşeurile municipale şi deşeurile similare provenind de pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea vor fi transportate direct la depozitare sau la instalaţiile de compost/sortare/valorificare nejustificându-se înfiinţarea unei staţii de transfer”.

ROMPREST încalcă, cu ştiinţa şi complicitatea primăriei, acest articol, şi face transfer de deşeuri în intravillanul localităţii. Oficial a închiriat de la D.A.D.P. Râmnicu Vâlcea o platformă betonată de 100 de metri pătraţi pe care plăteşte 2 lei concesiunea pe zi/mp. Adică 6000 de lei/lună. În realitate, containerele, utilajele şi deşeurile folosite de ROMPREST, în staţia de compost, depăşesc cu siguranţă 1000 de metri pătraţi.

Deci plătesc de mult timp un preţ de 10 ori mai mic decât ar trebui, pe un spaţiu pe care îl folosesc la o operaţiune ilegală. Cineva trebuie trimis în judecată pentru această fraudă. Pentru folosirea acestor bunuri din patrimoniul Municipiului Râmnicu Vâlcea nu a fost solicitat niciodată acordul Consiliului Municipal.

6. ROMPREST avea obligaţia, conform caietului de sarcini, să depoziteze deşeurile reziduale la depozitul Ecologic Feţeni ( ART 28 aliniat 2). În preţul oferit la licitaţie luase chiar în calcul tariful pe care va trebui să îl plătească la depozitare în groapa Feţeni. Dar, nu a avut niciun contract de depozitare şi chiar din prima zi de activitate la noi, 1 august 2015, a transportat deşeurile la groapa de la Măldăreşti.

7. Nu le putea transporta la Feţeni cum promisese în contract pentru că nu avea staţie de sortare şi tratare a deşeurilor, iar URBAN nu vroia să le dea concurenţilor, care îi scoseseră de pe piaţa din Râmnic, dreptul să o folosească pe a lor.

Corupţii din administraţie

Primarul Mircia Gutău şi actuala administraţie efectiv nu mai au ce face. Sunt legaţi de mâini şi nu vor să instige la cercetări împotriva vinovaţilor. La urma urmei primarul nu e procuror sau Curte de Conturi. Doar nişte corupţi sau nişte mari proşti puteau face jocul celor de la ROMPREST într-un mod atât de criminal. ROMPREST trebuia să ducă Gunoiul la Feţeni, iar depozitul de acolo să încaseze nişte taxe pe tonă depozitată. Alături de redevenţă aceşti bani rămâneau în oraş.

ROMPREST nu avea voie să aibă staţie de transfer deşeuri şi era treaba acestei firme unde şi cu cine făcea sortarea şi tratarea deşeurilor. Dar din prima zi, Romprest a transportat la Măldăreşti gunoiul, plătind normal costuri pe transportul la 40 kilometri. Nu era problemă. Între timp pregătiseră deja schema prin care, prin procese, vor obţine mult mai mulţi bani decât acest transport, pentru că Romprest ştia că şi la Măldăreşti se va închide în iulie 2017 groapa, dar estimase că va forţa administraţia să facă o ilegaliate şi să permită depozitarea în noua groapă a unor deşeuri nesortate şi netratate (probabil aşa se întâmpla cu un primar slab care ar fi zis că suntem obligaţi să acceptăm acest compromis ca să nu plătim transportul deşeurilor la Bucureşti).

Între timp, însă, primar reajunge Mircia Gutău, iar el nu poate permite în ruptul capului o astfel de ilegalitate care l-ar fi dus direct după gratii. Aşa că Romprest se mută la groapa din Bucureşti şi emite facturi pentru transport către Primărie. De ce le poate emite? Păi simplu. Pentru că fosta administraţie i-a închiriat cei 100 de metri la Staţia de Compost şi le-a permis să aibă ilegal o staţie de transfer. Ulterior, alţi funcţionari s-au ocupat de un act crucial pentru această operaţiune. Este vorba despre Autorizaţia de Mediu înaintată la 5 august 2015 (la cinci zile după începerea activităţii) Primăriei Râmnicu Vâlcea în care se precizează că la punctul de lucru din jud Vâlcea: “Colectarea deşeurilor reziduale se face astfel: se descarcă deşeurile din autogunoiere în containere amplasate la Feţeni şi Râureni pentru a se transporta la depozitul Horezu”.

Prin acceptarea acestei autorizaţii, care contravine clar şi fără echivoc, condiţiilor stabilite prin Contractul de Delegare, conducerea Municipiului Râmnicu Vâlcea a creat condiţiile favorabile Romprest pentru încălcarea obligaţiilor contractuale fără a fi tras la răsundere. Mai mult decât atât, slăbiciunea de atunci a conducerii Primăriei se constituie în argumente prin care Romprest solicită în acest moment daune şi probabil va câştiga în instanţă sume colosale din bugetul oraşului.

CINE ESTE ROMPREST?

Firma căreia Gutău i-a aprobat în perioada 2016-2020 – 5 majorări succesive a tarifelor. În acest mod a fost posibil ca, în mai puțin de 4 ani, prețul la gunoi să crească de la 4,75 lei la 12,46 lei/lună/persoană. Este evident pentru oricine că această creștere, de aproape 3 ori!, nu are nicio legătură cu realitatea, argumentele și fundamentările conțin informații neadevărate și calcule cu erori matematice flagrante.

https://www.economica.net/dosarul-romprest-trimis-in-judecata-cercetarile-au-fost-disjunse-fata-de-florian-walter_101810.html

“Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului Romprest este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.”

“ … în Romprest s-au pus bazele unui grup infracţional organizat, format din 23 de persoane, care a desfăşurat, în perioada 2012 – 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.”

“ … iniţiat şi coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.”

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.