470 total views

Acuzat de procurorii DNA a că coordonat un sistem de fraudare a referendumului din 2012, în ziua căruia a organizat o operaţiune de mobilizare la urne prin intermediul USL-iştilor din secţiile de votare cărora li se transmiteau SMS-uri sub îndrumarea sa directă, şeful PSD Liviu Dragnea a susţinut în faţa judecătorilor că “tinerii voluntari” care erau în sediul partidului în ziua referendumului ar fi cei ce au trimis mesajele, dar că nu crede că va mai recunoaşte cineva vreodată acest lucru. În ziua votului, susţin procurorii, reprezentanţii USL din secţiile de votare au transmis circa 4.400 de SMS către centrul de campanie condus de Dragnea.

dragnea-1„Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile”, începea seria de mesaje de la centru. Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în acest dosar, el contestând sentinţa

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a luat în discuţie dosarul în care Liviu Dragnea şi alţi peste 70 de inculpaţi sunt acuzaţi de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

La termenul de luni, Liviu Dragnea a dat o declaraţie în faţa Completului de cinci judecători, în completarea declaraţiilor date anterior, în faţa procurorului de caz şi la prima instanţă, care l-a condamnat, în 15 mai, la un an de închisoare cu suspendare.
“Menţin declaraţiile date anterior. În continuare mă consider nevinovat, dar după citirea motivării, am considerat că trebuie să fac câteva precizări în sprijinul meu. Mi se reproşează adresa mea privind organizarea unei tombole. S-a spus că dacă aş fi luat măsuri împotriva unor angajaţi din partid, asta ar fi dovedit că nu am ştiut de trimiterea acelei adrese. Totodată, se mai spune că dacă aş fi considerat că nu am trimis eu adresa, atunci aş fi făcut demersuri pentru a afla cine. S-a mai spus că atunci când am trimis a doua zi a doua adresă prin care ceream să se anuleze prima adresă m-am referit numai la tombolă, pentru că nu am aflat de acea adresă a doua zi dimineaţă, văzând registrul de intrări-ieşiri. Scria doar adresă tombolă. Nu am luat vreo măsură administrativă nici înainte pentru că au mai fost astfel de situaţii. La partide se trimit multe adrese în timpul unei campanii electorale”, a spus preşedintele PSD.

Dragnea a arătat, în faţa instanţei, că sms-urile prin care oamenii erau îndemnaţi să iasă la vot la referendumul din 2012 ar fi putut fi transmise de “tineri voluntari” care se aflau în sediul central al partidului la acel moment.

“În ziua referendumului, în sediul PSD central erau zeci de tineri voluntari, aduşi sau proveniţi din toate cele trei partide. Atunci formau o alianţă politică denumită USL. Fac precizarea pentru a explica faptul că, în zi de scrutin, sediile de partide sunt străbătute de foarte multă lume. O parte dintre aceşti tineri era grupată la etajul 1, fiind coordonată de oameni din stafful de campanie. Părerea mea e că acei tineri au compus şi trimis acele sms-uri – despre care, repet, că nu am avut cunoştinţă -, ca o reacţie la un alt tip de sms-uri ce se trimiteau atunci prin care oamenii erau îndemnaţi să nu se prezinte la vot. Repet, este o părere personală a mea”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă, în calitatea sa de secretar general al PSD la data faptelor şi de coordonator al campaniei electorale, s-a interesat cine a avut iniţiativa şi cine a compus şi trimis adresa de organizare a unei tombole, Dragnea a arătat că, în ziua în care a fost trimisă în teritoriu, el nu s-a aflat în sediul partidului şi că a doua zi, când a văzut această adresă, a anulat-o.

“A doua zi de la emitere, după ce am constatat că apare această adresă, sigur că am întrebat cine a făcut-o şi cine a trimis-o, eu nefiind în sediu în ziua expedierii. La acea discuţie erau mai mulţi membri din staff, iar concluzia trasă din răspunsurile neclare ale acestei echipe a fost că tineri voluntari ce au lucrat la toată această campanie şi ce veneau cu tot felul de idei ar fi conceput-o şi trimis-o. La întrebarea mea de cum au putut avea acces la sistemul nostru informatic, aceştia au răspuns că sistemul nostru era accesibil multora dintre cei prezenţi în sediul partidului. Nu era un sistem informatic gândit cu grad de protecţie foarte mare. Am dat foarte multă importanţă acestui fapt. Faptul că a doua zi am anulat gândind că nu mai poate produce efecte, am zis că orice eventuală greşeală a celor de acolo s-a reparat şi că nu mai este cazul să stăm….”, a completat Dragnea declaraţia sa.

Întrebat de judecătorii din complet dacă a stabilit sarcini precise, în condiţiile în care nu putea să fie prezent permanent în sediul partidului, Dragnea a spus că nu era stabilită o persoană anume care să coordoneze corespondenţa cu teritoriul.

“În aşa-zisa echipă de campanie, care era destul de fluctuantă, erau aproximativ 30-35 de oameni. Nu s-a stabilit o persoană anume care să coordoneze această corespondenţă cu teritoriul, pentru că volumul de adrese era foarte mare şi s-a convenit să se lucreze în comun. Vreau să mai spun că acum, după declanşarea anchetei şi începerea procesului, nu pot să cred sau măcar să sper că cineva va recunoaşte sau aminti ceva despre acea adresă”, a precizat Dragnea.

Judecarea apelului în dosarul “Fraude la referendum” trebuia să înceapă în 28 septembrie, însă atunci Completul de cinci judecători, format din Livia Stanciu, preşedinte, Angela Dragne, Luciana Mera, Luminiţa Zglindea şi Maria Francisca Vasile, a amânat cauza până în 23 noiembrie, întrucât mulţi dintre inculpaţi au solicitat un nou termen, fie pentru pregătirea apărării, fie pentru a-şi putea angaja apărători.

Tot atunci, instanţa le-a cerut inculpaţilor să spună dacă doresc să dea o o nouă declaraţie în faza de apel. Liviu Dragnea şi unii dintre inculpaţi au arătat că vor să dea o nouă declaraţie, în faza de apel.

Acuzaţiile procurorilor

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat în 15 mai, de instanţa supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Prin aceeaşi sentinţă, alţi inculpaţi din dosarul au primit pedepse de închisoare cu suspendare sau au fost achitaţi. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de unii dintre inculpaţi.

Procurorii DNA au arătat, în apelul din dosarul “Fraudă la referendum”, că pedeapsa primită de Liviu Dragnea este prea mică raportat la gravitatea faptelor sale, acesta acţionând ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi “extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni” sau “cu forţa”.

DNA a menţionat, în motivele de apel, că instanţa a greşit individualizarea pedepsei aplicate lui Liviu Dragnea, “cuantumul simbolic de un an închisoare şi modalitatea de executare cu suspendare fiind incompatibile cu gravitatea infracţiunii de folosire a influenţei funcţiei de conducere din partid pentru obţinerea cvorumului la referendum, prevăzută de art. 13 din Legea nr. 78/2000”.

Procurorii au mai arătat că în mod greşit au fost achitaţi alţi 45 de inculpaţi, dintre care opt au avut calitatea de preşedinţi secţii de votare, iar 37 au fost membri ai unor secţii de votare. Astfel, magistraţii cer judecătorilor condamnarea lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi 45 de inculpaţi la pedepse “în cuantum concordant gravităţii faptelor”.

Potrivit procurorilor anticorupţie, instanţa de fond a reţinut că probatoriul administrat în cursul urmăririi penale şi al cercetării judecătoreşti confirmă infracţiunea reţinută în sarcina lui Dragnea.

“Concluzia logică ce se desprinde din întregul material probator, a reţinut Instanţa Supremă de fond, este aceea că inculpatul Liviu Dragnea, în calitatea sa de coordonator al campaniei electorale, a fost cel care a dispus trimiterea mesajelor către coordonatorii judeţeni, acestea reprezentând solicitări de acţiuni efective de natură a îmbunătăţi procentul de prezenţă la vot. De asemenea, şi modul imperativ de formulare a mesajului exclude varianta ca el să fi provenit de la o altă persoană: «Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile».Aşa fiind, Înalta Curte, prin reţinerea vinovăţiei inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu pentru transmiterea mesajelor mai sus arătate, a sancţionat folosirea de mijloace ilicite în acest scop, ce au transformat un demers legal într-unul contrar legii, dar că această faptă are un pericol social redus”, au scris procurorii în motivele de apel.

Procurorii au menţionat că, prin transmiterea unei adrese în 13 iulie 2012 se solicita oferirea de recompense materiale persoanelor care participă la vot, prin: “organizarea unor tombole cu numeroase premii în fiecare localitate de către organizaţia de partid cu sprijinul unei organizaţii neguvernamentale; sprijinirea organizaţiilor mass-media locale pentru organizarea în paralel a unor tombole similare; oferirea de servicii gratuite (acces gratuit în diferite locaţii sau evenimente condiţionat de dovada participării la vot); organizarea de evenimente cu clovni, baloane, zâne şi «vă cer ca în cel mai scurt timp să comunicaţi măsurile dispuse»”.

Procurorii DNA susţin că demersurile lui Liviu Dragnea demonstrează că “vocaţia şi pasiunea sa, ca persoană cu poziţie de autoritate şi influenţă, a fost de a impune alegătorilor să voteze…- «mai adu-i p-ăia de pe la ţară!»”.

“Libertatea de alegere pe care o au cetăţenii şi dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu ca un moft al acestora şi nu ca un imn al demnităţii umane şi libertăţii de opţiune. Deşi, libertatea votului este un drept care trebuie apărat cu orice preţ , fiind dovadă palpabilă a libertăţii individului, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a acţionat şi s-a manifestat ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de specatcole cu clovni, baloane şi zâne sau chiar cu forţa, conform voinţei şi interesului inculpatului: «Băi, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe»”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au mai arătat că, în aceste condiţii instanţa de fond a apreciat pericolul social redus al faptei, implicit cuantumul modic şi modalitatea de executare a pedepsei aplicate lui Dragnea, numai prin raportare la accesarea fără drept a datelor personale, fără a analiza şi încălcarea libertăţii de vot şi “modul umilitor în care acesta a tratat electoratul”.

Lista SMS-urilor din ziua referendumului, anexate la dosar:

“În sensul celor mai sus arătate, percheziţia informatică dispusă ca atare a identificat următoarele comunicaţii de tip SMS al căror furnizor a fost înv. Nicolae-Liviu Dragnea. Mesajele au fost transmise fizic, cu ştiinţa învinuitului, de către o altă persoană din cadrul Secretariatului General al PSD, dar conţinutul lor ideatic aparţinea în mod indiscutabil lui Nicolae-Liviu Dragnea.

Astfel, în ziua votului – 29.07.2012 au fost transmise următoarele comunicări:

– orele 15:17 – Liviu Dragnea: „Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile”
– orele 15:18: „Sistemul de raportare prin SMS vă oferă posibilitatea să vedeţi prezenţa în fiecare SV” (n.n.: prin SV înţelegând secţie de votare).
– Orele 15:19: „În acest sens faceţi rapid o analiză cu cei de la PNL şi interveniţi exact unde trebuie”.
– Orele 15:19:49: „În SV unde e scăzută prezenţa trimiteţi un PSD-ist şi un PNL-ist pentru a mobiliza organizaţiile de acolo”.
– Orele 15:20: „Cei pe care îi trimiteţi la SV slabe ca prezenţă vor sta acolo până la închiderea urnelor pentru a lua toate măsurile necesare”.
– Orele 15:20:30: „Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot”.
– Orele 15:20:49: „Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot”.
– Orele 15:21:10: „Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL”.
– Orele 16:47:42: „PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!”.
– Orele 16:51:15: „Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!”.
– Orele 17:37:32: „PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!”.
– Orele 18:49:12: „Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ <<Deşteaptă-te române>> cu mesajul pe care îl veţi primi imediat!”.
– Orele 18:50:51: „Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din România să nu voteze ca să nu valideze referendumul. Vreţi ca peste români să decidă Ungaria? Veniţi la vot!”.
– Orele 19:05:19: „Puteţi introduce manual prezenţa pentru secţiile de votare unde nu aveţi raportări prin SMS. Nu mai sunt limitate. Urgent toate secţiile să fie verzi (N.N.: acest lucru însemna, potrivit depoziţiei martorului Ciubotariu Dan Ionuţ, faptul că datele să fie actualizate la sub 1 oră).
– Orele 19:33:22: „SMS 1 – L. Dragnea: Mai sunt 3 ore. Avem deja peste 6 milioane prezenţi. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare SV. Ceea ce e foarte realizabil! (continuă în SMS 2)”.
– Orele 19:34:17: „SMS 2 – L. Dragnea: Organizaţi-vă astfel: 30 de militanţi pe fiecare secţie de votare, iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetăţeni în următoarele ore!”
– Orele 21:53:07: „SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!”
– Orele 22:11:10: „Urgent! Luaţi toate măsurile necesare ca toţi oamenii care stau la coadă la secţia de vot să fie consideraţi în incinta SV ca să poată vota” (n.n.: mesaj transmis la toate secţiile de vot – mii de SMS-uri)
– Orele 22:34:24: „Foarte important! Asiguraţi-vă că prezenţa de la ora 23 e raportată pe toate secţiile, fără excepţie. Puteţi introduce manual în baza de date unde e cazul” (n.n.: mesaj transmis doar pentru coordonatori).
– Orele 22:53:14: „Luaţi toate măsurile ca numărătoarea voturilor să se desfăşoare în condiţii corecte! Număraţi cu atenţie şi curaj!” (n.n.: mesaj transmis către toate secţiile de vot – mii de SMS-uri).”

gandul.info

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.