Loading

 BOCITOARELE AU IEŞIT LA … AUTOSTRADA MARE

Dintre oamenii politici care susţin prioritizarea construcţiei autostrăzii pe Valea Oltului, cei mai vocali par a fi reprezentanţii Partidului Democrat Liberal. Poate că pledoariile lor ar merita apreciate dacă am face abstracţie de faptul că în toţi anii cât s-au aflat la putere n-ar fi ignorat cu încăpăţânare să realizeze exact ceea ce pretind acum. Guvernul Boc, de exemplu, avea pe masă studiul de fezabilitate elaborat încă din 2008 pentru tronsonul de autostradă Sibiu – Piteşti, iar mai înainte, fostul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a promis că, în maximum şase ani, va uşura valorile de trafic de pe Valea Oltului, care se apropiaseră de 24.000 de vehicule fizice/zi, atrăgându-le pe autostrada Sibiu – Piteşti.

Cu astfel de promisiuni a vehiculat pe parcursul mandatului tot de ministru al transporturilor şi Anca Boagiu, cea care, în 2010, anunţa cu surle şi trâmbiţe că, până la 15 decembrie din anul respectiv, va semna contractul de finanţare pentru începerea lucrărilor la noua magistrală.
Varianta de traseu propusă în 2008 a fost elaborată de firmele IPTANA şi EGIS, iar soluţia dată atunci era ca, pe anumite zone dintre Curtea de Argeş şi Valea Oltului, să se construiască tunele în locul unei autostrăzi la suprafaţă care ar fi necesitat forarea unor piloni adânc îngropaţi.
Tot la acea vreme, Banca Mondială a sfătuit guvernul pedelist ca o parte din banii necesari – valoarea totală a lucrărilor de construcţie a tronsonului de autostradă fiind estimată la 3,24 miliarde euro cu TVA inclusă – să fie atraşi din fondurile nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Rezultatul ? Din banii aflaţi la dispoziţie pentru construirea Culoarului IV pan – european, guvernul vocaliştilor de azi n-a accesat niciun cent!

La corul bocitoarelor din aceste zile s-a alăturat „vitejeşte” şi deputatul de Vâlcea, Cristian Buican, de parcă decidenţii actualei puteri nu ar face parte şi din partidul domniei sale. Ridicolul prestaţiilor sale politice nu este nou. Tot el este cel care a vehiculat ideea modernizării DN 7 D – Câineni – Titeşti – Perişani – Curtea de Argeş fără să ştie, de fapt, care este statutul acestui drum peste limita cu judeţul Argeş, „Naţionalul” lui Buican înfundându-se într-o … uliţă din satul Poiana. Acum, mai nou, cere nici mai mult, nici mai puţin decât demisia ministrului Dan Şova, dar şi a conducerii administraţiei publice din judeţul Vâlcea, transformându-se în portavoce a opoziţiei. Elanul lui propagandistic anti – PSD n-a slăbit nici măcar la începutul acestei săptămâni când primul ministru Victor Ponta a informat Parlamentul că tronsonul de autostradă Piteşti – Rm. Vâlcea se află pe lista priorităţilor din anul 2014 şi că fondurile necesare lucrărilor de construcţie vor fi asigurate atât prin Programul european de coeziune, cât şi prin Connecting Europe Facility puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Durata execuţiei va fi de 4 ani, aşa încât, din 2018, vâlcenii şi toţi participanţii la traficul rutier vor circula pe autostradă.

Dr.ing. ION CÎLEA

PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN VÂLCEA

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.