70 de copii din municipiul Râmnicu Vâlcea, cu risc de abandon, au beneficiat de serviciile Centrului pentru Familie. Părinţii lor au fost sprijiniţi moral şi financiar pentru a deveni părinţii de care copiii lor au nevoie.
Centrul pentru Familie din municipiul Râmnicu Vâlcea a fost înfiinţat în anul 2001 ca Organizaţie Neguvernamentală Creştină (ONG). A fost fondat de Maggie Vincent din Noua Zeelandă care a venit în România ca voluntar. Lucrând, cu copiii din diverse instituţii, a observat că tot mai mulţi micuţi sunt abandonaţi de părinţii lor pentru că nu îi pot întreţine. Aşa, Maggie Vincent a făcut acest centru ca să îi ajute pe copii să rămână în familie. Din anul 2005 asociaţia centrul pentru familie a fost acreditată pentru a oferi comunităţii trei servicii sociale. „Centrul pentru familie a fost înfiinţat datorită nevoii comunităţii locale pentru a lucra în mod preventiv cu familiile în privinţa abandonului. Totodată aici e promovată o viaţă sănătoasă şi pozitivă de familie”, a declarat Camelia Păsat, directorul Centrului pentru Familie.
„Am învăţat să îi înţeleg mai bine pe copii”
Centrul oferă trei servicii sociale comunităţii: consiliere socială şi suport, asistenţă şi îngrijire, informaţii pentru părinţi. În cadrul primului serviciu, se oferă asistenţă socială şi suport şi prin aceasta se inţelege o evaluare socială făcută împreună cu familia pentru a i se identifica nevoile, a dezvolta un plan, a stabili ţeluri şi a determina paşii care trebuie urmaţi pentru atingerea celor mai bune rezultate pentru familie. „Avem şi grup suport pentru mămicile cu bebeluşi care vin din întreaga comunitate locală şi din Centrul Maternal. Loredana Ghişoiu, din Râmnicu Vâlcea, a beneficiat de aceste servicii. Are trei copii, pe Alin de şase ani, pe Ştefania de patru ani şi Elena de doi ani. Nu s-a gândit niciodată să îi abandoneze pe micuţi, deşi îi creşte singură. În 2009, după ce a născut-o pe Ştefania a ajuns în Centrul Maternal. „Nu am avut niciun sprijin din partea familiei mele şi am ajuns la Centrul Maternal. În fiecare săptămână veneam la Centrul pentru Familie, la grupul suport. Aici am primit sprijin moral, financiar şi mi-am adus copiii aici. Am urmat şi cursurile pentru părinţi şi am învăţat să îi înţeleg mai bine pe copii, fiecare având personalitatea lui”, povesteşte Loredana. Tânăra stă cu copiii într-o cameră socială la căminul Ferdinand, unde plăteşte o chirie de 40 lei pe lună. Cheltuielile cu întreţirea sunt însă foarte mari, între 500 – 600 lei pe lună, şi Loredana Ghişoiu a adunat o datorie de 9.400 lei, centrul neputând să o ajute şi în acest sens.
Toate activităţile se fac prin joc
Asistenţa şi îngrijirea este un serviciu unic care include servicii de îngrijire gratuită pe timpul zilei pentru copii de la o lună până la vârsta preşcolară. Serviciul este oferit de luni până vineri între orele 08.00 – 16.30. „Mediul în care se desfăşoară acest program este prietenos şi primitor pentru copii şi părinţi. Aici se crează un parteneriat cu părinţii pentru a le oferi copiilor un loc sigur, educativ în timpul zilei. Micuţii beneficiază de trei mese pe zi gratuite. Toate activităţile de învăţare se fac prin joc pentru că ei devin mai creativi”, spune Camelia Păsat, asistent social de profesie. Numărul maxim de copii găzduiţi pe zi este de 12. Pe tot parcursul anului 2012, 24 de micuţi au fost îngrijiţi în cadrul centrului. Povestea a doi tineri care proveneau din Centrul de Plasament Băbeni a impresionat-o cel mai mult pe Camelia Păsat. „S-au trezit părinţi, fără locuri de muncă, în sărăcie lucie şi nu ştiau nici măcar să gătească. Aveau o fetiţă de un an şi două luni când au ajuns la noi. Se îmbolnăvea foarte des şi în urma analizelor am aflat că are tuberculoză. I-am ajutat financiar şi au mers cu fetiţa la un spital din Bucureşti unde s-a tratat. Fetiţa a fost adusă pe urmă la centru, pe ei i-am ajutat să îşi găsească locuri de muncă. Fetiţa are opt ani acum şi mai are o surioară. E povestea unei familii care a evoluat foarte mult”, spune directorul centrului.
Sute de părinţi si specialişti care lucrează cu copiii au fost cursaţi în cadrul centrului
Centrul oferă şi cursuri gratuite pentru părinţi. Aceste informaţii îi ajută pe părinţi să dobândească cunoştinţe cu ajutorul cărora să ofere un mediu plin de dragoste şi siguranţă copiilor. Lucrul acesta se realizează prin participarea la un curs pe o perioadă de şase săptămâni. „Oferim trei astfel de cursuri, pentru părinţi, care acoperă trei grupe diferenţiate pe criteriul vârstei şi dezvoltării copiilor: 0-6 ani, 7-12 ani şi pentru adolescenţi. Cursurile au fost oferite gratuit de o campanie din Noua Zeelandă, iar noi le-am tradus şi le-am adaptat la contextul românesc. Aceste informaţii îi ajută pe părinţi să gestioneze situaţii de criză şi să creeze un mediu propice educaţiei copiilor. Aproximativ 600 de oameni din Râmnicu Vâlcea, au participat până acum la aceste cursuri”, a declarat Camelia Păsat. Centrul pentru Familie este susţinut financiar din Noua Zeelandă şi din Anglia, Direcţia de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Râmnicului şi contribuţia de 2%. „Noi dorim ca centrul să fie pe viitor susţinut în totalitate de comunitatea locală”, precizează Camelia Păsat. Toată munca de la centru e făcută de cinci oameni, un educator, un îngrijitor, un asistent medical şi doi asistenţi sociali.
cea mai buna gradinita