202 total views

Dunja Mijatovic, comisar al Consiliului Europei pentru Drepturile Omului a fectuat în perioada 12-16 noiembrie 2018 o vizită în România, iar obiectivul vizitei a fost „dreptul la educație incluzivă”.

În cursul vizitei sale, comisarul s-a întâlnit cu Primul Ministru al României, cu miniștrii Afacerilor Externe, Justiției și Muncii și Justiției Sociale, reprezentanți al Ministerului Sănătății și prim-adjunct al Procurorului Genral, precum și cu reprezentanți ai Autorităților Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției și pentru Persoanele cu Dizabilități și ai Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

În vizita sa, comisarul a ales să ajungă, marți 13 noiembrie, și la Băbeni-Vâlcea unde a vizitat mai multe instituții rezidențiale și a observat cu îngrijorare condițiile dificile de viață ale adulților cu dizabilități, inclusiv supraaglomerarea, precum și lipsa de servicii care vizează asigurarea tranziției la viața independentă.

“Autoritățile ar trebui să se concentreze asupra dezvoltării serviciilor bazate pe comunitate și să prevină instituționalizarea ulterioară”, menționează comisarul care, de asemenea, susține că instituțiile mici, cum ar fi casa “Nicoleta” pentru copii din Băbeni, oferă o alternativă mai bună la instituțiile rezidențiale mari, iar cu toate acestea, autoritățile ar trebui să depună eforturi pentru a menține scopul de a oferi îngrijire copiilor într-un mediu familial”.

Comisarul subliniază importanța ratificării de către România a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul) în 2016 și îndeamnă autoritățile să consolideze măsurile de consolidare a capacităților pentru a se asigura că plângerile femeilor împotriva violenței sunt investigate efectiv .

“Oficialii de la cele mai înalte niveluri politice ar trebui să trimită un mesaj puternic că discriminarea bazată pe gen este inacceptabilă. În plus, ar trebui consolidată protecția victimelor “, mai subliniază comisarul.

De menționat că la eveniment a participat conducerea DGASPC Vâlcea și alături i-au fost directorii centrelor din Băbeni. Nu există fotografii de la eveniment, fiind o vizită strict fără oficialități, deoarece comisarul nu a venit să facă o „baie de mulțime”, ci să se convingă de anumite aspecte. În urma vizitei, comisarul va da publicității un raport amplu ce va cuprinde inclusiv vizita din Centrele Băbeni-Vâlcea.

Mai multe detalii AICI și AICI

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.