Presedintele Traian Basescu a atacat in termeni duri, asta seara, in cadrul unei conferinte de presa, decizia guvernului de a majora accizele la carburanti cu 7 eurocenti din 2014. Seful statului a precizat ca aceasta crestere a accizei va avea impact asupra intregii economii.
Traian Basescu a acuzat ca aceasta acciza este pusa “ca sa satisfaci nevoia baronilor” si a catalogat-o drept iresponsabilitate.
“Este inadmisibil sa pui o asemenea acciza intregii populatii ca sa faci rost de bani pentru baroni si baronasi”, a mentionat Basescu.
Seful statului a mai spus ca va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 daca nu se va renunta la cresterea accizei la combustil, propusa de guvern.
Declaratiile sefului statului prezentate de Ziare.com, din timpul conferintei.
– Va fi un adevarat exercitiu pentru ca rar mi-a fost dat sa sustin o conferinta de presa cu cifre dar este singurul argument care mi-a mai ramas.
– Totul porneste de la conferinta de presa pe care a sustinut-o premierul vineri.
– Ca niciodata, il voi cita pe premier ca pe un clasic. Ponta s-a incurcat in declaratii ca un adolescent la prima intalnire. La un moment dat premierul afirma ca am contestat la CCR ordonandta prin care limitam veniturile persoanelor din companiile cu capital majoritar de stat.
– Grupul USL a fost chemat sa reanalizeze in Parlament punerea la dispozitie a companiilor de stat catre clientela politica.
– Nu am trimis aceasta ordonanta la CCR ci la parlament ca sa gasesc o solutie. Niciodata nu am avut practica sa atac intai la CCR.
– Deci ordonanta care vizeaza veniturile clientelei politice se afla la Parlament.
– Nu am nicio batalie politica cu nimeni. Daca ar vrea sa sa avem o buna colaborare, premierul ar trebui sa faca doua lucruri: sa respecte legea iar al doilea sa respecte institutiile statului.
– In acel moment relatia dintre noi va fi perfecta.
– Atunci cand tu ca prim ministru nu respecti legea, degeaba ai o majoritate. Degeaba iti voteaza Parlamentul memorandumul Rompetrol, daca nu respecti Constitutia.
– Si pentru ca suntem la capitolul Rompetrol, vreau sa lamuresc acest aspect pe care premierul il vedea ca un dezastru: respingerea Memorandumului de catre CCR. El trebuie sa fie optimst pentru ca Memorandumul a ramas in vigoare. Eu nu am contestat decat tangential. Fondul atacului meu la CCR a fost pe tratamentul egal pentru persoanele si companiile din Romania. Un grup de parlamentari a atacat Memorandumul pe continut in luna iunie.
– El, ca premier, ar fi trebit sa stie care a fost continutul intampinarii la curte facut de parlamentari si care a fost continutul intampinarii la curte facut de presedintie.
– Asta-i ghinionul cand iti obtii doctoratul fara sa stii ce scrie in el, nici macar jurist bun nu poti sa fii. Presedintia neatacand pe fond continutul Memorandumului, el ramane valabil, insa domnul prim-ministru va trebui sa si-l asume prin Hotarare de Guvern, cu tot cu cei 400 de milioane pe care i-a facut cadou.
Despre buget
– Si acum as veni la buget. Sustin fara rezerva indexarea pensiilor, acordarea burselor pentru medicii rezidenti si majorarea cu 10% a salariilor cadrelor didactice.
– A venit timpul sa platim deciziile judecatoresti care au titluri executorii pentru taierile din salarii.
– Sustin fara rezerve cresterea volumului de cofinantare pentru fonduri europene si pentru autostrazi. Nu inteleg de ce s-a suparat premierul. Vreau sa ii demonstrez ca poate sa le faca fara cresterea accizei la benzina.
– Aceasta declaratie de presa vreau sa fie un avertisment si o deschidere la dialog catre Guvern si Parlament. Daca nu se renunta la cresterea accizei la carburanti voi retrimite bugetul. Este posibil sa il atac si la CCR daca voi gasi motive.
– Potrivit Eurostat, somajul a fost in luna septembrie 2012 de 6,7%, iar 2013 de 7,5%. Nu stiu unde sunt zecile de locuri de munca si investitiile pe care le promitea premierul.
– Cresterea accizei la combustibil va avea impact in toata economia si in toate casele, in transport, in alimente in tot.
– As vrea sa intelegem cresterea de acciza de 7 eurocenti. Costul nu va creste numai cu 7 eurocenti. La acestia se adauga TVA de 24%. Mai mult decat atat, guvernul a stabilit sa modifice modul de calcul a accizelor, utilizand nu cursul de schimb de la 1 octombrie 2013, cand era un curs mai bun, ci s-a dus in 2012, contrar reglementarilor europene si utilizeaza o rata de schimb de 4,52 in loc de 4,45. Rezulta o crestere de 53,4 bani pe litru la benzina.
– Este o contributie importanta la buget, efectele sunt insa foarte rele in economie si in buzunarele fiecaruia. Vor afecta major intreprinderile dar si marile companii de transport. S-ar putea in aceste zone sa fie foarte multe falimente din cauza cresterii pretului la combustibil.
– Ii propun premierului sa renunte la aceasta acciza, avand in vedere efectele rele asupra economiei si sa priveasca in propriul buget, uitand-se in primul rand la Ministerul Dezvoltarii, care are o crestere de 1,22 miliarde lei.
– Bugetul Ministerului Dezvoltarii a fost in 2013 de 3,58 miliarde, iar pentru 2014 este 4,8 miliarde.
– Din acesti bani, 1,5 miliarde vor fi transferate administratiilor publice pentru 3 programe.
– Ce constatam cand ne uitam la banii europeni. In primul rand, pentru dezvoltare rurala sunt inca necheltuiti peste 3 miliarde de euro.
– Este inadmisibil sa pui accize pe combustibil sa faci rost de bani de campanie pentru tori baronii, baronetii si asa mai departe.
– Aceasta crestere de acciza, ca sa satisfaci baronii eu o etichetez ca iresponsabilitate. Domnii din administratia locala au bani europeni.
Domnii de la Guvern pun un bir toxic pentru a satisface nevoile baronilor. Este necinstit si acesta este motivul pentru care voi retrimite in Parlament bugetul. Si il trimit si la CCR.
– In locul domnului Dragnea, m-as uita foarte atent la angajarea tuturor banilor europeni de la Programul de Dezvoltare Rurala unde ar putea sa rezolve admirabil modernizarea satului romanesc si infrastructura judeteana.
– Sunt foarte multe proiecte aprobate care inca nu au inceput.
– Si atunci ar putea sa renunte din cei 1,57 miliarde pe care ii transfera administratiilor locale la 1,4 miliarde pentru ca are bani europeni.
– 1,4 miliarde am gasit la Dragnea. Unde mai gasim? Mi se pare in neregula cresterea cheltuielilor cu dobanzile de la 9,6 miliarde la 10,1 miliarde. De aici as lua alte 500 milioane, de la dobanzi.
– Mai sunt capitole care se transforma in buffere de rezerva pentru miscat bani in functie de nevoile politice. 1.4 milioane de la clientela politica a domnului Dragnea si cu 600 milioane de aici se fac 2 miliarde. Si ne mai raman de recuperat doar vreo 280 de milioane.
– Dupa trauma din 2010 poporul asta nu mai merita sa mai sufere inca o data. Atunci nu mai aveam de unde sa luam bani. Acum putem. Si doar ca sa satisfacem clientela politica este total