70 total views

Latura financiară a fenomenului Măldărești este complexă, cu multe ramificații, ce ajung până la Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea (cum întemeiat declara Nicolaescu, administratorul Sacomet SA, cu ceva timp în urmă). Astăzi, vă prezentăm modul prin care veniturile destinate depozitului Fețeni au fost intenționat “deviate” către Măldărești.

Vorbim despre câteva luni din 2015 și 2016, luni în care operatorul de salubritate din Râmnicu Vâlcea, Romprest, a transportat și depozitat deșeurile colectate de pe raza orașului la depozitul Măldărești, în contradicție cu prevederile HCL 169 din 28.08.2014, anexa 3 Caiet de Sarcini și a ofertei tehnico-financiare a operatorului.

Pe înțelesul tuturor, operatorul din Râmnicu Vâlcea avea obligația să depoziteze deșeurile colectate din oraș “ exclusiv în depozitul Ecologic Fețeni “ la tariful de 84 lei/tonă ( inclusiv TVA). Acest cost a fost introdus de operator în fișa de fundamentare a prețului pentru serviciul de colectare, transport și depozitare a deșeurilor de pe raza municipiului, pentru toate persoanele fizice și juridice. Concret, toți clienții operatorului au plătit depozitarea deșeurilor la tariful de 84 lei/tonă.

În schimb, operatorul ce face? Chiar din prima zi de activitate, a transportat deșeurile la depozitul Măldărești, în mod evident încălcând dispozițiile contractului. Dar, în afară de încălcarea gravă a contractului, odată cu migrația deșeurilor de la Fețeni către Măldărești s-a realizat și deturnarea fondurilor destinate depozitului Fețeni către depozitul Măldărești. Dacă tariful de depozitare la depozitul Fețeni era de 84 lei/tonă, la depozitul Măldărești tariful negociat între operator și Sacomet SA a fost de 30 lei/tonă. Și vorbim de 93 tone/zi, aproximativ 3.000 tone/lună.

Prin această manevră financiară s-a produs:

– Romprest Energy a realizat nejustificat un beneficiu de 54 lei/tonă, adică aprox. 150.000 lei/lună;
– Sacomet SA a beneficiat de aprox 3.000 tone/lună de deșeuri (ce trebuiau să fie depozitate la depozitul Fețeni) care i-au adus un venit de aprox 90.000 lei/lună;
– Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, la depozitul Fețeni, a pierdut aprox. 250.000 lei/lună.

Și tot prin această modalitate s-au depozitat suplimentar în depozitul Măldărești aprox. 3.000 tone/lună deșeuri municipale, ceea ce a produs o depășire evidentă a capacității de preluare a acestui depozit.

Recomandăm autorităților să verifice și modul în care CEPROMIN DEVA a realizat raportul de expertiză asupra depozitului Măldărești. Informațiile prezentate în acest raport contravin flagrant datelor din alte surse (APM, ANAF) și conduc la suspiciunea rezonabilă că acest raport a fost “comandat” să inducă în eroare factorii cu atribuții în acest caz.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.