3,582 total views
…și dacă unii o să spuneți că titlul nu are legătură cu textul, noi vă spunem că are. Toate instituțiile din România, astăzi, scot posturi la concurs doar pentru anumite persoane, încălcând orice limită legislativă și discriminând tot ce nu activează politic. Am scris despre concursurile aranjate la Consiliul Județean Vâlcea și Primăria Râmnicu Vâlcea, dar ele există în orice structură administrativă locală/județeană.
De ce ar fi scăpat de acest cancer administrativ și Teatrul „Ariel” ?
Alin Holcă și Ionuț Gavrilă s-au înscris la concursul pentru ocuparea postului de director cu atribuții artistice, dar în urma selecției dosarelor au fost „respinși”, motiv pentru care joi, 10 iunie, au făcut contestații pentru respingerea dosarelor lor.
Alin Holcă menționează în contestația sa că „în fapt, condițiile sunt abuzive, restrictive și părtinitoare, impuse de comisie pentru ca ele să poată fi îndeplinite de o singură persoană din colectivul nostru și astfel să fie îndepărtată concurența, iar în drept, se restrânge dreptul la promovare al tuturor celor 10 angajați din compartimentul artistic, ca urmare, și dreptul meu. Vă aduc la cunoștință totodată faptul că atât domnul manager cât și secretarul comisiei de examen au refuzat să-mi facă cunoscută componența comisiilor de examinare pe motiv că dumnealor nu cunosc legea și nu știu dacă acest lucru le este permis. Îmi întemeiez contestația pe faptul că din trei, două dosare au fost respinse, deși unul dintre candidați îndeplinea condiția vechimii în funcții de conducere, dar și pe faptul că această funcție este creată cu dedicație – vezi modificarea organigramei și a ștatului de funcții pe ultimii doi ani – pentru ca o anume persoană să îndeplinească condițiile impuse. Drept urmare, vă rog a-mi reevalua dosarul și a-mi da dreptul de a participa la concursul mai sus amintit”.
Ionuț Gavrilă schimbă registrul contestației și spun „contest prin prezenta hotărârea comisiei de concurs de respingere a dosarului meu, cât și condițiile discriminatorii publicate în anunțul concursului. Personal, consider că dosarul meu întrunește toate condițiile de participare, funcțiile de conducere pe care le-am exercitat în mari companii și ONG-uri fiind lesne de echivalat cu vechimea într-o instituție publică de cultură. În același timp, doresc să vă reamintesc de faptul că mă număr printre cei 5 primi angajați ai teatrului, la înființare fiind vicepreședintele Asociației Culturale ARIEL, devenită Teatrul Municipal „Ariel”. Doresc să vă amintesc că singurul candidat al cărui dosar a fost admis, îndeplinește cerințele specifice doar datorită numirilor (fără concurs și fără limitare de experiență în funcții de conducere) succesive în funcții de conducere din interiorul instituției, chiar cu fundamentarea fictivă a necesității schimbării organigramei. În același timp, vă amintesc de suspendarea concursului din data de 28.12.2020, la care instituția a fost nevoită să apeleze tocmai dintr-un viciu de procedură, dar mai ales pentru că unicul candidat admis astăzi nu îndeplinea condițiile de participare. Invocarea motivelor obiective la acea dată au rămas strict la faza invocării și nicidecum a motivării. Pe de altă parte, conform HG nr. 286/2011, instituția era obligată să publice anunțul și într-un cotidian de largă circulație, lucru despre care nu am cunoștință. De aceea, solicit prin prezenta nu doar reevaluarea dosarului meu, cât mai ales suspendarea concursului și reluarea lui în condiții de maximă transparență și nediscriminare”.
Așadar, „respinșii” cer suspendarea concursului și reluarea lui în condiții de maximă transparență și nediscriminare !!!
Astăzi, 11 iunie, conducerea Teatrului „Ariel” are obligația de a publica rezultatul contestațiilor, rezultat pe care nu doar noi îl așteptăm cu real interes, ci și avocații celor doi „respinși” și organele abilitate care deja au fost sesizate cu privire la concursul care încalcă legislația în vigoare, dreptul omului și multe alte principii.
Anca Olteanu,
este angajatul care face notă discordantă cu ceilalți. A întors instituția de cultură „cu susul în jos”, exact cum e și denumirea spectacolului pentru copii care se joacă la Teatrul Municipal Carei, în 2021. Ea nu îmbină partea de randament cu cea de dezvoltare, ci cu cea de dezbinare. Este falsă, nepotrivită, stridentă, contrară și lipsită de armonie, spun „colegii” săi care o critică și din punct de vedere al profesiei.
Foarte important de menționat este și faptul că la Teatrul Municipal „Ariel”, nu are cine să joace, echipa de actori este insuficientă. Cu toate astea, cineva, nu mai spunem cine că se știe, vrea cu tot dinadinsul ca această instituție de cultură locală și cu buget restrâns să aibă director artistic, dar nu unul oarecare, ci unul anume – ANCA OLTEANU – pentru o mână de actori !!! Mai mult, cea pentru care se încalcă legea, prin condiții de participare restrictive și abuzive, și-a șters din lista de prieteni (facebook) toți actorii, adică nu comunică cu ei și nici nu îi suportă, dar vrea să fie directorul artistic pentru ei. Cu cine va lucra ?
Echipa de actori a Teatrului „Ariel” nu este reprezentată, la ora actuală, nici de managerul Popescu Gabriel și nici de Anca Olteanu, director artistic cu „delegație”, aceștia neavând sprijinul lor profesional și moral. Întreg colectivul artistic a semnat sesizarea adresată managerului Plopescu Gabriel, în care se spune clar „că nu se simte reprezentat de directorul artistic interimar – Anca Olteanu”. În martie 2021, au fost sesizări adresate către Consiliul Local (Teatrul „Ariel” se subordonează acestuia), dar executivul local (primar și aparatul de specialitate) nu le-a pus în discuție la punctul „diverse” de pe ordinea de zi a unei ședințe ordinare, de atunci și până în prezent.
Actorii au cerut sprijin inclusiv consilierului local care face parte din Consiliul de Administrație al teatrului – Nicoleta Strîmbei – care nu a întreprins nici un demers real în privința promovării situației critice în care se află actorii cu conducerea, pentru găsirea de soluții benefice rezolvării acestora. Dar, despre „competența” consilierului local în CA-ul teatrului, imediat în alt articol.
Reamintim,
Toate aceste „obligații” politice se joacă cu încălcarea legislației și a tuturor principiilor pentru că de fapt, Anca Olteanu se pregătește să-i ia locul managerului Popescu Gabriel. După ce ei speră ca aceasta să ajungă director artistic, cu concurs luat, Popescu, ușor, ușor, dispare din peisaj, iar Anca Olteanu ajunge în fruntea Teatrului Municipal, interimar, funcție în care poate sta mult și bine. Avem informații că acest deal este știut de Gutău – Olteanu – Popescu, iar miza este achitarea prejudiciului, de cineva anume!, creat acestei instituții de cultură chiar de fosta contabilă Popescu Aura, soția actualului manager Popescu Gabriel, primul, de altfel, care încalcă Codul de Conduită Etică al personalului contractual din cadrul Teatrului Municipal „Ariel” – o altă cerință, de data asta din bibliografie, care nu a fost cerută pentru concursul din decembrie 2020.
În loc de concluzii,
Un director artistic este executivul unei organizații de artă, în special într-o companie de teatru, fie locală sau națională, care se ocupă de direcția artistică a organizației, adică lucru cu actorii. Directorul artistic funcționează ca lider de grup, cu scopul de a crea și/sau realiza diverse lucrări noi și consacrate. Teatrul „Ariel” nu are un astfel de director artistic !