345 total views

Robert Schell et company implicați în tranzacția imobiliară a anului din Râmnicu Vâlcea. O fi legală această vânzare?

”Diferenţa de 8.000 de Euro dintre cele două clădiri se justifică prin faptul că aici avem şi terenul în proprietate, nefiind în indiviziune ca în partea cealaltă, iar în clădire ne putem muta oricând, totul este la cheie”.

Datorită faptului că pentru noi informarea cât mai corectă a opiniei publice asupra unui subiect de interes local este primordială, am ținut să ne documentăm cât mai obiectiv posibil cu privire la vânzarea casei fiului primarului Gutău către ADI Apa Vâlcea. Demersul nostru jurnalistic în a obține documente care să certifice legalitatea acestei vânzări a fost împiedicat chiar de către președintele Asociației, Robert Schell. Acesta ne-a declarat în ocazii repetate că nu are nimic de ascuns și ne va pune la dispoziție documentele solicitate, lucru care încă nu s-a materializat. Schell a motivat că documentele conțin date cu caracter personal și nu pot fi publicate. Îi reamintim președintelui asociației că, în calitate de jurnaliști, cunoaștem foarte bine Legea audiovizualului și suntem capabili să discernem ce trebuie sau ce nu trebuie publicat. De asemenea, îl informăm pe această cale că vom aștepta cele 10 zile, timp în care, conform art. 7 din Legea 544/2001, are posibilitatea de a ne oferi un răspuns la solicitările transmise.

Vlad Gutău, băiat de 152.000 euro

Conform proverbului “Câinii latră, ursul merge”, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, îşi continuă nestingherit ”epopeea ilegalităţilor”, susţinut fiind de „fraţii de cruce” Florinel Constantinescu, primarul oraşului Călimăneşti şi Robert Schell, primarul Brezoiului. Onor stimabililor mai sus mentionaţi, în contul familiei Gutău a intrat deloc neglijabila sumă de 152.000 euro. Cum? Foarte simplu. Printr-o manevră tipică „băieţilor deştepţi” care conduc destinele acestui oraş. Casa situată în spatele clădirii CEC, care aparţine familiei Gutău, mai precis lui Vlad Gutău, nimeni altul decât fiul primarului, a fost cumpărată de ADI Apa Vâlcea. Cine este ADI Apa, se vor întreba, şi pe bună dreptate, cititorii noștri. ADI Apa este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară creată în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional. Primarii localităţilor vâlcene au aderat la această asociaţie în speranţa că vor fi ajutați în ceea ce priveşte obţinerea de fonduri şi realizarea serviciilor de apă şi canalizare.

Până aici nimic ilegal, vor spune cititorii noştri. De-acum înainte începe circul. Joi, 2 martie a.c., a avut loc ședința ordinară a ADI APA Vâlcea, întrunită, potrivit procesului verbal, la a doua convocare, preşedinte de şedinţă fiind desemnat Florinel Constantinescu, primarul din Călimăneşti. Punctul şase de pe ordinea de zi l-a reprezentat achiziţionarea unui imobil în Râmnicu Vâlcea care să servească drept sediu al Asociaţiei, obiectiv aprobat de către aceasta, conform procesului verbal, prin Hotărârea nr. 7/26.02.2016.

În procesul verbal nu este precizat proprietarul casei în mod intenţionat

“Până în momentul de faţă, au fost identificate două spaţii, în zona centrală a Municipiului Râmnicu Vâlcea, pentru care au fost întocmite rapoarte de evaluare, pe care urmează să vi le supun discuţiei şi aprobării. Ne-a interesat ca spaţiile să fie situate central pentru a fi mai facile atât pentru dumneavoastră cât şi pentru colegii care lucrează în Asociaţie, în raporturile cu Consiliul Judeţean, Municipiul Rm. Vâlcea şi SC Apavil SA. Avem o clădire evaluată la 144.800 Euro, în care nu intră şi preţul terenului, cu o suprafaţă de 185 mp, clădire care necesită foarte multe investiţii, în reparaţii ulterior, de peste 10.000 de euro, este vorba despre fostul sediu al Barreco şi o altă clădire, din spatele Cecului unde există şi parcare, de 208 mp, o arie utilă de 169,3 mp şi terenul aferent în suprafaţă 104 mp, cu o valoare de 154.000 Euro, conform evaluării, dar, în urma negocierii cu proprietarul am ajuns la 152.000 Euro. Diferenţa de 8.000 de Euro dintre cele două clădiri se justifică prin faptul că aici avem şi terenul în proprietate, nefiind în indiviziune ca în partea cealaltă, iar în clădire ne putem muta oricând, totul este la cheie. Noi optăm şi vreau să vă propun aprobarea acestei clădiri la preţul de 152.000 Euro, atât cât a fost negociat cu proprietarul. (….) Cu unanimitate de voturi se aprobă punctul 6 al ordinii de zi”, se precizează în procesul verbal al şedinţei ADI APA Vâlcea din 2 martie a.c..

Şi cum spune zicala românească, că tot am început în această notă: ”să stăm srâmb şi să judecăm drept”, unde sunt cele trei oferte pe baza cărora trebuia făcută licitaţia, aşa cum spune legea?

Dar să continuăm. Clădirea care a “convenit” conducerii şi membrilor ADI Apa prezenţi la şedinţă şi care aparţine, aşa cum am spus deja, familiei primarului Mircia Gutău, a fost închiriată, până anul trecut, Direcţiei Judeţene de Cultură. Contactat telefonic, directorul Florin Epure a insistat să formulăm o cerere în baza legii 544/2001 atunci când l-am rugat să ne ofere amănunte cu privire la durata contractului şi cuantumul, date pe care să le punem la dispoziţia unui specialist pentru a ne face propria evaluare. Cam ciudată reţinerea directorului de la Cultură având în vedere că e vorba de bani publici. Preşedintele ADI Apa Vâlcea, totodată şi primar al oraşului Brezoi, Robert Schell susţine că această tranzacţie imobiliară a fost făcută respectând întocmai prevederile legale: “Am semnat deja contractul de vânzare-cumpărare pentru noul sediu al ADI Apa Vâlcea. Tranzacţia este cât se poate de legală, indiferent de ceea ce spun unii şi alţii. Oricând vă putem pune la dispoziţie documentele care au stat la baza acesteia”, ne-a declarat primarul Robert Schell. Nu știm ce înseamnă în viziunea primarului cuvântul ”oricând”, cert este că nici până la ora actuală, noi nu am intrat în posesia documentelor respective, motiv pentru care am solicitat copia contractului de vânzare-cumpărare în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.

Primăria Râmnicu Vâlcea cotizează, familia Gutău încasează!!!

Cum spuneam la începutul acestui articol, preşedinte de şedinţă a fost Florinel Constantinescu, primarul staţiunii Călimăneşti. Recent, Consiliul Local Râmnicu Vâlcea i-a acordat oraşului menţionat, la insistenţele lui Gutău şi din raţiuni de solidaritate, un împrumut fără dobândă de 700.000 de lei pentru doi ani de zile din bugetul local. Până la începutul acestui an, ADI Apa Vâlcea îşi desfăşura activitatea într-un spaţiu închiriat, contra unei sume modice (adică aproape gratis), la Centrul de Afaceri Flandra din Râmnicu Vâlcea, obiectiv în care este acţionar şi municipalitatea. Asociaţia de dezvoltare are fix patru angajaţi, în afară de preşedintele Robert Schell.

În loc de concluzii

Ne permitem să aducem în faţa opiniei publice câteva “aberaţii a la Vâlcea”, vorba primarului Mircia Gutău: gurile rele spun că nu doar cele trei oferte au lipsit cu desăvârşire, ci şi participanţii la şedinţa cu pricina. Ba mai umblă vorba pe la colţuri că pentru a se constitui cvorumul necesar aprobării acestei hotărâri, o parte din membrii ADI Apa Vâlcea ar fi semnat lista de prezenţă în schimbul unor promisiuni. Şi se mai aude o vorbă prin bătrâna noastră urbe: cum că primarul Mircia Gutău, conform proverbului, s-ar fi făcut frate cu…liberalii ca să treacă…nu lacul, ci o sumă frumuşică în contul familiei.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.