142 total views

Ziua internaţională a nevăzătorilor, denumită şi ‘Ziua bastonului alb’, a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia). În fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamată ‘Ziua bastonului alb’ de către preşedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond.

Bastonul alb, sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei, a fost inventat în 1930 de George A. Bonham, membru al Clubului ‘Lions’ din Peoria, statul american Illinois. Un an mai târziu, bastonul alb şi-a făcut intrarea în Franţa, fiind distribuit tuturor persoanelor nevăzătoare din această ţară. Ulterior, de ajutorul acestui ‘prieten’ fidel au putut beneficia nevăzători din lumea întreagă.
Asociaţia Internaţională a Cluburilor ‘Lions’ a fost înfiinţată în anul 1917 de omul de afaceri Melvin Jones (189-1961) din Chicago, statul Illinois. Activitatea acestei asociaţii vizează cu precădere ajutorarea copiilor şi a persoanelor în vârstă şi rezolvarea problemelor dificile cu care se confruntă omenirea cum sunt pierderea vederii, prevenirea toxicomaniei sau combaterea diabetului. În prezent, asociaţia cuprinde aproximativ 45 000 de cluburi ‘Lions’, active în 193 de ţări. În România, primul club ‘Lions’ a fost înfiinţat în 1990.

sursa/internet

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.