362 total views

Guvernul pregătește amenzi pentru proprietarii de clădiri lăsate în paragină, în stațiuni turistice, a declarat, vineri, la Timișoara, ministrul delegat pentru IMM-uri și Turism, Maria Grapini.

Maria Grapini: “Am propus o taxă zilnică de 150 de euro pe suta de metri pentru construncţii şi 100 euro pe zi pentru spaţiile adiacente construcţiei”.

”Lucrăm la un proiect prin care cei care deţin spaţii în staţiunile turistice, dar care sunt lăsate în paragină, să fie amendaţi. Vor avea la dispoziţie 12 luni să îşi pună la punct aceste spaţii, în caz contrar vor fi amendaţi. Fie îşi vând spaţiile, fie le refac.

O vilă în paragină din Borsec

Am vizitat mai multe staţiuni turistice din România care se află acum într-o stare deplorabilă. Am fost recent la Borsec, acolo fiecare vilă este cumpărată şi abandonată. Băile Herculane sunt în aceeaşi situaţie”, a declarat Maria Grapini. De asemenea, ea a acuzat administrația județului Caraș-Severin, condusă de liberalul Sorin Frunzăverde, că nu a făcut nimic pentru turismul din județ.

Cascada Bigăr

”Din păcate, administraţia judeţului nu a făcut nimic pentru turism în Caraş-Severin. Nu se poate să ne pună alţii cu cascada Bigăr în topuri şi noi să nu o evidenţiem”, a mai afirmat ministrul conservator.
Trebuie să învăţăm să ne promovăm „bijuteriile“ pe care natura ni le-a lăsat. Trebuie să le arătăm românilor din alte zone ale ţării că merită să vină să ne viziteze, dar, totodată, trebuie să avem grijă ca, odată veniţi, turiştii să nu plece cu un gust amar atunci când e vorba de clădirile patrimoniu istoric. Acest principiu se pare că se va aplica atunci când vom discuta despre toate clădirile din staţiunile turistice.
Altfel de măsuri în contradicţie cu administraţiile locale din alte judeţe, cea din Constanţa a pus un accent sporit pe felul în care arată clădirile cu destinaţie turistică, indiferent dacă acestea sunt sau nu utilizate. Serviciul Public de Impozite şi Taxe (SPIT) Constanţa anunţă că, pentru clădirile cu destinaţie turistică ce nu funcţionează în cursul unui an calendaristic, cota de impozit este de 20%, aplicabilă la valoarea de inventar a acesteia.
Directorul executiv al SPIT, Virginia Uzun, spune că fac excepţie structurile care au autorizaţie de construire în perioada de valabilitate, dacă au început lucrările în termen de cel mult trei luni de la data emiterii autorizaţiei de construire. În aceste cazuri, cota de impozitare este de 1,5%. Ea a precizat că în urmă cu doi ani nu existau diferenţieri pentru clădirile cu destinaţie turistică faţă de celelalte clădiri (cota de impozitare era de 1,5% sau de 5%, în funcţie de data ultimei reevaluări). Măsura a fost luată pentru a determina deţinătorii de unităţi de cazare să facă în aşa fel încât clădirile pe care le deţin să arate cât mai bine şi pentru a nu aduce deservicii staţiunii în care există.

Fostul Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, declara la finele anului 2011 că vrea să naţionalizeze hotelurile din staţiunea Vidra, din judeţul Vâlcea.

Vidra în ruină

Aceste hoteluri sunt structuri abandonate, lăsate în paragină de către sindicate, care sunt administratorii acestor hoteluri. Mai mult, în această zonă nu a fost atrasă nici o investiţie de zeci de ani.
“Vom finaliza infrastructura de schi în staţiunea Vidra-Voineasa. Este o investiţie pe care am început-o de la zero, într-un peisaj care te face categoric să te gândeşti că nu eşti în România. Este un loc minunat. (..) De prin ’77 nu prea s-a mai întâmplat nimic acolo, fiind în administrarea sindicatelor. Efortul nostru este ca prin modificarea legislaţiei să reuşim să aducem înapoi la stat această infrastructură pentru că, în acelaşi timp cu finalizarea pârtiei de schi, să se reabiliteze şi infrastructura de cazare”, declara Elena Udrea în perioada când a fost Ministru.

Guvernul Ponta preia în actul de guvernare ideea Elenei Udrea de recuperare a hotelurilor abandonate

Guvernul va creşte de 10 ori impozitele pentru hoteluri privatizate şi nefolosite sau va răscumpăra acele unităţi lăsate în paragină, această a doua variantă fiind propusă de mai multe ori de fostul ministru de resort Elena Udrea pentru recuperarea hotelurilor vândute “pe nimic” de Guvernul Năstase, arăta Mediafax în dec. 2012

Măsurile îndreptate împotriva investitorilor care au cumpărat în trecut hoteluri din patrimoniul statului, dar le-au scos ulterior din circuitul turistic lăsându-le în paragină, sunt incluse în programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II pentru intervalul 2013-2016.
La capitolul privind măsurile fiscale pentru “stimularea” turimului românesc, documentul prevede creşterea de 10 ori a taxelor şi impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate şi nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi lăsate în paragină, modernizarea şi reprivatizarea lor.
Această a doua variantă luată în calcul de Guvern, respectiv de recuperare de către stat a structurilor hoteliere privatizate şi abandonate, a fost evocată de mai multe ori de către fostul ministru al Turismului Elena Udrea susţinută inclusiv ca un reproş la adresa politicii de privatizare derulate de Guvernul condus de Adrian Năstase în 2001-2004.
Ultima declaraţie pe această temă a fost susţinută de Udrea în Parlament, în calitate de deputat, în luna septembrie, când a cerut continuarea investiţiilor iniţiate de PDL în infrastructura din Delta Dunării şi arăta că Guvernul Ponta trebuie să recupereze mai multe hoteluri privatizate “pe nimic” de Guvernul Năstase “către Sorin Ovidiu Vântu şi fraţii Micula”.
Cererea făcea parte dintr-o declaraţie politică a Elenei Udrea, susţinută “imediat după ce liderii USL s-au reunit în Deltă pentru a-şi împărţi colegiile parlamentare”.
“Eu cred că, în Deltă, trebuie recuperate mai multe hoteluri şi unităţi de cazare care au fost privatizate pe nimic în timpul guvernării Năstase către Sorin Ovidiu Vântu şi fraţii Micula. Complexul Turistic Roşu sau Hotelul Delta din Sulina sunt doar două exemple concludente în acest sens. În timpul mandatului meu, s-a analizat intens care sunt posibilităţile exproprierii acestora şi întoarcerii lor în circuitul turistic. Este un lucru care ar trebui să fie continuat şi de noul Guvern, putând fi dovada unei schimbări de optică faţă de turism şi, în cele din urmă, chiar faţă de avutul naţional”, a spus Udrea la acel moment.

Declaraţia politică a fost susţinută după ce fosta conducere a Ministerului Turismului a anunţat că vrea să naţionalizeze hotelurile din staţiunea Vidra din judeţul Vâlcea, structuri abandonate aflate în administrarea sindicatelor, în condiţiile în care infrastructura de cazare din zonă nu a atras nicio investiţie de zeci de an. Aceasta avertiza că proprietarii de hoteluri din staţiuni balneare care le-au cumpărat “pe nimic” şi le ţin în paragină riscă amenzi sau chiar să rămână fără unităţi, în baza Legii exproprierii.

Sursa – internet

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.