1,214 total views

Noi lucrări ce completează șirul interminabil de cheltuire a banului public, când acestea puteau fi stopate pentru o perioadă, nefiind urgente, au loc în mai multe zone ale orașului.

Acestea au ca scop final taxarea populației pe apa de ploaie, meteorică sau pluvială, fiecare poate să-i spună cum dorește, așa cum menționează câțiva administratori de bloc. Atât timp cât apa se va scurge în canalele Apavil, instituția va începe facturarea, iar cum lucrările se fac în ritm alert, cât de curând populația va plăti apa de la Dumnezeu.

În Cartierul Ostroveni, au loc lucrări pentru „protejarea subsolurilor blocurilor de pătrunderea apei de pe domeniul public” și care sunt obligația adminsitrației locale, a le efectua, cum declară primarul. La momentul actual, se pare că un număr de aproximativ 60, 70 de blocuri au deja astfel de lucrări efectuate.

Gutău a găsit soluția ca populația să plătească o nouă taxă

În jurul blocurilor se toarnă beton cu scopul ca toată apa de pe bloc să fie preluată și dirijată către canalizare. Este vorba de apa pluvială/meteorică pe care Apavil nu poate să o factureze (dar își dorește enorm!), deocamdată, populației pentru că nu poate să facă dovada că se scurge în canalizarea lor. Acum betonarea are rolul de a justifica facturarea la populație pentru apa din Cer. Iată că Mircia Gutău a găsit soluția ca apa de ploaie să nu mai afecteze subsolul blocurilor, betonând și traversând cu țeava de scurgere, prin pământ, până la gura de canal, pentru ca Apavil să poată justifica facturarea către asociatiile de proprietari.

Constructorul :

facem lucrări să nu mai intre apa la subsol, Asociațiile de proprietari au făcut cerere la Primărie și facem captarea apelor fluviale…se captează apele și se bagă direct în pluvială…eu execut o lucrare cum mi s-a spus, betonăm 90 cm în jurul blocului…se fac în tot orașul…am contract direct cu Primăria…mai multe detalii puteți să cereți de la Primărie..să nu vă dau date greșite…”, explică administratorul firmei SC Cemit Construct SRL, Diaconescu Siminel.

Din informațiile colectate se pare că muncitorii de la Cemit Construct ar lucra fără forme legale, oameni cu ziua care fac naveta de la Cernișoara și ar fi plătiți cu 100 lei/zi, plus masa de prânz (declarația lucrătorilor către un cetățean). Betonul este asigurat de societatea Ralunic, condusă de Răduca Nicolae.

Administrator bloc:

„terenul de sub bloc și 1 m de lângă fundație este al celor care ocupă apartamentele unui bloc și în nici un caz nu este domeniul public. Nu Primăria este proprietar pe acest spațiu. La Asociația mea nu există nici o cerere că vrem să facem această lucrare, pentru că eu trebuia să fac și nu am făcut așa ceva, dar vedeți că lucrarea s-a făcut, fără aprobarea noastră, ne-am trezit cu lucrarea făcută. Să vedem cine face recepția! Mulți nu și-au pus întrebarea: ce scop are lucrarea, de ce intenționează să o facă, de ce atâta presiune să se facă? Se încalcă Legea proprietății, este un abuz, fără comentarii. Planșeul, subsolul și 1 m de lângă fundația blocului nu este Primăria proprietar. O să vină factura cu apă de ploaie și atunci probabil o să fiu întrebat de ce…și nici nu mai putem comenta nimic…Gutău nu poate să vină cu nici o dovadă că are acordul meu să lucreze pe proprietatea mea, că nu există”, explică Emil Ghioca.

Bani publici investiți pe teren privat!

Gutău, la mai multe ședințe publice, a spus tare și răspicat: „nu pot investi un leu dacă eu nu sunt proprietar că imediat vine DNA, un leu nu pot investi. Credeți că eu nu aș vrea, dar dacă nu sunt proprietar nu am cum”. Și totuși, edilul o ia de la capăt (vezi Catedrala din Ostroveni) și face lucrări din bani publici pe teren pe care Primăria nu este proprietar.

Lucrările menționate mai sus, în multe cazuri, au fost făcute fără acordul proprietarilor, fără cerere din partea Asociației de Proprietari, fără ca cineva să concesioneze aceste părți de teren din jurul blocurilor pentru ca Primăria să poată investi, cu acceptul Consiliului Local (vezi concesionare teren Casa Științei ca Primăria să poată investi). Aceste lucrări se fac pentru că „nu este nevoie de aprobarea CL, administrarea orașului o face cel ales prin vot”, iar administratorul care m-a contactat „e fost lider de sindicat care habar nu are ce face administratorul blocului”, susține Mircia Gutău, pentru care încălcarea legii este o obișnuiță zilnică.

Avem situația clară a unei Asociații care are în administrare 6 scări de bloc și nu a făcut cerere către Primăria Râmnicu Vâlcea pentru astfel de lucrări, locatarii nu au semnat pentru autorizarea Primăriei de a efectua aceste lucrări, iar de recepția lor nici nu mai poate fi vorba. Cu alte cuvinte, lucrările administrației sunt ilegale și nu au recepții, spunem unele, dar poate nu au chiar toate.

Administrator bloc :

„în urmă cu un an și ceva, adminsitram un bloc cu mai multe scări și acolo s-au făcut lucrări de care spuneți, dar nu am făcut cere la Primărie, nu am cerut acordul locatarilor, nu am concesionat nimănui terenul să se poată investi pe el, nu am considerat că e nevoie, iar recepția nu s-a făcut. Nu cred că a făcut abuziv…primăria a făcut, dar nu m-a întrebat nimeni, nu m-a pus să semnez nimic, de recepție, că s-a făcut lucrare, nu am semnat nimic…până la urmă era obligația lor, interesul lor să ia acord cu asociația înainte de a se face lucrarea, semnătură de recepție că s-a făcut lucrarea să justifice banii, dar chiar nu am semnat nimic…nu ne-am dat acordul pentru că nu am fost întrebați”, și administratorul ne-a rugat să nu-i menționăm numele și nici blocul de care ne-a vorbit.

Administrator bloc:

„în lege locatarii sunt proprietarii de sub construcție și pe terenul din jurul blocului…prin proprietate, locatarii au o cota parte individă din teren, …fiecăruia i se trage în contract și x mp de teren. Terenul nu este al Asociației…dacă blocul mâine se dărâmă să se construiască ceva cu acordul asosiației, fiecare proprietar își vinde bucățica lui de teren, fiecare cât are, în funcție de cota parte individă. Ei sunt proprietari prin contractul de casă de proprietar pe care îl dețin. Și dvs dacă aveți un apartament, aveți și teren în proprietate…este o proprietate forțată cum se spune și nu puteți dispune să se dărâme că aveți teren. Se fac captări de ape pluviale, în jurul blocurilor unde s-au făcut mansarde și au lăsat liber fără să fie captate la canal. Acum dacă se dă o autorizație de mansardare se obligă constructorul să capteze apele fluviale, fie pe vechile pluviale care erau prin apartamentele oamenilor, terasele aveau pluviale, unele apartamente… sau să capteze dirct la canalul Apavil pentru că ele au erodat solurile blocurilor, iar în anumite subsoluri apa își făcuse drum și intra direct și au fost foarte multe asociații care au făcut cereri pentru așa ceva. Atunci s-a luat o hotărâre în CL sau nu știu unde, nu cunosc, dar s-a luat în binele cetățenilor..acele ape făcând găuri..șobolanii umblau și ei prin ele…iar canalele Apavil se umpleau cu pământ, astăzi este aproape nefuncțională canalizarea orașului dacă nu intervin cu acele hidrojeturi de curățire…nu știu ancheta dvs în ce constă, dar terenul rămâne în continuare în proprietatea cetățeanului, nu este concesionat..s-a făcut și atât. Noi eram în ilegalitate că dădeam apa pluvială pe terenul Primăriei, pe spațiul public, și nu avem voie să facem acest lucru, iar Primăria a avut o înțelegere (n.r. adică le-a păsuit ilegalitatea, chipurile!) noi eram obligați să le captăm, iar prin adrese, am spus că nu dispunem, fiind costisitor, avem mulți pensionari care nu își permit să dea bani pentru așa o lucrare…și s-a băgat țeavă care conduc apele pluviale…eu cred că este un lucru benefic pentru oraș…unde locuiesc eu blocul a fost construit cu captare, apa a fost mutată pe exterior când s-a făcut mansardarea, dar în 1975 blocul a fost construit cu captare după terasa blocului, pe țeavă în jos și din subsol o altă țeavă de 110 care o conducea direct la canal. Bordura de lângă bloc este a cetățenilor, nu poate veni Primăria să o spargă să zică că e alor sau să ne pună la plată (n.r. să plătească locatarii lucrarea de captare), ea este prinsă în plată la impozitul pe teren și nimeni nu poate să facă lucrări pe proprietatea altuia”, ne explică administratorul.

Din declarația administratorului putem reține că lucrarea e benefică, dar de legalitate nu a interesat pe nimeni, deși recunoaște că Primăria nu poate interveni pe terenul locatarilor. Mai mult, dumnealui susține că apa meteorică se scurgea pe domeniul public și erau în ilegalitate iar Primăria i-a păsuit… așa. Ploaia de la Dumnezeu cade și pe alte spații din domeniul public, cum ar fi strada, terenuri de sport, parcuri, curtea școlilor, Arenele Traian, Baza de Agrement Ostroveni (ștrand), în curtea grădinițelor, etc, sunt acestea în ilegalitate sau Primăria plătește apa meteorică pentru aceste sute de mp?

Este clar că Mircia Gutău prin lucrările de captare a apelor fluviale, chiar dacă ele sunt benefice, încalcă legea proprietății și investește bani publici pe domeniul privat. În municipiul Râmnicu Vâlcea, la ora actuală, nu există o asociație în care toate asociațiile de proprietari să fie membre, gen ADI APA sau ADI Salubrizare unde se decide prin vot absolut tot. Așadar, o uniune a asociațiilor nu avem, acord pentru lucrări de la proprietari nu există, ici pe colo câte o cerere o fi, dar este cert că se fac lucrări cu bani publici pe terenuri private. Cine răspunde?

Gutău inventează lucrări și le face pe repede înainte ca să mai toace niște bani. Aici face lucrări pe terenul asociațiilor. Interesul lui principal nu este rezolvarea problemei oamenilor cu apa din subsol, drept dovadă nu există un amplu proces de inventariere a blocurilor cu probleme, iar decizia de începere a lucrărilor să aibă la bază o expertiză, un pv de constatare, un acord al asociației. Toate aceste acte care sunt absolut necesare, nu există. De fapt, problema apei în subsoluri este un motiv pentru lucrări prin care Primăria să mai acorde niște bani firmelor de casă, iar apa din subsol i-a oferit acest motiv.

Vedeți și gardul blocurilor CPL, a daramat lucrarea de refacere ca motiv de a finanța grupul de interese din jurul lui. A luat orașul în 2016 cu excedent de 20 mil lei, adică avea în cont 20 mil lei, dar a tocat tot ce a putut, tot. În 2020 orașul a reușit performanța să radă tot ce mai era economisit sau necheltuit prin conturi si să ne bage datori la bănci 135 milioane de lei !

Să nu uităm de creditul de la BCR pe care îl cheltuie acum în completare. Dacă banii provin din impozite și taxe, de ce nu Primăria nu face acest gen de lucrări și la casele proprietarilor, că tot râmniceni sunt și ei? Să nu mai spunem că impozitele plătite de aceștia sunt de 10 ori mai mari decât ale unui cetățean de la apartament…

Suntem pe marginea prăpastiei falimentului, dar avem panseluțe, borduri noi, echipă campioană de handbal, arene de spectacole, garduri noi la blocuri vechi, străzi bune, dar reasfaltate (cele prăpădite rămân tot așa). Avem “cel mai bun primar” care ne-a tocat peste 250 milioane de euro în numai 4 ani de zile.

Pentru cârcotași, nu comentăm asupra necesității acestor lucrări, ele sunt bune, ci asupra ilegalității cu care sunt făcute. Primarul Mircia Gutău se încăpățânează să lucreze ilegal!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.