1,550 total views

Evaluări psihologice preferenţiale  pentru asistenţii maternali trecuţi de vârsta pensionării, la. Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Cu puţin timp în urmă, o pensionară  în vârstă de 70 de ani a fost la un pas de a rata obţinerea unui nou aviz pentru calitatea de asistent maternal, pentru că cei doi medici psihiatri la care a apelat au refuzat să o reevalueze. Femeia a apelat la ajutorul conducerii CJ pentru  obţinerea unei programări.

Asistent maternal în vârstă de 70 de ani, refuzat la reevaluarea anuală

Criză mare de bani, stres dublu pentru angajaţii din instituţiile de stat . Un asistent maternal al DGASPC Vâlcea, în vârstă de 70 de ani, a fost la un pas de a pierde calitatea de asistent maternal pentru că medicii psihiatrii la care a apelat au refuzat să-i facă reevaluarea anuală. Cu toate că nu este singura pensionară atestată ca asistent maternal, şi nu este nici cea mai bătrână din cei şase asistenţi maternali aflaţi în relaţii contractuale cu DGASPC Vâlcea, a fost singura căreia i s-a refuzat dreptul la o nouă reevaluare. Femeia are în plasament un băiat de  19 ani pe care l-a crescut de mic, în prezent acesta fiind elev la o şcoală profesională din Vâlcea. Pierderea calităţii de asistent maternal de către mama surogat atrage  după sine şi pierderea căminului, un motiv esenţial care a stat la baza menţinerii pensionarilor în sistem şi după vârsta de pensionare.
Conducerea DGASPC Vâlcea are păreri contrare în acest caz, pe de o parte susţine că persoanele pensionate ar trebui să renunţe la calitatea de asistent maternal odată cu pensionarea, pe de altă parte îi menţine în sistem pentru a nu-i rupe pe copii de familia surogat.Din cei 364 de asistenţi maternali 6 au peste limita pensionării, unul a împlinit  80 de ani.

Avem un asistent maternal de 80 de ani

Nicolae Badea, directorul DGASPC Vâlcea susţine că medicii psihiatrii au dreptul la propria opinie, dar nu au dreptul să refuze reevaluarea, cu toate acestea le înţelege foarte bine reticenţa în acordarea unui nou aviz medical.
,,În mod normal la 65 de ani orice persoană se pensionează, deci şi aceste persoane ar trebui să renunţe la calitatea de asistent maternal, deoarece au o vârstă care nu le mai permite să aibă grijă de un copil,  dar legea le permite acest lucru. Nici noi nu retragem aceste atestate deoarece copiii sunt ataşaţi de ei, ar  însemna să-i rupem  de singura familie pe care o cunosc şi să-i aruncăm în drum, pentru că unii au peste 18 ani, iar legea nu ne mai permite să-i ţinem în centre după majorat. Avem un asistent maternal de 80 de ani şi am lăsat –o să-l crească până termină copilul postliceala, pentru că de obicei copiii sunt luaţi de mici în amplasament. Ei ar putea să-şi înfieze copiii dar nu e nevoie deoarece copiii stau acolo de-o viaţă. Atestatul pentru asistent maternal se acordă de către comisia DGASPC Vâlcea  pe o perioadă de trei ani şi implică o serie de controale medicale, printre care şi cel psihologic. Îmi pare rău pentru doamna în cauză, mă mir că a păţit aşa ceva, pentru că ceilalţi nu au avut astfel de probleme, dar medicii au dreptul să refuze avizarea, nu au dreptul să refuze reevaluarea, dar avizarea da.Asistenţii noştri sunt angajaţi legal, au contracte induviduale de muncă cu caracter special, au trecut toate examenele medicale şi evaluările comisiei, dar mai apar şi situaţii neprevăzute”, a precizat directorul DGASPC Vâlcea.

1160 copii sunt în plasament familial

Potrivit datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, în centrele de plasament sunt 443 de copii. Astfel, în Centrul de primiri în regim de urgenţă sunt 13 copii, în Adăpostul de zi şi noapte pentru copiii străzii sunt cinci copii, în centrul pentru copii ANE, 11 copii, iar în centrul de plasament „Ana” 55 de copii. Totodată, în Casa Pinocchio Băbeni sunt 46 de copii, iar în centrul de plasament „Andreea”, 66 de copii. În ceea ce priveşte centrele de recuperare a copiilor cu handicap, numărul beneficiarilor este de 161. Dintre aceştia, 52 sunt la Serviciul de Recuperare Râmnicu Vâlcea, 57 în Centrul de Recuperare Băbeni, 27 în Centrul pentru copii cu dizabilităţi Nord, iar 25 în Complexul familial pentru copii cu dizabilităţi Goranu. Totodată, alţi 66 de copii sunt beneficiari ai Centrelor de integrare socio-profesională. Din cei 70 de copii, 31 sunt elevi, 14 sunt studenţi, iar 16 sunt în centrul de plasament. În centrul de prevenire de tip rezidenţial, numărul beneficiarilor este de 20, din care 8 mame şi 12 copii. Din numărul total de copii aflaţi în centrele de plasament ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, 77 au fost externaţi. Trei au plecat în familia naturală, 47 au împlinit vârsta de 18, respectiv 26 de ani, trei copii au plecat în plasament la rude de gradul IV sau la alte familii, patru la asistenţii maternali profesionişti, zece în plasament OPA, iar alţi opt din alte cauze.
În plasament familial sunt 1.160 copii, din care: 435 în plasament la rude de gradul IV, 32 în plasament la rude de gradul IV din alte judeţe, 85 în plasament la alte familii, 23 în plasament la alte familii din alte judeţe, 554 la asistenţii maternali profesionişti, patru la asistenţii maternali profesionişti din alte judeţe şi 27 sub tutelă. În ceea ce priveşte asistenţii maternali, 172 de asistenţi maternali au în plasament câte un copil, 358 câte doi copii, iar 24 câte trei copii.
Din numărul total de copii aflaţi în plasament familial, 18 au fost reintegraţi în familia naturală, 16 au împlinit vârsta de 18 respectiv 26 de ani, iar trei au fost încredinţaţi în vederea adopţiei.

Distribuie

Un comentariu

  1. nu pot sa cred! asistent maternal la 70 ani……domnilor….ne-am tampit? deblocati posturie, si lasatii pe cei tineri sa aibe grija de copii….pai la 70 ani ti-e greu si pana in parc sa ajungi,,,,,eventual sa te duca coplul la spital daca te imbonavesti si nu invers.
    numai in Romania vezi asa ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.