1,382 total views

În urma interviului acordat de Ștefan Prală, directorul ABA Olt, publicației noastre, prezentăm mai jos poziția acestuia față de subiectul fierbinte din interior și anume, plata de 1,2 milioane de lei către Apasco, unul din beneficiarii lucrărilor de la Alunu. Mai mult decât atât, acesta ne asigură de toată transparența necesară pentru informațiile solicitate.

Și pentru a nu mai exista nici un dubiu că este direct implicat în favorizarea societății Apasco prin aprobarea la plată a unei facturi cu o sumă mult supraevaluată, Ștefan Prală ne explică situația creată la nivel de instituție sub conducerea sa.

Dar, de la interviu și până la ora la care scriu acest articol au trecut câteva zile și aflu astăzi că ultima săptămână din ianuarie nu a început bine pentru conducerea ABA Olt, SGA Vâlcea ori ANAR.
Supărare mare la capitală unde s-au întâlnit toți factorii decizionali pentru a rezolva plata Apasco, mărul discordiei în Apele Române. Această societate pe acțiuni cu capital privat care se află în insolvență și care nu-și poate justifica lucrările efectuate la Alunu, dar emite factură de 1,2 milioane de lei, face mari presiuni pe lângă directoratul vâlcean și nu numai. Rusu Gheorghe, deși este director general adjunct la Apele Române, este și purtătorul de negocieri pentru Apasco. Acest individ nu se potolește nici după ce i s-a spus clar că această factură nu poate fi primită și acceptată la plată atâta timp cât în spatele ei nu există un contract, o comandă, un deviz de lucrări justificativ, deci o întreagă documentație, iar Guvernul nu a declarat stare de urgență, ci stare de alertă dar șia asta pentru populația din zonă, nu pentru factura Apasco. Pe înțelesul tuturor, lucrările efectuate de Apasco trebuie justificate cu documente.

Ș.P. – Sub nici o formă ABA Olt nu poate să-și asume să achite așa ceva. Mai mult decât atât, nu pot să- mi asum nimic!

”Este adevărat că Apasco insistă să încaseze o factură în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei pe care eu mi-am asumat responsabilitatea și am returant-o. Consultându-mă cu cei de la SGA Vâlcea și cerând date, am fost informat că este vorba de un volum mult mai mic de lucrări care se încadrează la o sumă mult mai mică. Nu am respins Apasco, dar am avut câteva întâlniri cu ei, le-am spus că sunt probleme, în sensul că nu sunt confirmate cantitățile și volumele pe care le indică și le-am solicitat să pună la dispoziția SGA Vâlcea documente justificative – nu au depus. Lucrările au fost efectuate de SGA și terți, printre care și Apasco. Nu a avut contract și comandă, dar lucrarea s-a executat în curtea noastră, adică în albia minora a râului Olteț. În 22 iunie s-a dat ordin de încetare a lucrărilor până se rezolvă situația juridică a lucrărilor, dar Apasco a lucrat în continuare. Dacă sunt nemulțumiți să ne dea în judecată și instanța va hotărâ. Sub nici o formă ABA Olt nu poate să-și asume să achite așa ceva. Mai mult decât atât, nu pot să- mi asum nimic. Am primit de la ANAR o adresă prin care mi se solicită toate documentele tehnico- economice pe care le considerăm fezabile și care au stat la baza lucrărilor. Am făcut adresă către SGA să- mi dea un răspuns cu privire la întreaga situație, urmând ca ANAR să analizeze și să dispună. Au căzut de acord să factureze jumătate și de diferența să ne acționeze în instanță. Până nu am de la ANAR un acord eu nu pot să accept mai mult decât ai făcut sub nici o formă. Din punctul meu de vedere ce confirmă Doru Constantin aia e, iar diferența să facă expertiză judiciară , pentru că eu nu pot să încalc raportul pe care mi-l prezintă un specialist al instituției pe care o conduc. Nu a fost declarată stare de urgență și nu comentez mai mult”.

Alo, DNA? Apasco ștornează factura de 1,2 milioane lei și emite alta de 600.000 lei

Deci, Apasco se joacă cu facturile după cum are chef. Lucrarea efectuată de aceasta deși nu poate fi evaluată la sumele pe care le solicită, emite totuși o primă factură în valoare de 1,2 milioane lei, iar când vede că nu îi este acceptă la plată revine cu o factură de 600.000 lei. Șmecherie mare lucrările de la Alunu. Trai pe vătrai a considerat societatea că este la Alunu considerând că fiecare poate să facă ce vrea și-și va facutara cât va dori. Numai că, printre merele stricate mai găsim și nestricate. Și uite așa ajungem la specialistul de la SGA Vâlcea, Doru Constantin, care stă printre merele stricate și se pune de-a latul că el rezistă, câte zile mai are de stat în coș. Lăsând comparațiile, inginerul SGA nu acceptă să fie luat peste picior tocmai de firma abonată la banii instituției din vremuri apuse. Acesta a fost aproape zi de zi în mijlocul evenimentelor și implicit în mijlocul lucrărilor pe care le-a monitorizat. Și concluzionând, în ceea ce-l privește pe inginerul Constantin, acesta are un raport întocmit din care reiese clar, că lucrările efectuate de Apasco au o evaluare finaciară între 100.000 și 200.000 lei, nu mai mult.

În concluzie

ANAR nu poate să-și dea acordul ca ABA Olt să plătească o lucrare ce nu are în spate un contract, o comandă și alte documente justificative. Dacă Apasco acționează în instanță instituția are toate șansele să piardă. La Alunu, Apasco a efectuat lucrări nu conform comandă sau contract, ci conform zicalei – ”las-o bă că merge așa!”

Doru Constantin, cel mai bun specialist pe care îl are SGA Vâlcea, împreună cu Valeriu Amza și Ștefan Prală nu intră în hora Apasco.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.