1,085 total views

Săptămâna trecută, judecătorii Tribunalului Vâlcea s-au pronunţat pe fond în dosarul celor trei munţi furaţi cu acte false de inculpații Basarabă Mircea, Petrulian Mihai Dan și Deaconeasa Gheorghe. Astfel, cele 850 ha de pădure, cei trei munţi: Galbenu, Puru şi Petrimanu vor reveni la starea iniţială, adică în proprietatea statului român. Despăgubirile civile ajung la peste 8 mil. lei, adică undeva la 840 miliarde lei vechi. Deşi suprafaţa s-a lotizat în timp, actualii proprietari îşi vor pierde drepturile de proprietate asupra suprafeţelor cumpărate prin acte false.

Juriştii Direcţiei Silvice Vâlcea au afirmat că respectivii ştiau foarte bine ce-i aşteaptă în cazul în care vor pierde procesul. Hotărârea finală nu va schimba prea mult situaţia de faţă, inculpaţii vor primi eventual pedepse mai mici, dar valoarea despăgubirilor civile rămâne aceaşi, iar pădurea va rămâne în proprietatea statului. Reprezentanţii Direcţiei Silvice au declarat că apelul va fi în 10 de la data primei hotărâri, şi nu va fi făcut de Direcţia Silvică pentru că este parte în proces alături de Finanţe, iar Direcţia este interesată de recuperarea pădurilor şi a drepturilor civile, restul revine Finanţelor.

Conform rechizitorului DNA, în perioada iunie 2004 — august 2006, inculpații Basarabă Mircea, Petrulian Mihai Dan și Deaconeasa Gheorghe, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, au desfășurat o serie de activități pentru a dobândi, în mod fraudulos, terenuri forestiere situate în munții Puru, Galbenu și Petrimanu, din județul Vâlcea. Astfel, în cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, cei trei inculpați i-au indus în eroare pe membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Voineasa și Malaia, respectiv pe membrii Comisiei județene Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată. Inculpații au acționat ca reprezentanți ai unor persoane fizice, moștenitori ai unor persoane despre care au susținut, în mod nereal, că ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective și, în susținerea acestor afirmații mincinoase, au prezentat mai multe înscrisuri falsificate. Inculpatul Basarabă Mircea, în calitate de reprezentant al SC CONSULT TURIST COMPANY SRL Craiova, a încheiat cu moștenitorii contracte de prestări servicii prin care se angaja să-i reprezinte în vederea reconstituirii drepturilor de proprietate în munții Galbenu, Puru și Petrimanu. În schimbul acestor servicii, moștenitorii respectivi erau obligați să plătească o sumă echivalentă cu un procent de 15% din sumele încasate în urma vânzării terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat.
Ca și modalitate de operare, inculpații și-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii și ulterior, le-au folosit, atât în fața membrilor comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât și în fața instanțelor de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă. În proces este inculpat şi directorul Arhivelor Neamţ care a facilitat falsificarea documentelor, dar şi firma Cascade – Empire Immobilien GMBH condusă de austriacul Gerald Schweighofer, asociată cu firma Cascade – Empire SRL, actualul proprietar al unor teritorii importante de pe Valea Lotrului.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.