1,151 total views

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sancționat EUROINS România Asigurare-Reasigurare SA prin interzicerea temporară a dreptului de a încheia asigurări RCA, potrivit unui comunicat de presă transmis de ASF. Mihnea Tobescu, directorul general al societății EUROINS a primit o amendă de 50.000 de lei. Compania EUROINS nu mai are dreptul să încheie poliţe RCA până nu face dovada introducerii unui set de măsuri stabilit de ASF.

Consiliul ASF a decis miercuri, 28 august 2013, să interzică temporar companiei EUROINS România Asigurare Reasigurare SA dreptul de a mai încheia poliţe de asigurare RCA. Pe lângă directorul general al societății EUROINS, Mihnea Tobescu, amendat cu suma de 50.000 de lei, conducătorului Departamentului de Daună din cadrul societății, Stamov Bozhidar Stoyanov, i-a fost retrasă aprobarea.
Deciziile au fost luate în urma controlului desfășurat la EUROINS în lunile mai-iunie 2013. Controlul a vizat verificarea modului de instrumentare și finalizare a dosarelor de daună și a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012, pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări.
Compania EUROINS nu mai are dreptul să încheie poliţe RCA până când nu face dovada introducerii unui set de măsuri stabilit de ASF. Măsurile se referă, printre altele, la revizuirea de către EUROINS a instrucțiunilor, procedurilor sau normelor de constatare și lichidare a daunelor, stabilirea corespunzătoare a cuantumului despăgubirilor în conformitate cu reglementările în vigoare, respectarea termenelor de plată în dosarele de daună, informarea sau notificarea asiguraților cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire.
ASF a obligat EUROINS ca, în termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sancționare, să comunice intermediarilor de asigurări interdicția de a mai încheia contracte de asigurare RCA în numele și pe seama societății. Reluarea activității de oferire, negociere sau încheiere a polițelor RCA se dispune, la fel ca în cazul interzicerii, prin decizie motivată a ASF, după verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite.
Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că în perioada în care EUROINS are interdicția încheierii asigurărilor RCA, societatea are în continuare obligația soluționării dosarelor de daună.
Controlul ASF la societatea EUROINS a constatat probleme în aplicarea reglementărilor și a instrucțiunilor de constatare și lichidare a daunelor prin diminuarea în mod nejustificat a cuantumului despăgubirilor, față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună şi plata cu întârziere a unor dosare de daună față de termenele prevăzute de normele legale. De asemenea, au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire și la motivația respingerii.
La sfârșitul semestrului I 2013, EUROINS Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 de milioane de lei și deținea o cotă de piață de 21%. Îndemnizațiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, au însumat 157,78 de milioane de lei, în primele şase luni.

Sursa: R/news

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.