220 total views

În fiecare an pe data de 7 aprilie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii, care marchează aniversarea fondării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1948. În fiecare an o temă este selectată pentru Ziua Mondială a Sănătăţii, iar această temă evocă aria de interes prioritară pentru OMS. Fiecare aniversare se desfăşoară sub un logo diferit, pentru anul acesta motto-ul ales este “Entităţi mici, pericol mare!”

Cu această ocazie Institutul Român pentru Drepturile Omului în parteneriat cu Centrul Infoeuropa şi Asociaţia pentru Naţiunile Unite din România organizează astăzi, 7 aprilie, la sediul Centrului Infoeuropa, dezbaterea “Ziua Mondială a sănătăţii – Dreptul la sănătate”.
Evenimentul va reuni membri ai Parlamentului României (Senat şi Camera Deputaţilor), reprezentanţi ai ministerului sănătăţii, ministerului muncii, familiei şi protecţiei sociale, ministerului educaţiei naţionale, cadre didactice universitare, cercetători, doctoranzi, masteranzi, societatea civilă,dar şi mass media.
Dezbaterea se va concentra atât asupra motto-ului “Entităţi mici, pericol mare”, dedicat marcării din acest an a Zilei Mondiale a Sănătăţii, cât şi asupra unor teme de actualitate în domeniu precum: reforma în sănătate, efectele mediului înconjurător asupra sănătăţii, a dreptului la sănătate mintală, precum şi a dreptului la sănătate al migranţilor în contextul provocărilor geopolitice ale mediului internaţional.

Cu ocazia unei conferințe ținute la Paris în martie- aprilie 1946 de către 18 membri ONU, un comitet tehnic a redactat un plan de constituție pentru o organizație mondială a sănătății. Erau descrise principiile de activitate și funcțiile pe care urma să le aibă organizația. Aceste propuneri au fost apoi prezentate delegațiilor naționale la o conferință ținută la New York în iunie-iulie 1946. Pe 19 iulie, 61 de state au semnat constituția. China și Regatul Unit au semnat necondiționat, iar celelalte delegații au semnat cu condiții. A fost dată autorizarea să se stabileasă o comisie interimă cu 18 membri. Un canadian, dr. Brock Chisholm, a fost numit secretar-executiv al acestei comisii, care urma să conducă programul până când 26 de țări semnau constituția necondiționat. Această a 26-a semnătură a fost obținută pe data de 7 aprilie 1948- dată care este considerată ca zi de naștere a Organizației Mondiale a Sănătății.

Rolul organizației, stabilit în constituția ei, este menținerea în cea mai bună stare a sănătății populațiilor pe glob..Nivelul de sănătate atins trebuie să-i asigure omului o stare fizică și psihică pentru a putea deveni productiv și folositor societății.
Sediul central este la Geneva si a fost înființată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.