85 total views

În alegerile de ieri, un nou partid, fără nume, a trecut pragul.

La ora exit-poll-urilor, mai toţi liderii de partid, cu excepţia, poate, a lui Crin Antonescu, şi-au mascat înfrângerea ca să se autoimpună, măcar pe ecrane, victorioşi în alegeri. Vasile Blaga a văzut victoria în supravieţuirea „acestui partid lovit şi din interior şi din afară”. Victor Ponta le-a purtat de grijă celor „care au pierdut la cacialma”, trecându-se pe sine pe malul celălalt. Elena Udrea a făcut uitat pariul de 11% din care n-a scos decât 6% şi-a proclamat victoria prin nenumitul “rezultat pe care am reuşit să îl obţinem”. Votul de ieri le-a arătat că au pierdut:

1. PSD, cu toată maşinăria şi televiziunile de partid, cu aparatul de stat în genunchi, nu a putut controla, pe de-a întregul, procentele lui Mircea Diaconu. Dacă ar fi făcut-o, aşa cum PDL i-a distribuit chibzuit Elenei Băsescu câte 10 voturi în fiecare secţie în 2009, scorul PSD – Diaconu ar fi fost acum 41% la 3,4%, aşa cum ar fi arătat victoria reală, şi nu 37,6% la 6,81%.

2. PNL, cu toate redutele câştigate în ţară pe valul simpatiei USL în 2012, nu a reuşit să-şi ţină în frâu primarii şi preşedinţii de consilii judeţene şi cu atât mai puţin să-i facă să creadă în Crin Antonescu preşedinte.

3. PDL caută încă, abramburit, prin scorurile pe judeţe, trădătorii. Modelul Boc, cu o mână întinsă la Băsescu, cu alta agăţat de Blaga a tras în jos, la Cluj, şi PDL (16,1%), şi PMP (6,5%).

4. Preşedintele Băsescu şi-a târât după el în PMP fidelii din Bucureşti şi din diaspora, atâţia câţi i-au mai rămas, fără însă ca partidul, cu Elena Udrea pe afişe, să sară cu infimul 6,21% măcar peste Mircea Diaconu şi cu atât mai puţin până la scorul “de două cifre” cerut de la Cotroceni. În 2007, la fel de “tânărul” PLD lua, cu un efort financiar mai mic, 7,78%.

5. Forţa Civică, a lui Mihai Răzvan Ungureanu, nu există.

6. Procentele lui Mircea Diaconu, greu de explicat matematic şi dirijate voluntar de televiziuni, i-au năucit pe toţi. Dacă ar fi luat cu  2% – 3% în plus, cât a primit Mircea Diaconu peste cât avea nevoie să ajungă în Parlamentul European, PSD l-ar fi anunţat pe prezidenţiabilul Ponta „chiar de a doua zi”, cum prevesteau baronii. Cu 2% – 3% în plus, Crin Antonescu nu era, probabil, forţat să demisioneze. Cu aceleaşi 2% – 3% în plus, PDL putea trimite PMP să tragă lung aer în piept şi să mai rabde. În fine, cu 2% – 3% în plus, Elena Udrea făcea mai mult decât cafeaua la ibric.

Dar în alegerile de ieri, un alt partid, fără nume, a trecut pragul. 332.000 din cei care au venit la vot, mai mulţi decât în 2009 şi mai ales din oraşe, au anulat, conştient, buletinul. Fac 5,83%, de două ori mai mulţi decât erau acum 5 ani, şi, chiar dacă partidele i-au ignorat constant, n-au stat, totuşi, acasă.

Ei, cu cei 679.515 care au venit la vot neanunţaţi, distorsionând obişnuitele sondaje, au semănat bruma de panică în partide. Sunt, poate, singurii care au câştigat, de fapt, în România, acest tur zero pentru Cotroceni.

http://www.gandul.info/puterea-gandului/ziua-invingatorilor-invinsi-12652474

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.