199 total views

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a susţinut, joi seară, o declaraţie în Consiliul de Securitate al ONU, în care a subliniat încă o dată că guvernul său vrea să poarte un dialog cu Moscova şi a îndemnat poporul şi armata să nu răspundă provocărilor ruşilor. Trecând de la limba engleză la rusă, Iaţeniuk a întrebat Moscova dacă vrea război, punctând că el încă mai crede în pace şi relaţii bune cu vecinul său estic.

Mesaj puternic, joi seară, la ONU, transmis de premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk. După ce a fost primit la Casa Albă cu onoruri militare şi a lansat încă un apel la dialog către Vladimir Putin, în contextul manevrelor militare din Crimeea, şeful interimar al executivului de la Kiev s-a adresat Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi lumii întregi pledând pentru pace în ţara sa şi retragerea trupelor ruseşti în zonele de staţionare permanentă.

Vorbind în limba engleză, Iaţeniuk a lăudat calmul şi înţelepciunea poporului său, îndemnându-l în acelaşi timp să dea dovadă de la fel de multă reţinere şi de acum înainte şi cerând armatei să nu răspundă provocărilor ruseşti. „Credem încă în pace”, a punctat ucraineanul, la New York.

Iaţeniuk a mai subliniat că ceea ce se întâmplă în Crimeea şi în estul Ucrainei şi tensiunile cu Rusia nu sunt un conflict regional, ci transfrontalier. De asemenea, el a amintit lumii de angajamentele pe care şi le-a luat Rusia în Tratatul de la Budapesta din 1994, în urma căruia Ucraina a renunţat la arsenalul său nuclear, al treilea ca mărime la acel moment, în schimbul asigurărilor din partea Moscovei, Londrei şi Washington-ului în ceea ce priveşte securitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. „După această criză, va fi greu să mai convingi o ţară să nu dezvolte arme nucleare”, a afirmat Arseni Iaţeniuk.

Premierul şi-a încheiat discursul în limba rusă, spunând, conform traducerii simultane asigurate de BBC: „Vreţi război? Sunt convins că Rusia nu vrea război”. Iaţenkiul s-a arătat, de asemenea, încrezător că liderii de la Moscova, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev, vor asculta vocea poporului şi apelul la dialog şi pace.

Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt pregătite să adopte „măsuri foarte serioase”, luni, pentru a răspunde referendumului programat pentru duminică în Crimeea, care ar urma să aprobe alipirea la Rusia, a avertizat joi secretarul de Stat american John Kerry, potrivit Mediafax. „Va fi un răspuns la referendum şi dacă nu va fi niciun semn de progres în rezolvarea dosarului, vor fi măsuri foarte serioase luni în Europa şi aici”, a declarat Kerry, în Senatul SUA, cu o zi înaintea unei noi întâlniri la Londra cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Şeful diplomaţiei americane a dezvăluit că a „vorbit scurt, astăzi”, încă o dată la telefon cu ministrul rus al Afacerilor Externe.

sursa/gandul.info

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.