163 total views

Salariații vor avea zi liberă și vineri, nu doar joi, de Sfânta Maria. Ziua lucrătoare urmează însă să fie recuperată într-una din sâmbetele următoare.

 

În acest sens, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul va adopta o Hotărâre prin care ziua de vineri va fi liberă.

“O să adoptăm astăzi Hotărârea de Guvern ca vineri să fie zi liberă, care, sigur, se va recupera într-una din sâmbetele următoare. Faptul că oamenii sărbătoresc mâine Sfânta Maria este totuşi o sărbătoare foarte mare nu doar pentru ortodocşi, ci şi pentru catolici, este Ziua Marinei Militare”, a spus Ponta, citat de agerpres.ro.

Astfel, peste patru milioane de salariaţi români vor avea liber joi și vineri.

Cinci ani consecutiv, liber pe 15 august

Acesta este cel de-al cincilea an consecutiv în care angajaţii au liber pe data de 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului.

Ultima zi liberă acordată salariaților români a fost pe 24 iunie, respectiv a doua zi de Rusalii.

Cine lucrează în zilele libere

Există însă și categorii de angajați nevoiți să lucreze chiar și în zilele declarate libere prin lege.

În cazul în care salariații care lucrează nu se încadrează la capitolul excepții de la zilele libere, prevăzute în Codul Muncii, angajatorul riscă o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.

Salariații cărora Codul Muncii le dă liber la lucru de sărbătorile legale sunt cei care muncesc în unitățile sanitare, în cele de alimentație publică sau într-un loc în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza “caracterului procesului de producție sau specificului activității”.

Zi liberă sau spor de 100% la salariu

Potrivit Codului Muncii, companiile trebuie să le acorde salariaților nevoiți să lucreze joi sau vineri, o altă zi liberă, în perioada imediat următoare, de 30 de zile.

În cazul în care nu se acordă liberul, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100%.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.