355 total views

După mai bine de un an de la inundațiile din iulie 2014, doar câțiva dintre sinistrați s-au mutat în casă nouă. Doar trei din cele 25 de familii din comuna Vaideeni cărora apa le-a distrus agoniseala de-o viață s-au mutat în casă nouă, zilele trecute. Locuințele au fost construite de Arhiepiscopia Râmnicului, cu fonduri primite de la Arhiepiscopia Iaşilor, Arhiepiscopia Buzăului şi a Vrancei, Episcopia Sloboziei şi Episcopia Tulcei. Surse bisericești susțin că cei mai mulți bani au fost donați de Arhiepiscopia Iaşilor.

Vaideeni V 1

“La donaţiile făcute de aceste episcopii s-a adăugat efortul Arhiepiscopiei Râmnicului, prin centrul eparhial şi prin cele patru protopopiate, astfel încât în această zi de la mijlocul lunii octombrie am sfinţit şi am dat în folosinţă cele trei case. Le mulţumim celor care au fost alături de Arhiepiscopia Râmnicului pentru realizarea acestor case şi le dorim celor care vor locui în aceste case să nu uite niciodată de credinţa în Dumnezeu şi de faptul că sunt fiii bisericii noastre strămoşeşti”, a spus IPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului.
Printre fericiții care au primit o locuință se numără Veronica Șelaru. Femeia încearcă să uite momentele când și-a pierdut casa sau că de Crăciun nu a avut ce le pune pe masă copiilor. Conștientă de norocul care a dat peste ea, Veronica Șelaru nu mai prididește cu mulțumirile aduse preoților.

“Ne-a fost foarte greu în modul, mai ales iarna, şi nu am cuvinte să vă explic cât de emoţionată sunt acum, că am şi eu căsuţa mea. Le mulţumesc tututor preoţilor care ne-au ajutat şi ne-au băgat şi pe noi în casă. Nu mă gândeam că o să mai trăiesc o astfel de zi, dar Dumnezeu a avut milă şi de noi. Acum vom avea şi noi sărbători fericite”, a spus Veronica Şelaru.

vaideeni v2

Guvernul a uitat să aloce bani pentru construcția caselor

Demersurile întreprinse din august 2014 și până în prezent de primarul Daniel Băluță, pentru a le construi celor 25 de familii sinistrate alte locuințe, nu au avut efectul scontat. Guvernul României a trimis materiale de construcții în Vaideeni, în septembrie 2014, dar a uitat să aloce fonduri pentru manoperă, iar autoritățile locale nu au bani. Pentru ridicarea caselor și utilități, Primăria Vaideeni ar avea nevoie de 1,2 milioane de lei, adică bugetul pe doi ani al instituției.

“Sperăm ca la prima rectificare bugetara Guvernul să-și întoarcă fața și spre Vaideeni. Avem nevoie de 1,2 milioane de lei pentru manoperă. Proiectul inițial avea o valoare de 1, 8 milioane, pentru că vroiam să le introducem și canalizarea, dar am renunțat la această lucrare când am văzut că nu primim niciun leu. Am făcut foarte multe demersuri, dar nu am primit niciun răspuns. Așteptăm un răspuns și la interpelarea făcută de domnul deputat Cristian Buican”, a declarat primarul Daniel Băluță.

Multe dintre familiile care locuiesc în module, pe un câmp de la marginea satului Atârnați, spun că iarna le este foarte frig. Unii dintre sinistrați speră să petreacă următoarele luni la rudele pe care le mai au în sat.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.