309 total views

Libertatea de exprimare, dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește, precum şi dreptul de a protesta împotriva unor nereguli sau ilegalităţi au fost flagrant încălcate de conducerea Uzinelor Sodice Govora, după cum susţin membrii sindicatului “Sodistul”.

Video – Bogdan Voicu – VTV

În urma hotărârilor luate de conducerea CIECH Soda România, doi salariaţi, viceliderul şi liderul pe parte de mantenanţă ai sindicatului “Sodistul”, au fost concediaţi. De astăzi, 12 aprilie, cei doi au intrat în greva foamei, alegând această formă extremă de protest ca un strigăt disperat împotriva nedreptăţii care le-a fost făcută.
Printr-un comunicat remis presei locale, CIECH Soda România a anunţat sancţionarea cu avertisment a 62 de persoane, retrogradarea pentru o perioadă de 60 de zile a cinci persoane, reducerea salariului cu 5%, pentru o perioadă de trei luni pentru alte cinci persoane și desfacerea contractului de muncă pentru încă două persoane. “Comisia de Cercetare Disciplinară a CIECH Soda România a anunțat pe 10 aprilie 2017 rezultatul anchetei interne, derulate în cursul ultimelor două săptămâni. Ancheta a vizat comportamentele neconforme cu regulamentele interne ale câtorva angajați… Antrenați de protestul declanșat de patru persoane (doi membri din conducerea sindicatului, un lider sindical și un angajat), pe data de 24 martie, alți câțiva zeci de angajați au forțat intrarea în pavilionul administrativ, în ciuda invitației la dialog, conform procedurilor uzuale”, se precizează în comunicatul de presă primit de la CIECH Soda România.

De cealaltă parte, angajaţii USG Govora, susţin contrariul, declarând că din momentul în care au demarat greva foamei până în momentul în care conflictul de muncă s-a încheiat, nu au avut loc altercaţii între cei prezenţi la manifestare, conducerea societăţii şi oamenii de ordine. Protestul s-a desfăşurat paşnic, salariaţii USG alegând această formă extremă de revendicare tocmai în speranţa că, în al doisprezecelea ceas, doleanţele le vor fi ascultate şi rezolvate pozitiv.

“Considerăm că aceste hotărâri reprezintă un abuz grosolan al conducerii societăţii. Noi nu am fost agresivi, vă rog să citiţi raportul firmei de pază. După ce directorul a discutat cu noi, am ieşit din greva foamei. Se încalcă drepturi fundamentale din Constituţia României. Ce s-a încălcat, dacă după ora de program, salariaţii au protestat pentru a cere un drept, acel drept care a rezultat în urma consultării tuturor angajaţilor societăţii. Noi am făcut o consultare în rândul salariaţilor pentru creşterea cuantumului tichetului de masă de la 9,57 lei la 15 lei/salariat/zi. Conducerea CIECH a declarat în comunicatul de presă că promovează dialogul deschis și identificarea de soluții care răspund atât solicitărilor angajaților cât și situației dificile cu care se confruntă activitatea uzinei. Ţin să vă aduc la cunoştinţă că timp de 4(patru) luni de zile am fost la negocieri în vederea creşterii valorii tichetului de masă, dar fără un rezultat pozitiv. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă, pentru că în istoria societăţii, din 1959 şi până în prezent, nu s-a încercat o astfel de intimidare ca până acum. 74 de salariaţi au fost sancţionaţi, prin diferite forme. Se încearcă în acest fel distrugerea sindicatului, fără discuţii, dar şi reducerea noastră la tăcere. Lupta sindicală va continua însă”, ne-a declarat liderul Sindicatului Sodistul”, Adrian Mugioiu.

În vederea găsirii de soluţii viabile, ieri, 11 aprilie, prefectul Radu Renga s-a întâlnit, la solicitarea primită din partea Sindicatului SODISTUL, cu membri ai acestei organizații. La întrevedere au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, precum și ai Consiliului Județean. În cadrul discuției, liderul de sindicat, Adrian Mugioiu, a adus la cunoștința celor prezenți că un număr de 74 de salariați au primit decizii de sancționare, doi dintre aceștia de concediere, ca urmare a faptului că s-au solidarizat cu ceilalți colegi care au intrat în greva foamei în data de 23.03.2017. În urma celor prezentate, prefectul Radu Renga a hotărât să se întâlnească și cu cei aflați la conducerea CIECH Soda România, urmând ca mai apoi să se identifice soluții pentru detensionarea conflictului de muncă.

Vom reveni cu amănunte în ediţiile viitoare ale publicaţiei noastre.

Pe aceeasi tema

VIDEO EXCLUSIV Adrian Mugioiu vorbeşte despre condiţiile grele de muncă de la USG

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.