299 total views

Conducerea municipiului – primar, viceprimari și directori de instituții – a avut o întâlnire cu locuitorii din zonele Copăcelu, Căzănești, Râureni și Stolniceni, joi 11 iulie, începând cu orele 18.00 la Cinematograful „Geo Saizescu” prezentându-le acestora investițiile recente, dar și pe cele avute în vedere pentru următoarea perioadă. Locuitorii zonelor amintite au avut oportunitatea de a adresa întrebări conducerii Primăriei cu privire la problemele pe care le întâmpină în traiul de zi cu zi. Și au avut!

Una din multele probleme ridicate de cetățeni – canalizare, gaze, asfalt, rigole, inundații – a fost cu privire la stația de compost de la Râureni, unde operatorul județean de salubritate – Urban – de peste 10 ani depozitează și sortează gunoiul selectat de pe raza județului. Cetățenii se plâng de mirosul insuportabil care nu le permite să mai deschidă nici geamurile pentru a-și aerisi locuințele ori că sunt invadați de gândaci de gunoi.

Mircia Gutău s-a văzut nevoit să aducă cetățenilor lămuririle necesare, chiar dacă pentru asta a trebuit să acuze operatorul de salubritate că funcționează ilegal, nu are autorizație de la Primărie ori că e pușcărie curată dacă l-ar lăsa la depozitul de la Fețeni. Mai jos redăm în mare discuțiile dintre primar și cetățenii care au sesizat acest lucru.

„Stația funcționează ilegal. Am fost de nenumărate ori inclusiv la o firmă renumită, din zonă, care este afectată de acest fenomen. Vreau să vă spun că tot ceea ce a depins de mine am făcut: am sesizat Garda de Mediu, Prefectura…mi-a spus domnul prefect că a dat ordin de stopare, de sistare a autorizației și vă spun că nu este atributul meu. Acea groapă de gunoi ilegală, fără autorizație fără nimic…cetățean: și atunci cum funcționează?…primar: asta mă întreb și eu… Prefectul a dat dispoziție de suspendat autorizația, iar eu personal nu am acceptat să vină cu gunoaie la Fețeni și mi-au făcut plângere la DNA, pentru că nu am acceptat să vină, pentru că am vrut să punem stop acestui flagel care există acolo. Gândiți-vă că cei care sunt acolo și produc și sunt primii în România ca firmă, nu mai pot din cauza mirosului. Fenomenul este cunoscut la nivel chiar personal, există procese pe rol, prefectul a suspendat autorizația, nu știu ce să mai fac, asta e România! Spuneți dumneavoastră ce ați face în locul meu?

Cetățeanul care a ridicat această problemă susține (n.r. când edilul a susținut că firma cea mai mare, și nu-i dăm numele dar se poate auzi pe în registrarea atașată, nu mai poate din cauza mirosului) că „firma respectivă nu a semnat niciodată pentru închiderea acestei stații, deci nu este de partea dumneavoastră (n.r. a primarului) și nici măcar a locuitorilor pentru că..interese politice…că nu vrea să strice relația cu presa și clasa politică…personal știu și vă asigur că nu a vrut niciodată să semneze când s-au strâns semnături pentru închiderea stației”…

Mircia Gutău: „singura persoană autorizată pentru a lua aceste măsuri, și le-a luat, este prefectul, pentru că el poate sesiza, este reprezentantul Guvernului în teritoriu… să termine acest flagel. Noi am sesizat Garda de Mediu, nu avem autoritate, am dat amenzi, s-a modificat legea și dacă amenda este între 1000 lei și 100.000 lei, și eu îi dau 100.000, legiuitorul a venit și a spus că plătește jumătate și vine și-mi plătește 50.000 lei și nu mai ai ce-i face. Asta e marea problemă. A venit reprezentantul firmei Urban la mine și nu l-am primit în audiență. Este sfidător. Vă rog frumos o echipă mergeți la prefect și sesizați acest lucru și vă promit că merg cu dumneavoastră și eu. Mergem la prefect că este reprezentantul Guvernului în teritoriu, să aplice legea! Eu vă înțeleg perfect…vă înțeleg necazul…veniți mâine la mine și mergem împreună la prefect, să chem prefectul să dea dispoziție să vină șeful Gărzii de Mediu care este de aici și să vedem care e soluția.

Un alt cetățean se ridică și întreabă: „de ce domnul prefect nu a făcut nimic până acum, sesizări au fost destule…nu știu doamnă, spune primarul…foarte mulți oameni au semnalat acest lucru și nu au făcut nimic și acum ne spuneți că domnul prefect…întrebare logică..nu mai spunem că presa pune în spațiu public tot felul de informații, dar e vorba de interese și atunci ce să mai credem, la cine să ne mai ducem, dumneavostră sunteți reprezentantul nostru..

Alt cetățean: dacă termină de cărat gunoiul de acolo, să înțelegem că va funcționa în continuare pe motiv că a cărat gunoiul respectiv? Nu, spune primarul. În momentul în care acea groapă s-a deschis, s-a deschis în baza unei autorizații și avize…nici o autorizație, nici o autorizație de la Primărie, este un abuz total, replică primarul acestuia. Dar vreau să vă spun un lucru, eu, chiar dacă aș vrea, până la urmă aș face totuși o promisiune..luați gunoiul și duceți la Fețeni, dar nu-mi permite legea. Acolo gunoiul se duce sortat, deci numai o anumită categorie sortată se duce acolo, dacă aș accepta gunoiul să se ducă acolo, este pușcărie curată. Nu are licență pentru așa ceva, înțelegeți vă rog. Asta e!”, și edilul închide subiectul.

Contactat, pentru un punct de vedere, reprezentantul societății Urban nu a dorit în momentul de față să ne dea o declarație oficială, dar a promis că ne va transmite pe mail un document oficial pe care dorește să-l inserăm în conținutul articolului de presă. Atât și nimic mai mult. Documentul ne-a fost transmis și îl publicăm ca atare.

 

DESCARCA PDF – 2009 adresa Mircia Gutau catre Urban

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.