671 total views

…pe primarii județului care sunt total dezinteresați de o participare activă la ședințele asociațiilor ori alte structuri din care fac parte.

Și uite că în sfârșit a fost convocată prima ședință, pe anul 2019, a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „APA Vâlcea”, dar nu a avut cvorum de prezență pentru a putea fi dezbătută, iar cei 10,11,12 edili prezenți, miercuri 17 aprilie, din cei 89, s-au simțit jigniți prin lipsa de participare a celorlalți care din varii motive nu au dat curs convocării.

„Vă mulțumesc pentru prezență. Cvorumul nu este realizat, deci ședința se va ține vineri la ora 11.00. Rugămintea mea este ca vineri să veniți toți pentru că este foarte important. Vineri vor veni și consultanții care vor lucra la studiul de fezabilitate, va fi și directorul Apavil aici, vor fi și reprezentanții Consiliului Județean și vom trage concluziile pentru că noi am finalizat lucrările la Studiul de Fezabilitate și va trebui să discutăm pe marginea lui, să-l aprobăm, să vedem ce facem mai departe”, transmite celor prezenți președintele ADI Apa – Robert Schell, a cărui declarație nu am înțeles-o.

În același context edilul din Păușești – Măglași, Alexandru Dediu, profitând de ocazie că mass-media era prezentă, a ținut să transmită, prin intermediul acesteia, un mesaj pentru colegii care nu vin la ședințele ADI Apa și anume: „întâlnirile nu le facem așa de dorul lelii, unii dintre noi poate avem treabă să rezolvăm probleme în comunitate și stăm să ne plimbăm pe drum, iar ceilalți colegi ne persiflează. Este o convocare, este interesul tuturor și venim 10 primari, iar pe ceilalți nu-i interesează”.

Acum, mesajul edilului Dediu este unul cât se poate de pertinent, dar inoportun, el fiind un primar care onorează invitațiile structurilor din care face parte, cum este și în cazul de față – ADI Apa, și știe că primarii colegi au sfidat aceste întâlniri, nu doar miercuri 17 aprilie, ci în ultimii patru ani, perioadă în care conducerea ADI Apa nu a reușit în mare parte la ședințele convocate să adune toți membrii asociației (n.r. primarii județului). Oare de ce? Dar, vorba românului: „mai bine mai târziu decât niciodată!”

Dar, să revenim la declarația președintelui Robert Schell, care-și termină mandatul în iunie, și pe care nu am înțeles-o. Începem cu „..Vineri vor veni și consultanții care vor lucra la studiul de fezabilitate… pentru că noi am finalizat lucrările la Studiul de Fezabilitate”. Domnule Schell: la ce SF vor lucra consultanții și ce lucrări la ce SF ați finalizat dvs pe care trebuie să-l discutați, să-l aprobați și să vedeți ce faceți mai departe? Pe ordinea de zi regăsim aprobare pentru: situații financiare, retragerea unor membri, modificări și completări act constitutiv ori raport de monitorizare și nici un SF de aprobat. Poate ne spuneți la următoarea ședință ce ați dorit să spuneți, că formularea lasă de dorit. Mai mult, nu am înțeles de ce prezentarea de către consultantul Eptisa cu privire la „proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată”, se află pe ordinea de zi ca punct propus spre aprobare și nu la diverse, fiind doar o informare care nu are cum să primească un vot „pentru” sau altă obțiune.

În altă ordine de idei, domnule Schell i-ați informat pe edilii prezenți că „…vineri vor veni și consultanții, va fi și directorul Apavil și vor fi și reprezentanții Consiliului Județean…”. Să înțelegem că declarația vine pe fondul experienței pe care o aveți în postura de președinte al asociației și anume, lipsa de cvorum? Ori ați avut discuții purtate cu cei menționați și le-ați spus să nu vină că nu va fi clar cvorum și fac drumul degeaba? Să fie așa, domnule Schell? Pentru că asta se deduce. Altfel, de unde ați știut să le transmiteți edililor că vineri cei menționați vor fi prezenți? Noi ne permitem să mai promovăm o variantă: cei menționați nu au putut ei să vină și pentru ședința convocată, miercuri 17 aprilie, special nu ați făcut această informare. Să fie așa? Credeți că dacă edilii ar fi știut că va fi prezent directorul Apavil, conducerea CJ ori consultanții care, potrivit punct 7 de pe ordinea zi, trebuiau să prezinte stadiul actual al implementării „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și de apă uzată din județul Vâlcea, în perioada 2014-2020”, situație care-i interesează pe toți, nu ar fi fost prezenți? Până la urmă, a cui este vina că nu au fost întrunite condițiile de validitate, adică cvorum? Și citându-l pe Alexandru Dediu, cine pe cine persiflează până la urmă, domnule Schell? Edilii înțelegem că nu onorează convocările ședinței pentru că nu au văzut transparență la conducerea asociației, adică la dvs, care le sunteți coleg primar…

Credem că dacă i-ați fi informat pe edili că la ședința din 17 aprilie este mai mult ca niciodată importantă prezența lor, ordinea de zi a ședinței fiind una de neignorat la care vor participa cei menționați, ședința se ținea, fiind cvorum.

Nu menționăm nume, nu avem cum, dar sunt voci care invocă un motiv ce poate fi admis pentru că pare a corespunde realității – sala mică a noului sediu. Lipsa lor de la ședințele asociației, în mare, de atunci a început, de la achiziționarea noului sediu în care nici 30 de primari nu au loc.. dar mult mai mulți.

„Când ședințele se țineau la Flandra, veneam mulți, era un spațiu foarte mare și aerisit. Aici dacă venim 30 nu putem să stăm, nu avem loc, nu avem cum și mai veniți și voi presa care aveți camere de filmat și nici voi nu aveți loc. La Flandra era și holul mare la intrarea în sală unde mai stăteam și noi între noi de vorbă, serveam un ceai, o cafea, ne consultam pe problemele pe care le avem la primărie fiecare, era altceva. Aici unde să stai, afară în stradă, frig, ploaie, soare”, punctează câțiva edili.

Am tras și noi niște concluzii domnule Schell…

Dacă primarii nu vin la ședințe în cursul săptămânii, crede cineva că vor veni vineri 19 aprilie când este zi scurtă și nu îi mai găsești chiar de la primele ore? Nu! Dar, cei care totuși vor veni și se vor număra iar pe degete ar trebui să nu voteze ordinea de zi în semn de protest. Mai mult, atâta timp cât prima ședință a fost convocată abia acum în aprilie, este evident ce „rol important” are această asociație în activitatea desfășurată pentru și în interesul primarilor. Tot din acest motiv „participă” și ei în număr mare la convocări.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.