2,103 total views

…au fost arestați în SUA. Poliţiştii americani au “cules Ghioceii” din casele de lux ale romilor din municipiul nostru. Aceștia sunt acuzați că au jefuit bătrânii din SUA, apoi şi-au luat lingouri din aur şi mașini de lux.

Clanul din Râmnicu Vâlcea a terorizat America timp de aproape trei ani, tâlhărind locuitorii din San Diego, ziua în amiaza mare. Cu teancurile de euro şi bijuteriile furate se lăudau pe reţelele de socializare. Bolizii de lux, cumpărați cu banii furați, i-au trimis în ţară. Mai mult, liderul reţelei a pus la punct o schemă prin care a încasat ilegal ajutoare în timpul pandemiei, înșelând astfel statul american cu peste 5 milioane de dolari.

În materialul video care însoțește informațiile, se vede cum un membru al clanului Ghiocel, cu o săptămână înaintea Crăciunului, ziua în amiaza mare, jefuieşte o pensionară. După ce românca a pus ochii pe bijuteriile preţioase pe care victima le avea la gât, i le smulge și apoi se urcă în maşina în care o aştepta un complice, după care se fac nevăzuţi.

E doar una dintre sutele de victime care i-au îmbogăţit cu aproape un milion şi jumătate de dolari pe membrii clanului Ghiocel. Urmăreau vârstnici şi îi abordau pe stradă, sub diverse pretexte. Acţionau în cartiere liniştite şi se fereau pe cât posibil de camerele de supraveghere. Detectivul Luke Johnson spune că „de multe ori, ei cereau indicații către cea mai apropiată biserică sau spuneau că au trecut printr-o traumă în familie, pentru a-i face să le fie milă de ei”.

În materialul video care însoțește informațiile, se vede cum un membru al clanului Ghiocel, cu o săptămână înaintea Crăciunului, ziua în amiaza mare, jefuieşte o pensionară. După ce românca a pus ochii pe bijuteriile preţioase pe care victima le avea la gât, i le smulge și apoi se urcă în maşina în care o aştepta un complice, după care se fac nevăzuţi.

Asistent procuror SUA, Jessica Adeline Schulberg, spune că „de cele mai multe ori mergeau la oameni și le vinedeau bijuterii false, punând podoabele la gâtul victimelor, apoi le furau bijuteriile adevărate”. Un ofițer DCCO explică faptul că „în cazul în care victimele ripostau, le deposedau prin violenţă de acestea. Astfel, membrii grupării au transferat în România, din Statele Unite, o parte din bijuteriile sustrase în valoare de aproape 120 de mii de dolari, iar din profitul infracţional obţinut, în scopul albirii acestuia, au achiziţionat lingouri şi monede din aur estimate de către autorităţile americane la aproximativ 732 de mii de dolari, precum şi mai multe autoturisme de lux”.

Lamborghini Urus de 260 de mii de dolari şi un ferrari de 230 de mii de dolari

Pentru a nu da de bănuit, Eduard Ghiocel, care petrece în videoclipul postat, mergea aproape 200 de km, din San Diego în Los Angeles, unde vindea bijuteriile furate unui amanet. Lingourile de aur şi maşinile cumpărate erau trimise acasă, în Râmnicu Vâlcea. Aşa scăpau românii inclusiv de grija fiscului american. Braţul lung al justiţiei i-a prins în cele din urmă. Eduard Ghiocel şi soţia sa au fost arestaţi în America. Cei doi băieţi ai cuplului, Marius şi Gabriel Ghiocel, împreună cu iubitele lor, au reuşit să fugă în România. Agenţii FBI au cerut sprijinul politiei din Romania, iar operațiunea a fost numită de anchetatorii români “cei 300 de ghiocei”.

Cristina Filip, reporter Observator: „ceilalţi patru membri ai grupării, Gabriel, Larisa, Marius, dar şi Argentina Ghiocel sunt în libertate în România. Mandatele de arestare emise pe numele lor sunt valabile doar pe teritoriul Statelor Unite. Ceea ce înseamnă, că pentru a fi ridicaţi de aici, de acasă, din Râmnicu Vâlcea, poliţia de peste Ocean trebuie să ceară extrădarea”.

Ofiţerii români au găsit în casele interlopilor aur, autoturismele şi multe teancuri de bani. Membrii clanului se lăudau pe reţelele sociale, unde postau imagini de la petreceri pe iahturi, băuturi scumpe şi îşi etalau bijuteriile cu diamante şi grămezile de euro. Cu toate astea, peste 30 de indivizi din clanul care a terorizat America sunt încă de negăsit. Cum au ajuns însă să facă legea peste Ocean? În 2017, indivizii îşi instalau centrul de comandă al infracţiunilor în Canada, la Vancouver. Furau bijuterii şi bani. Ţinteau vârstnicii, în special asiatici. Au ajuns în Europa, unde au acţionat în Spania sau Italia, iar trei ani mai târziu erau în Mexic. Destinaţia finală – tărâmul tuturor posibilităţilor – America.

Liderul grupării, Constantin Sandu, se ocupa şi cu alte infracţiuni, mult mai elaborate. Ar fi pus în mişcare şi o adevărată maşinărie prin care înşela Guvernul american. Jessica Adeline Schulberg, asistent procuror SUA mai spune că „postau mesaje pe Facebook în căutarea persoanelor care doresc să aplice pentru ajutoarele de șomaj”. Constantin Sandu, zis Bibi, şi locotenenţii săi, au recrutat peste 200 de complici. Induceau în eroare statul american, prin depunerea de cereri false de șomaj, în cadrul unui program care îi ajuta pe angajații afectați de pandemie. Sandu a reuşit să obţină ajutoare de peste 5 milioane de dolari. La începutul acestei luni, anchetatorii au pus mâna pe el la un punct de trecere a frontierei spre Mexic.

În ultimii trei ani, tot mai mulţi români au ajuns în America, trecând ilegal graniţa cu Mexic. Acesștia se lăudau pe TikTok şi arătau cum păcălesc agenţii, ajutaţi de călăuze. Foloseau inclusiv drone pentru a se asigura că pe malul american al Rio Grande nu sunt forţele de ordine care să îi aştepte. Călăuzele primeau între 8 şi 10 mii de dolari. În 2021, peste patru mii de cetăţeni români au fost prinşi încercând să intre ilegal în Statele Unite.

Percheziţii de amploare, la cererea FBI

FBI a cerut ajutorul DIICOT pentru a rezolva cazul. Suspecţii, membri ai clanului Ghiocel, din Râmnicu Vâlcea, sunt cercetaţi pentru că, între 2020-2022, ar fi comis zeci de furturi sau tâlhării în Statele Unite. Prejudiciul depăşeşte două milioane de dolari. La cererea FBI, anchetatorii români au făcut şapte percheziții domiciliare în Râmnicu Vâlcea. Au fost confiscate autoturisme de lux, bijuterii şi sute de mii de dolari. Doi dintre membrii clanului sunt în închisoare în SUA. La ancheta din România au asistat trei agenți din cadrul Biroului FBI San Diego și un agent al Fiscului din State, precum și doi reprezentanți ai Biroului F.B.I. la București.

Informațiile mai sus prezentate sunt preluate din presa centrală!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.