226 total views

Primăria și Consiliul Local Bărbătești în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea au adus în atenția localnicilor dar și a oficialităților județene prezente evenimentul de marcă – Festivalul dansului popular vâlcean – „Brâul de Aur” – ediția 47.

Festivalul „Brâul de Aur” s-a impus în piesajul cultural vâlcean prin obiectivele pe care le-a urmărit și respectat încă de la inițiere – autenticitate și specificitate stilistică atât în dansul pupular cât și în costumele purtate de membrii ansamblurilor din vetrele folclorice pe care aceștia le reprezintă.

Așa cum s-a obișnuit la aproape fiecare comunitate și la Bărbătești evenimentul a debutat cu „parada portului popular” care s-a făcut prin deplasarea cu căruțele de la Primărie la Baza Sportivă (la „Hotar”), urmată de masa creștinească oferită de Primăria comunei.

Așadar, în ziua sfântă a Nașterii Maicii Domnului comunitatea și invitații speciali au petrecut o zi în comuniune spirituală și s-au bucurat de cântul și jocul tradițional specific zonelor din care fac parte ansamblurile vâlcene participante.

Pe scena în aer liber de la baza Sportivă Bărbătești (la „Hotar”) a avut loc cu începere de la orele 13.30 deschiderea spectacolului propriu-zis al Festivalului unde formațiile participante precum: Ansamblul „Nedeița” din Tomșani, Ansamblul „Peșcenița” din Pesceana, Ansamblul „Glasul Cernei” din Valea Marea, Ansamblul „Strugurel de Mădulari” din Mădulari, Ansamblul „Floricica” din Costești, Ansamblul „Doina Oltului” din Călimănești, formația de Călușari din Șirineasa, Ansamblul „Dor CC „Dragoș Vrânceanu” din Băbeni, Ansamblul „Mireasma Zorilor al Parohiei Nemoiu din Amărăști și nu în ultimul rând din localitatea – gazdă Ansamblul „Brâulețul”, și-au dat concursul. Ansamblurile participante au încantat publicul prezent dar și oficialitățile prezente care au cântat ori au jucat alături de acestea.

După spectacolul oferit de ansamblurile reprezentative județului Vâlcea, președintele CJ, prezent și el la Festival a menționat că „domnule primar, cred că primul drum județean pe care l-am asfaltat în mandatul meu de președinte a fost cel de aici din Bărbătești și pentru că ne ținem de cuvânt podul care a creat mari probleme va intra și el în reabilitare și va fi executat de RAJDP Vâlcea”.

De la orele 17.00 pe scena „Brâul de Aur” și-au mai dat concursul – Roberta Crintea, Sanda Argint, Tudorița Gorjanu, Emil Badea, formația instrumentală Nicu Puia & frații Pleantă, iar seara s-a încheiat și la Bărbătești cu un frumos foc de artificii.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.