298 total views

…și apoi sigur vor acționa pentru a rezolva alunecările de teren semnalate de localnici. Se gândește doar comercial, în ideea că dezastrul se va produce și statul va decreta stare de urgență, iar profitorii cu grad de decizie vor împărți prada financiară prin firmele de casă pentru a efectua lucrările (vezi situația Alunu – Vâlcea)

Rușine tuturor celor care din patru în patru ani le cer „amărâților” din Berbești doar votul, pentru a sta cocoțați în fruntea județului. În rest, Dumnezeu cu mila! Nimeni nu are nici o soluție pentru problemele grave de mediu ori alunecările de teren existente în acest oraș, uitat de oficialități. Și pentru că nu este suficient că trăiesc într-un mediu foarte poluat, fiind expuși la boli incurabile, aceleași autărități incompetente plănuiesc pentru ei GENOCIDUL, dorind să le pună în spinare, la propriu, depozitarea cenușei de la CET.

 

Plecarea Haldei Panda Nord afectează peste 11 locuințe din Berbești

Deși primele sesizări cu privire la alunecarea Haldei de steril Panga Nord, ar fi fost prin anul 2008, deci de 10 ani locuitorii trăiesc cu teama că ziua de mâine le va aduce lipsa acoperișului deasupra capului, astăzi, mai 2018, alunecările sunt sesizate la numărul de urgență 112.
Așadar, a fost apelat numărul de urgență 112 de către un locuitor al orașului Berbești, care, disperat de ceea ce ar urma să se întâmple, a sunat pentru a aduce la cunoștință că locuința pe care o are în proprietate în satul Roșioara, în punctul „la Mateescu Felician” se află într-un real pericol din cauza precipitațiilor abundente din ultima perioadă și din cauza cărora s-a reactivat alunecarea Haldei de steril Panga Nord, către pârâul Tărâia. Se pare că pe fondul creșterii debitului acestui râu s-au produs eroziuni ale malului drept pe o distanță de aproximativ 300 m față de locuința lui Mateescu Felician. Având în vedere că există o diferență de nivel între râu și locuință de cca 6m, există pericolul taluzării terenului pe care este amplasată gospodăria, punând-o în pericol.

Comisie inutilă

Astfel că, în data de 22 mai a.c., o comisie s-a deplasat la fața locului pentru a verifica ceea ce Mateescu Felician a sesizat prin apelul telefonic la numărul de urgență 112, iar toate cele semnalate au fost verificate și consemnate într-un proces-verbal și în Nota de Constatare a primăriei orașului Berbești, înregistrată la Instituția Prefectului județului Vâlcea. Comisia a recomandat Primăriei orașului Berbești să identifice proprietarul Haldei Panga Nord, iar în cooperare cu proprietarul haldei să solicite întocmirea unei expertize tehnice care să stabilească soluțiile de intervenție, documentația tehnică de execuție în vederea stabilizării terenului alunecat și a punerii în siguranță a malurilor râului Tărâia. Tot primăria orașului Berbești trebuie să facă demersuri necesare către SGA Vâlcea pentru punerea în siguranță a malului erodat. Comisia a mai propus monitorizarea permanentă a zonei afectate de către Comisia Locală de Situații de Urgență Berbești (C.L.S.U) și va aduce la cunoștință și domnului Mateescu Felician în scris toate cele constatate.

 

Oficialități incompetente

Situația trenează de ani de zile, așa cum mai sus am evidențiat, și chiar și pe vremea prefectului Cornoiu care a fost la fața locului și a promis că, după ce executivul local va întocmi documentația, se vor lua măsuri, totul s-a pierdut. De atunci și până astăzi, nimeni nu a mai trecut pe acolo. Alunecarea haldei crează probleme și cu siguranță până nu vom avea parte de un eveniment nefericit nimeni nu va face nimic. Luăm atitudine doar când moare cineva sau când cetățenii râmân fără acoperiș deasupra capului, adică li se surpă casele. Așa este în România!

Concluziile trase sunt vagi, ne informează un consilier care ne-a transmis și un scurt filmuleț de la fața locului unde s-au purtat discuții care sigur nu vor avea o finaliate în beneficiul acestora, pentru că nu mai au încredere în autoritățile care vin, văd, promit și pleacă fără să se mai întoarcă sau să le rezolve problemele care le sunt aduse la cunoștință.

Ce spunea Dumitru Cornoiu, pe vremea când era prefect al județului Vâlcea, în urmă cu 4 ani de zile, fix în 22 mai 2014

„Din cele raportate de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, pe raza oraşului Berbeşti, pe drumul comunal care face legătura între DJ 605A şi cătunul Amzuleşti din satul Valea Mare s-a produs o alunecare de teren ce a afectat platforma drumului pe o lungime de 40 de metri, fiind întrerupt accesul spre un număr de 17 gospodării. O altă alunecare de teren care a afectat mai multe proprietăţi private a avut loc în cătunul Chilieni. În satul Nou, excesul de umiditate din ultima perioadă a condus la reactivarea fenomenelor de instabilitate ale haldei de steril Panga Nord pe o lungime de aproximativ 250 de metri, materialul antrenat obturând parţial albia pârâului Tărâia”.

Ce spun astăzi autoritățile locale și județene?

Spun că sunt depășite de situație, dând vina pe tot felul de factori necontrolabili cum ar fi natura, neglijența fostului X, neglijența cetățeanului, zona cu probleme de risc din anii comunismului sau cea mai tare – trebuie să identificăm proprietarul Haldei. Incredibil! Asta chiar le întrece pe toate. Controlul efectuat de „marea” comisie, în opinia noastră, suportă un grad mare de incompetență. Pentru că, să vii după 10 ani să afirmi că nu ști cine este proprietarul haldei ori să soliciți expertiză tehnică care să stabilească soluțiile de intervenție pentru execuția de stabilizare a malurilor râului Tărâia, demonstrează „competența de calitate” a celor care ocupă funcțiile de conducere doar politic, neavând nimic în comun cu administrația sau cu știința de a gestiona astfel de situații.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.