232 total views

În cei 25 de ani, Râmnicul nu şi-a rezolvat niciuna dintre problemele fundamentale cu care se confruntă şi care se adâncesc.

Locuinţe sociale – insuficinte şi date pe pile multora dintre cei care nu aveau dreptul; Azil de bătrâni – ioc, clădirile existente fiind transformate în locuinţe; Noile clădiri destinate – tranzacţionate dezavantajos cu te miri ce “cavaleri”, veniţi cu sacul plin de promisiuni şi atât; Centura rutieră ocolitoare a Râmnicului – inexistentă şi fără perspective; Locuri de muncă şi investiţii străine – mai în secolul următor; Autostrada de la Râmnicu Vâlcea – utopie;  Calea ferată Râmnicu Vâlcea-Vâlcele – a fost şi s-a dus cu fier cu tot în Turcia.
Facem, în schimb, pasaje, borduriade, parcări subterane şi mall-uri în centrul oraşului, sufocându-l. Primarii şi viceprimarii, foşti şi actuali, ne oferă, în schimb, vise: Râmnicul va deveni Metropolă, unind în jurul său localităţile adiacente până la staţiunile – Băile Olăneşti, Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata, dar şi fosta staţiunme climaterică Ocnele Mari, din care a rămas doar dezastru. Problema fundamentală este legată însă de o poziţie fermă a locuitorilor din suburbii, care nu doresc şi pace să plătească contribuţii triple la impozite, numai de dragul de a se numi orăşeni. Şi, atunci, unde se va extinde oraşul?

Cele câteva alternative:

Feţeni – Malul Alb – Fedeleşoiu. În zonă însă se intenţiona mai în anii trecuţi să se construiască un mic aeroport. Până în prezent, acolo şi-au găsit adăpost temporar până la eutanasiere doar câinii comunitari;

Zona Nord – Cetăţuia. De proiectatul şi avizatul cartier Livadia, al domnului Alexandru Roibu Cătălin, s-a ales praful, tata nu mai este managerul general al unei societăţi înfloritoare, astfel încât i-a pierit elanul ca şi asociatului său, Lungu Veronel, de la Onix şi Mentchim, îl ştiţi, cel cu Porche;

În zona Budeşti-Mihăeşti. Unii mai iuţi de mână au cumpărat repede, repede parcelele şi au apărut puzderie de firmuleţe de la reprezentanţa Mercedes, până la parcări private asezonate cu prostituate sezoniere;

Pe Dealul Capela. Nu se poate. Acum câţiva ani, primarul de atunci ne spunea că nu poate să facă nici măcar un parc, pentru că terenul este al statului administrat de Romsilva, prin Direcţia Silvică Rm. Vâlcea şi Ocolul Silvic. În prezent, constatăm că statul l-a lăsat dracu în mâinile te miri cui (chiar te miri!) numai ale foştilor proprietar îndreptăţiti, nu!

Ar mai rămâne Dealul Petrişor. Frumoasă zonă. Oferă belvedere şi clipe de reflecţie asupra perenităţii timpului şi efemerităţii. Ne-am hotărât! Ar merge extins oraşul spre vechiul schit Licura, ctitorit în vechime de Mircea cel Bătrân. Surpriză, surpriză, fraţilor! Zona e ocupată de mult. A fost şi asta cumpărată. Nu vă spunem noi de cine, cum şi de unde… aflaţi singuri! (George Danielescu)

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.