560 total views

Finala competiţiei electorale de la Vâlcea ne-a arătat un adevăr pe care-l ştiam de mult – că în acest judeţ trebuie să fii foarte bun dacă vrei să câştigi. De acest lucru se pare că a fost conştient numai PSD-ul, care făcând o campanie civilizată şi profesionistă, au reuşit să se impună cu un scor de 41% din cei 30% prezenţi la vot.

foto/gandul.info

Beneficiind de un lider ca Ion Cîlea, carismatic, apropiat de oameni şi în permanenţă cu soluţii pentru problemele acestora, de nişte comunicatori excelenţi pentru mesajele partidului şi de un activ de partid extrem de disciplinat şi conectat la miza jocului, PSD-ul a îngenunchiat efectiv, partidele de pe dreapta eşicherului politic la Vâlcea.

Marele perdant al alegerilor europarlamentare la Vâlcea este PNL-ul. Partid gălăgios şi extrem de nervos, PNL-ul a crezut că-i va putea elimina pe pesedişti de pe poziţia nr 1. Şi pentru asta au apelat la un întreg arsenal de atacuri, fie deasupra, fie sub centură, de care au fost foarte mândri, dar care nu le-a adus decât pierderi în procente electorale. Unde erau aplaudacii de până mai ieri ai PNL-ului care se grozăveau cu numărul lor mai mare de primari din judeţ? Electoratul vâlcean le-a demonstrat celor de la PNL Vâlcea, că nu e de ajuns să ai un număr mai mare de primari, ci este nevoie să ai şi ceva constructiv de spus dacă vrei ca electoratul să-ţi dea votul. Retorica demolatoare folosită de PNL , cu nimic diferită de cea a PAS-ului sau PRM-ului, le-a demonstrat liberalilor vâlceni, că pentru a fi în ton cu vremurile sau că pentru a fi competitiv, mai trebuie să mai şi citeşti ca să ai ce spune.

PDL-ul vâlcean a demonstrat că timpul scurs din 2012 până în prezent nu a vindecat rănile egoului de partid. Este trist să visezi că eşti în continuare un nobil, dar în contul tău bancar să fluere vântul mai tare decât prin stepa rusă. Mai pe româneşte, degeaba te crezi un partid superior dacă scorul tău electoral cu greu depăşeşte zece procente. De asemenea, este extrem de neproductiv să arunci vina pe alte partide că te lasă fără electorat, în loc să vezi dacă activiştii tăi mai sunt sau nu, atenţi la mesajele partidului. Dacă legea insolventei s-ar aplica şi la partide, PDL-ul ar trebui să intre în insolvenţă , pentru a-şi putea pregăti un program de salvare politic şi economic. Fără supărare, dacă tot se fac alegeri la PDL, poate are cineva curajul să admită că PDL-ul are atâtea greşeli faţă de poporul român, încât iar mai trebui câţiva ani de penitenţă şi numai după aceea să revină pe scena politică.

PMP-ul vâlcean a vrut să fie ca un mustang în preerie, dar a ajuns la capăt cam asmatic, de’abia trăgându-şi sufletul. La Vâlcea scorul obţinut de Partidul Mişcarea Populară, putem spune că se datorează în marea majoritate carismei preşedintelui Traian Băsescu şi mai puţin eforturilor de multe ori hilare făcute de Organizaţia Judeţeană. Liderul Judeţean , dl Marian Mirea, de altfel un om onorabil şi onest, trebuie să găsească soluţia de a-i face pe colegii săi mai tineri, să pună mâna să înveţe această meserie de seniori care este politica, pentru că altfel, campania la prezidenţiale îi va şterge de pe eşicherul politicii vâlcene. PMP-ul ar mai trebui să înveţe ceva la Vâlcea – nu este de ajuns să te exprimi într-o critică permanentă faţă de adversarii tăi politici, ci mai este nevoie să ştii să conlucrezi cu aceştia, spre binele interesului colectiv. Intoleranţa politică care domina scena politică naţională şi locală este contraproductivă şi din această cauză, nu reuşim să obţinem un proces real de dezvoltare.

Ceilalţi competitori electorali nu pot fi citaţi în această analiză, deoarece scorurile lor sunt ruşinoase de-a dreptul. Însă trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului şi anume să amintim cele şase procente obţinute în judeţul nostru de candidatul independent Mircea Diaconu, un răsfăţat al soartei, care a beneficiat de votul prin simpatie al multor vâlceni

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.