143 total views

Ştim cu toţii că, Traian Băsescu şi Victor Ponta au fost implicaţi în scandalul Creţu. Ambii s –au bătut cu pumnii în piepţii personali arogându-şi fiecare de a fi tras sforile la Bruxelles astfel încât România să primească un portofoliu de top, nu unul de doi lei. Sau de doi euro, ca să respectăm spiritul european

Deşii şi preşedintele şi premierul au făcut tot posibilul să-şi impună omul în comisie, aceştia au fost puşi la punct de preşedintele CE, Jean Claude Juncker deoarece, doar el era îndreptăţit să decidă împărţeala portofoliilor. În timp ce marile state ale Europei au desemnat candidaţi cu CV-uri impresionante – foşti premieri, miniştri, ambasadori, reprezentanţii României au făcut tot posibilul să-şi impună omul în comisie, pentru a putea profita electoral în ţară, acum, când alegerile prezidenţiale bat la uşă. Traian Băsescu a mizat pe cartea Cioloş, iar Victor Ponta s-a încăpăţânat să susţină un om fără expertiză, dar cu carnet de partid.

Săptămâna aceasta se vor reuni la Strasbourg comisiile de specialitate ale Parlamentului European, unde comisarii sunt supuşi testului Parlamentului. Deci, dacă unul dintre comisari nu va trece testul parlamentului, Juncker şi ţara care l-a propus va trebui să vină urgent cu o altă propunere. Altfel, un vot de respingere pentru un comisar duce la respingerea întregii Comisii Europene.

Juncker are apărarea pregătită pentru eventuale acuzaţii

Dacă va trece testul, Corina Creţu va primi în administrare aproape 352 de miliarde de euro, bugetul pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, pentru dezvoltarea regiunilor. Trebuie să menţionăm că activitatea acesteia se va afla sub cea mai strictă supraveghere din întreaga Comisie, un lucru care va deveni foarte clar cu ocazia audierilor din Parlamentul European, când Juncker se va putea apăra de acuzaţiile că doamna Creţu este lipsită de experienţă şi nu are nici o competenţă în domeniu susţinând că a pus în jurul ei atâtea mecanisme de supervizare şi plase de siguranţă încât e inofensivă.
Declaraţia europarlamentarului PSD o ştim cu toţii şi anume, că ‘’este pregătită să-şi asume responsabilitatea acestui portofoliu’’.

Ce va trebui să facă Corina Creţu în mandatul de comisar?… dacă va trece testul, binenţeles…

– Poate păstra legătura cu Reprezentanţa, Preşedinţia şi Guvernul într-un discret flux informaţional.
– Poate da „alerte” şi poate influenţa negocierea din colegiul comisarilor pe un dosar important nouă (deci nu neapărat care să aibă legătură cu portofoliul său).
– Poate avertiza opinia publică naţională ori europeană asupra importanţei unui dosar în lucru.
– Poate ajuta la creştere a absorbţiei fondurilor UE. La acest capitol poate ajuta comunicaţional şi parţial instituţional, parţial deoarece banii se dau pe proiecte , nu sunt la dispoziţia comisarului.

Cu ce sistem birocratic se va confrunta Corina Creţu în mandatul de comisar al portofoliului Politicii regionale?

Aceasta, alături de alţi comisari din Europa de Est, vor avea de făcut faţă unui aparat birocratic colosal, în care posturile cheie sunt deţinute de funcţionari care aparţin „vechii Europe“. Acest aparat este format din directorii generali şi directorii generali adjuncţi din Comisie, oameni care au în spate zeci de comisari, decenii de activitate şi de frustrări. Ei sunt cei care controlează cu adevărat malaxorul Comisiei şi marea majoritate vin din vechile state membre.

Cine este Corina Creţu şi cu ce se va confrunta funcţia în care a fost ‘’aruncată’’?

Eurodeputatul PSD Corina Creţu este comisarul ales de Jean-Claude Juncker pentru portofoliul Politicilor Regionale, în administrarea căruia se află o treime din buget. Însă preţul pentru această desemnare va fi piperat, pentru că acest domeniu va fi cel mai supervizat într-o Comisie care va include, în premieră, şapte „super-comisari’’. Va avea un buget de 352 miliarde de euro care va contribui la stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, sprijinirea cercetării şi a inovării, efectuarea de investiţii într-un mediu înconjurător mai curat, îmbunătăţirea accesului la tehnologiile digitale sau dezvoltarea produselor şi metodelor de producţie noi.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.