69 total views

În 6 oct 1973, de sărbătoarea religioasă Yom Kippur, armatele Egiptului şi Siriei atacau neprovocat Israelul. Cu sprijin militar, american şi occidental, Israelul a reuşit să înfrângă armatele arabe invadatoare, şi să ocupe Peninsula Sinai şi inălţimile Golan.

Ţările arabe exportatoare de petrol grupate în OPEC, au hotărât să pedepsească Occidentul pentru ajutorul acordat statului evreu şi au scumpit exagerat barilul de petrol, reducând în acelaşi timp producţia si generând un şoc petrolier extraordinar de puternic, la nivelul ţărilor din Europa Occidentală.  Această criză a fost depăşită cu greu de economiile occidentale, care s-au văzut obligate să încheie contracte cu Iranul şi cu URSS, pentru a compensa cantităţile de petrol arab, care nu le mai parveneau. În 2014, un zvon a cutremurat pieţele bursiere ale petrolului. În Irak, minoritatea sunită s-a revoltat împotriva guvernului majoritar şiit şi după două săptămâni de luptă, principalele zone petroliere ale Irakului, respectiv Mosul şi Kirkuk au fost ocupate de rebeli. Acest lucru poate însemna că cea dea doua ţară de rezerve de ţiţei din lume, după Arabia Saudită, poate deveni neguvernabilă, situaţie care ar duce la scăderea drastică a exporturilor de ţiţei.

Exemplul din 2011 al Libiei, unde extracţia, rafinarea, transportul şi exportul de ţiţei nu se mai face unitar, ci de fiecare trib care controlează zonele petroliere, a dat fiori reci economiştilor şi politicienilor occidentali. Deşi Irakul exporta majoritar în SUA, o parte din ţiţeiul irakian transformat în produse finite americane, este desfăcut la nivelul Uniunii Europene.  Luptele din Irak, dacă vor afecta instalaţiile petroliere, pot determina un şoc tot atât de puternic pentru occidentali, asemănător cu cel din 1973. Şi trebuie să luăm în calcul, că în prezent, preţul ţiţeiului brent încă nu a crescut pe pieţele bursiere, dar este posibil să crească necontrolat , situaţie care va duce în iarnă, la probleme majore pentru economiile ţărilor din Uniunea Europeană. Adăugând la aceasta şi faptul că americanii se pregătesc cel puţin de o intervenţie aeriană împotriva rebelilor suniţi, ar trebui să ne aşteptăm la un scenariu negativ pentru iarna anului 2014-2015. Dacă Uniunea Europeană, lipsită în prezent şi de o înţelegere durabilă cu Federaţia Rusă, va putea supravieţui unui şoc petrolier determinat de reducerea exporturilor irakiene, numai dacă va găsi alte surse de petrol. Cum Libia nu mai reprezintă o opţiune, iar Iranul este sub embargo, UE s-ar putea orienta către Venezuela, ţară care în prezent se confruntă cu surplusuri foarte mari de producţie. Numai că, atunci ar pierde nu numai europenii, ci şi ţările arabe din OPEC, situaţie ce ar tensiona şi mai mult piaţa şi aşa fragilă, a produselor petroliere.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.