223 total views

Implicarea cetățenilor în viața socială și politică este unul dintre obiectivele strategice ale USR, iar Bugetul Participativ este unul dintre instrumentele care pot ajuta la atingerea acestui obiectiv.

Filiala USR Vâlcea a depus proiectul Bugetului Participativ „Tu decizi pentru Râmnicu Vâlcea!” care vizează Bugetul Local Consolidat al Municipiului Râmnicu Vâlcea pe 2018. Locuitorii municipiului pot participa astfel la gestionarea banilor orașului obținuți din impozite și taxe prin depunere de proiecte și pot decide prioritățile de investiții pe cartiere, dacă propunerea de implementare a Bugetului Participativ va fi acceptată de Consiliul Local și de primarul Mircia Gutău.

Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, incluziv și transparent, instrument care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui un procent, clar definit în acest sens, din bugetul de investiții.

Istoria bugetului participativ a început in anul 1989 in orașul Porto Alegre din Brazilia, ajungând astăzi un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 orașe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. În România, Clujul este primul oraș din România în care va fi implementat conceptul de buget participativ, căruia îi este alocată o sumă de 2 milioane de euro.

Prin intermediul acestui instrument de lucru, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei “Tu decizi pentru Râmnicu Vâlcea!” stabilind astfel prioritățile de investiții. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetățenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent de 3% din bugetul orașului.

Bugetul participativ funcționează în trei etape distincte

Pasul 1: se depun proiectele de către orice persoană care locuiește, muncește sau studiază în Râmnicu Vâlcea, sau de către orice asociație sau ONG care activează în oraș.

Pasul 2: se evaluează proiectele de către un grup de lucru format din reprezentanți ai administrației locale, ai comunității locale și ai organizațiilor nonguvernamentale , din punctul de vedere al fezabilității tehnice și economice, proces în urma căruia se selectează proiectele eligibile.

Pasul 3: se votează proiectele de către locuitorii orașului, proces în urma căruia se selectează, din lista proiectelor eligibile, cele care vor fi finanțate și implementate de către autoritățile publice.

Proiectul de Buget Participativ propus de USR Vâlcea urmărește să asigure cadrul necesar atât pentru consultarea, cât și pentru participarea în mod direct și într-o manieră democratică a cetățenilor în luarea deciziilor privind cheltuirea unei părți din bugetul local. Astfel, membrii comunității se transformă, din simpli observatori, în protagoniști ai administrației publice locale.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.