701 total views

Anularea texei de depozitare a deșeurilor a stârnit deja reacții din partea opoziției. USR ia atitudine și lansează un atac extrem de dur la adresa coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. ” Partidul Uniunea Salvați România atrage atenția că noul Guvern PSD – ALDE sacrifică politica de mediu a țării în interesul baronilor locali!”

Guvernul „Dragnea 2”, în frunte cu premierul Mihai Tudose, în ultima zi a sesiunii parlamentare a emis o ordonanță de urgență prin care este suspendată taxa de depozitare la groapă a deșeurilor, până în anul 2019. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial vineri la ora 22:00 și a intrat în vigoare la doar două ore de la publicare.
„Primarii-baroni au cerut suspendarea taxei, iar guvernul a executat și până în 2019 această taxă va fi anulată. În aceste condiții, este greu de crezut că UAT-urile își vor asuma responsabilitățile legale ce le revin în vederea creșterii capacităților de reciclare și colectare separată a deșeurilor pentru atingerea obiectivelor asumate de România de a avea o rată de reciclare de 50% până în 2020”, a declarat Cornel Zainea, membru USR în Comisia de mediu a Camerei Deputaților.
Taxa de depozitare a deșeurilor, asumată de către Guvernul Cioloș prin OUG 39/2016, a fost concepută pentru a reduce depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi și pentru a încuraja primăriile să găsească soluții alternative, în condițiile în care România este deja în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană, din cauza gropilor neconforme de gunoi și în pre-infringement pentru netranspunerea corectă a legislației europene. Dacă situația nu va fi remediată, în curând vom avea de plată milioane de euro penalități.
Reamintim că în urmă cu două săptămâni, primul Guvern al coaliției PSD – ALDE a reușit să distrugă prin modificarea OUG 38/2016, unul din instrumentele fundamentale pentru procesul de reciclare, respectiv sistemul de garanție – returnare fiabil și obligatoriu pentru recipienți de PET, sticlă și doze de aluminiu. OUG 38/2016 a fost emisă de Guvernul Cioloș alături de OUG 39/2016 pentru a evita un nou infringement și pentru a îmbunătăți sistemul de gestionare a deșeurilor din România.
„Considerăm că taxarea depozitării sau a oricărei alte forme de eliminarea a deșeurilor, în coroborare cu alte măsuri de reducere a generării deșeurilor precum sistemul “plătești pentru cât arunci” sau sistemul garanție – returnare pentru ambalaje poate avea afecte pozitive și poate contribui la tranziția spre o Românie mai curată, cu cetățeni, industrie și autorități mai responsabile. Orice abatere de la acest obiectiv trebuie condamnată și sancționată public.”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.