170 total views

În luna ianuarie 2014, când la Kiev se declanşau protestele opoziţiei pro-occidentale, nimeni nu se gândea că această reluare a primăverii portocalii va da naştere unui război civil pe teritoriu ucrainean.

Scenariu identic cu revoluţia din ’89 a României

Încercarea Uniunii Europene şi NATO de a înfige un pinten în coasta Federaţiei Ruse, a determinat o reacţie de forţe a acestei superputeri militare şi economice. În maxim două săptămâni, la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, Peninsula Crimeea, partea teritoriului ucrainean începând cu 1954, a fost desprinsă printr-o mişcare militaro-politică de către Federaţia Rusă şi alipită acesteia. Scenariul a fost indentic cu revoluţia din 1989 din România, războiul moldo-trasnistrian, războiul georgiano-abhazo-osetin. Au fost folosiţi pe post de cal troian, etnicii ruşi care în unele zone din Crimeea erau majoritari faţă de populaţia ucraineană. După alipirea Crimeeei la Federaţia Rusă, estul şi sudul Ucrainei, începând de la Doneţk până la Odesa, a început procesul de desprindere folosind atacarea instituţiilor de stat cu echipe de civili înarmaţi până în dinţi şi cu o îndelungata practică militară.

Tactică de luptă

Reacţia oficialităţilor ucraineene a fost palidă, iar ulterior opţiunea de război s-a dovedit destul de neinspirată. Cu o armată nerestructurată, neplătită şi bazată în continuare pe recrutarea anuală, Ucraina a dovedit că nu este nici pe departe forţa militară de elită, despre care occidentalii spuneau ca se poate opune cu succes armatei ruse. Ajutorul militar de urgenţă acordat de NATO şi UE nu a făcut altceva de cât să excaladeze retorica războinică. Dacă ar fi să-l parafrazăm pe preşedintele american Lydonn Johnson am putea spune: “câinii războiului au fost eliberaţi din lesă”.
De partea lor, separatiştii proruşi din estul şi sudul Ucrainei, se bazează cu certitudine pe ajutorul trupelor speciale ruseşti spetsnaz. Tactica de luptă este atragerea armatei şi serviciilor secrete ucraineene în lupte urbane în interiorul oraşelor, acolo unde superioritatea armatei în vehicule blindate este practic anulată. Şi rezultatele se văd.
Până în prezent Ucraina se pare că a apierdut 2000 de combatanţi faţă de 600 raportaţi de separatiştii proruşi. Nici unul din oraşele vizate de armata ucraineană nu a putut fi eliberat, iar pe 29 mai, unul din şefii serviciilor secrete ucraineene a fost doborât cu elicopterul deasupra oraşului Slaviansk. Asta denotă că separatiştii proruşi au cunoscut orarul de zbor şi ruta pe care se va deplasa. O asemenea informaţie denotă că serviciile secrete ucraineene sunt penetrate de serviciile secrete ruse, iar acest lucru se va vedea în desfăşurarea ulterioară a ostilităţilor.

Se prefigurează două scenarii:

• SUA şi Federaţia Rusă cad de acord ca Ucraina să-şi păstreze actuala conformaţie teritorială ( fără Crimeea însă), dar regiunile separatiste din sudul şi estul Ucrainei câştigă un grad înalt de autonomie decizională faţă de Kiev. Acest lucru înseamnă de exemplu, că portul Odesa va fi un port închis pentru navele militare americane care vor intra în Marea Neagră, situaţie care ar avantaja România, deoarece portul Constanţa prezintă toate caracteristicile de operabilitate pentru navele americane;

• Luptele continuă şi separatiştii proruşi reuşesc să înfrângă armata ucraineeană, situaţie care determină apariţia unor regiuni tip Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, Nagorno-Karabah, adică de facto, teritoriul este separat de Ucraina, dar în acte încă mai figurează ca teritoriul ucraineean. Acest al doilea scenariu este deosebit de periculos, deoarece poate creea o avalanşe de retrocedări teritoriale către statele vecine ale Ucrainei, în sensul revenirii la graniţele existente la 1940.

Singura şansă pentru Ucraina să-şi păstreze integritatea teritorială este, fie să beneficieze de un sprijin necondiţionat şi nelimitat al NATO şi UE şi în acest caz să poată înfrânge rapid rezistenţa separatiştilor proruşi, fie să negocieze o fedaralizare a ţării şi un statut de neutralitate faţă de NATO şi Uniunea Europeană.

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.