242 total views

În luna ianuarie a anului 2010, când Victor Ponta a căştigat şefia PSD-ului înfrângându-l pe perdantul Mircea Geoană, toată lumea şi-a pus întrebarea cât va rezista în fruntea partidului şi cum va reuşi să reformeze acest partid.

Victor Ponta şi echipa grupată în jurul socrului, Ilie Sârbu, au practicat o acţiune persuasivă de adormire a oamenilor fostului preşedinte Mircea Geoană şi înlocuirea lor cu oameni fideli noii puteri din PSD. Exemplificatorii sunt judeţul Olt şi Dolj, unde foştii preşedinţi de organizaţii Ion Toma şi Ion Prioteasa, cunoscuţi ca fideli ai lui Mircea Geoană, au fost schimbaţi cu oamenii lui Victor Ponta.

Lupta pentru putere

Victor Ponta şi-a dorit întotdeauna să aibă cel puţin două mandate în fruntea PSD-ului făcându-şi un calcul simplu – primul mandat sa fie dedicat luptei împotriva lui Traian Băsescu şi a PDL-ului, iar cel de-al doilea să aibă ca slogan “dezvoltarea României”. Pentru realizarea acestor scopuri, Ponta şi socrul său, Ilie Sârbu, au făcut în 2011 o mişcare îndrăzneaţă şi au anunţat în luna februarie a aceluiaşi an, realizarea USL, o alianţă politică şi electorală cu PNL-ul si PC-ul, în scopul dărâmării “Regimului Băsescu”. Modul în care a fost creat USL-ul şi mai ales împărţirea funcţiilor importante (PSD-prim ministru, PNL – preşedintele României) au arătat în modul cel mai clar intenţia lui Victor Ponta de a avea cel puţin două mandate de preşedinte al PSD. Spunem acest lucru deoarece, în calitate de preşedinte al ţării, Victor Ponta nu ar mai putea să rămână şi preşedinte de partid, situaţie care i-ar elimina orice şansă să mai dirijeze acţiunile partidului.

Ponta pierde şefia PSD

Calculele făcute de gruparea Ponta –Sârbu au fost însă răsturnate în februarie 2014, de instabilitatea lui Crin Antonescu, preşedintele PNL, care îngrijorat de scăderea în sondaje a rupt USL, încercând să obţină puncte procentuale electorale, acuzând PSD de pactizare cu duşmanul comun Traian Băsescu. În acest moment, Victor Ponta a simţit că intră pe un drum fără întoarcere la al cărui capăt există doar o singură opţiune şi anume, să fie prezidenţiabilul PSD pentru alegerile din noiembrie 2014. Ideea emisă de PSD că USL trăieşte precum şi manevrele de resuscitare încercate cu Călin PopescuTăriceanu, au arătat în modul cel mai clar, că pentru Victor Ponta şefia PSD-ului şi automat, postul de prim ministru, sunt mai importante decât preşidenţia României. Prin candidatura din partea PSD-UNPR-PC, la preşedinţia României, Victor Ponta îşi încheie etapa de conducere a PSD în mod irevocabil, el nemaiputând să se întoarcă la şefia acestui partid după încheierea mandatului prezidenţial ( asta dacă câştigă în noiembrie), iar în cazul în care pierde alegerile prezidenţiale, nu va mai vorbi nimeni de domnia sa.

Şova sau Rus în fruntea PSD!?

Călin Topescu Păriceanu nu a reuşit să îşi formeze mai rapid un partid liberal cu care Ponta să menţină în viaţă ideea de USL. Dacă ar fi reuşit Călin Popescu Tăriceanu, ar fi fost candidatul “USL II” la preşedinţie, iar Victor Ponta ar fi rămas atât primul ministru al României, cât şi preşedintele PSD. Aşa încât, în urma anunţului făcut după întâlnirea de la Orăştie cu şefii organizaţiilor, Victor Ponta s-a angajat pe ultimele luni de mandat în fruntea PSD, iar gruparea din jurul său, condusă de socrul său, Iliei Sârbu, încearcă din răsputeri să numească în fruntea PSD un om favorabil, fie că acesta se numeşte Dan Şova sau Ioan Rus.  Numai că, în ecuaţie s-a interpus prim vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea un tip uns cu toate alifiile care are în spate cele mai puternice organizaţii ale PSD, adică cele din Oltenia, Muntenia şi o parte din cele din Moldova.

Concluzionând, după anunţul făcut la Orăştie, am putea spune că “Era Ponta” la PSD, se apropie de final.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.