216 total views

• Certificatul de abilitati antreprenoriale reprezinta un avantaj competitional pentru absolventii de liceu care se pregatesc sa-si inceapa cariera ca angajati sau antreprenori.
• Certificatul ofera angajatorilor garantia ca absolventii recrutati detin abilitati si competente pentru performanta in mediul de business.

Incepand din acest an, tinerii din Romania au posibilitatea de a obtine Certificatul de abilitati antreprenoriale (”Entrepreneurial Skills Pass” – ESP).

Realizat la nivel european cu sprijinul UE, programul are scopul de a oferi tinerilor absolventi acces la noi oportunitati profesionale si de a le facilita tranzitia de la educatie, la antreprenoriat sau angajare. Certificatul este recunoscut in 26 de state si certifica elevi cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, care au derulat o activitate practica in domeniul antreprenoriatului obtinand cunostintele, abilitatile si competentele necesare pentru a incepe un business propriu sau pentru a se angaja cu succes.
ESP a fost lansat oficial in cadrul competitiei europene de antreprenoriat pentru tineri „JA-YE Company of the Year”, organizata de Junior Achievement – Young Enterprise, Europa la Tallinn, Estonia, in perioada 22-25 iulie. Elevii implicati in programul ESP beneficiaza de o experienta antreprenoriala reala, invatand prin activitati practice sa transforme ideile lor inovative intr-o afacere pilot, sa-si dezvolte abilitatile de gestionare a finantelor proprii sau ale unei afaceri prin interactiune cu profesionisti din mediul de afaceri.
Certificatul poate fi obtinut de elevi cu varste cuprinse intre 15 si 19 de ani, care participa la programele de antreprenoriat pentru liceu, derulate de Junior Achievement. Programul presupune infiintarea unei companii pilot, urmata de o examinare la nivel international a abilitatilor antreprenoriale si a competentelor necesare pentru a incepe un business propriu sau pentru implicarea cu succes in dezvoltarea unei afaceri.
Faptul ca li se ofera o forma standardizata de recunoastere a abilitatilor si competentelor antreprenoriale le confera elevilor un avantaj competitional la intrarea pe piata muncii. In acelasi timp, angajatorii care recunosc ESP beneficiaza de un standard certificat la nivelul Uniunii Europene, ce satisface cerinta lor de a avea angajati bine pregatiti.
In ultimii ani, educatia antreprenoriala a fost sustinuta la cel mai inalt nivel de catre Comisia Europeana: ”Investind in educatie antreprenoriala, Europa face cea mai profitabila investitie. Fie ca vor fonda companii sau ca vor infiinta intreprinderi sociale, tinerii care beneficiaza de educatie antreprenoriala dezvolta cunostinte de business, precum si atitudini si abilitati esentiale, incluzand creativitate, spirit de initiativa, tenacitate, abilitatea de a lucra in echipa, evaluarea riscurilor si responsabilitatea”. (Planul de actiune pentru Antreprenoriat 2020, Comisia Europeana). Potrivit documentului, fiecare tanar trebuie sa treaca printr-o experienta antreprenoriala practica inainte de a iesi din sistemul de invatamant.
Junior Achievement – Young Enterprise (JA-YE) Europe, cel mai mare furnizor de programe de educatie antreprenoriala din Europa, si-a unit eforturile cu Camera Economica Federala a Austriei, CSR Europa si Fundatia Daneza pentru Antreprenoriat – Young Enterprise pentru a raspunde acestei nevoi de educare a tinerilor. Proiectul este co-finantat de Comisia Europeana.

Certificatul de abilitati antreprenoriale a fost demarat ca proiect pilot in anul scolar 2013-2014 in 15 tari.
(Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie)

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.