1,944 total views

Un criminal, care a făcut 20 de ani puşcărie, se plimbă liber prin Stoeneşti. Acesta ameninţă pe oricine îi iese în cale, spundu-i că mai are 2,3 zile şi urmează. Amenință cu moartea zeci de localnici și funcționari din primărie,  sub privirile neputincioase ale polițiștilor și procurorilor

Stoe copy

Bărbatul a fost eliberat din detenție în acest an, după ce a executat o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru că și-a omorât un unchi. În prezent, principala îndeletnicire a fostului condamnat este să-i țină sub teroare pe vecini și pe funcționarii din Primăria Stoenești. De teama criminalului, oamenii au ajuns să se baricadeze în curți. De când a fost eliberat din închisoare, bărbatul se plimbă țanțoș prin comună, cu toporul la subraț, și proferează înjurături și amenințări în stânga și dreapta ori de câte ori în calea sa apare câte un vecin mai „tupeist”, care de fapt a avut ghinionul să plece la treabă într-un moment nepotrivit. În plus, fostului deținut îi place foarte mult să redacteze scrisori de amenințare, care au uneori și câte 14 pagini. Printre cei amenințați frecvent cu moartea se numără angajații din primărie și primarul Gheorghe Dumbravă, plus câțiva vecini pe care condamantul nu-i are la inimă. Îngrijorător este faptul că nimeni nu face nimic, deși zecile de scrisori primite pe adresa Primăriei Stoenești- în care  verbul „a omorî” este folosit obsesiv și de câte zece ori într-o epistola- au ajuns și pe masa procurorilor și a polițiștilor din localitate, care cunosc foarte bine firea aprigă a „scriitorului”.

stoe 2

Localnic din Stoenești: “Mi-e frică că mă omoară”

 Printre cei care au ajuns să nu mai iasă din curte la propriu, din cauza fostului deținut, se numără și Constantin Ungureanu, un localnic în vârstă de 75 de ani. Din luna august a acestui an, bătrânului i-a fost blocat cu lemne drumul de acces spre propria locuință.  Cel care i-a pus lemnele în poartă este nimeni altul decât fostul deținut, care susține cu tărie că drumul pe care trece bătrânul nu este un drum public, ci un drum de servitute care îi aparține. În ciuda sesizărilor depuse la Poliție, Parchet, Primăria Stoenești, Prefectura Județului Vâlcea, nimeni nu a reușit să deblocheze calea, iar bătrânul este nevoit să treacă pe sub lemne ori de câte ori are treabă în sat ori merge la magazin să-și cumpere o pâine.

“Nimeni nu are curaj să treacă pe lângă acest om pe drum, pentru că i-a amenințat pe toți cu moartea. Când a ieșit din închisoare a alergat o femeie cu toporul, a vrut să o omoare, dar nimeni nu a făcut nimic. Am fost mai mulți care am depus plângere, dar degeaba, că i-au dat drumul. Vă spun sincer că mi-e frică că mă omoară. Noaptea e cel mai rău, la fiecare lătrat de câine, la orice mișcare, suntem în alertă. Ne e teamă că intră peste noi în casă și ne omoară. Drumul pe care l-a închis el e vechi de o sută de ani, e făcut de bunicii mei, dar cu toate astea mi l-a închis. Am făcut sesizări peste tot, dar nimeni nu mă ajută”, se plânge bătrânul.

Soacra prefectului, la un kilometru distanţă de criminal

Problemele bătrânului au ajuns cu siguranță și la urechile prefectului Dumitru Cornoiu, a căruia soacră locuiește la un kilometru distanță de criminal. Se pare însă că reprezentantul Guvernului României în județul Vâlcea nu are soluții sau interes pentru a se implica în rezolvarea conflictului.   

Cere zece milioane de euro de la Primăria Stoenești

Pe lângă amenințările și înjurăturile adresate funcționarilor din primărie și vecinilor, fostului deținut îi place să-i plimbe pe cei care-l enervează pe holurile judecătoriei din Horezu. Bărbatul a avut la un moment dat chiar și 96 de procese cu vecinii și autoritățile locale, iar acum cere Primăriei Stoenești despăgubiri morale de  zece milioane de euro, pe motiv că în urmă cu aproape 20 de ani consilierii locali i-au trecut abuziv o fâșie de pământ  în domeniul public al comunei.

“În calitate de primar, mă declar neputincios. Am cerut sprijin tuturor organelor abilitate, dar până acum nu s-a întâmplat nimic, nu s-a luat nicio măsură. Drumul pe care-l revendică și pentru care e în conflict cu bătrânul de 75 de ani e un drum public, eu nu am ce să fac. Probabil se va ajunge în situația ca cineva să moară. Vă spun sincer că am ajuns cu toții să trăim sub teroare. Zilnic primesc câte șapte sau opt telefoane de la localnicii care se plâng că au fost amenințați, dar nu am ce să le fac”, declară primarul Gheorghe Dumbravă.

Judecătorii din Horezu nu îl consideră un pericol public

În anii ’90, acesta și-a atacat cu toporul un unchi ziua în amiaza mare și în plină stradă. Așa a ajuns în situația de a fi condamnat la 20 de ani de închisoare. Perioada detenției nu a fost un chin- așa cum s-ar fi așteptat unii- căci bărbatul nu doar că nu s-a căit pentru crima ce-a comis-o, dar și-a făcut un obicei din a suna la primărie și a amenința cu moartea pe funcționari. Ba mai mult, pentru a petrece cât mai mult timp în afara închisorii, bărbatul a dat în judecată vecinii, funcționarii din primărie și foștii consilieri locali. După eliberare, vâlceanul nu a renunțat la vechile obiceiuri, iar în luna august a alergat cu toporul o femeie și a amenințat câțiva vecini.

„ În data de 5 august 2015, poliţiştii au fost sesizaţi de către un cetăţean din comuna Stoeneşti cu privire la faptul că în dimineaţa acelei zile a fost ameninţat de către C. Nicolae, fapt ce a creat o stare de temere persoanei vătămate. Bărbatul de 54 de ani, din comuna Stoeneşti este cunoscut ca şi persoană suspectată de comiterea de fapte penale cu violenţă, fiind stabilit prin probatoriul administrat că bărbatul este bănuit de comiterea infracţiunii de ameninţare”, anunța IPJ Vâlcea în urmă cu mai bine de două luni.

În urma sesizărilor depuse la Poliție, vâlceanul a fost reținut doar pentru 24 de ore, căci magistrații de pe lângă Judecătoria Horezu, cei cărora li s-a solicitat să-l aresteze pe criminal, au considerat că acesta nu reprezintă un pericol public și l-au trimis acasă, sub control judiciar.

Abia în data de 17 august, în urma recursului înaintat de procurori, judecătorii Tribunalului Vâlcea au reparat gafa colegilor din Horezu și au dispus arestarea preventivă a fostului deținut, pentru 30 de zile. De 10 zile, acesta este liber şi ameninţă în continuare.

 

 

 

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Imposibil! Daca umbla cu securea prin sat si ameninta politia trebuie sa faca ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.