363 total views

Vizibil preocupat de problemele judeţului, deputatul PSD Ştefan Ovidiu Popa i-a adresat ministrului Finanţelor Publice o interpelare, în care solicită finanţarea unui număr de 532 de posturi pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult din Vâlcea.

“În conformitate cu O.G. nr.82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România, unitățile aparținând cultelor religioase primesc de la bugetul de stat și de la bugetele locale un sprijin sub formă de contribuții, care asigură completarea drepturilor salariale neacoperite din fondurile proprii ale unităților de cult centrale și locale respective.(…) Ținând cont că nu se mai poate asigura în anul 2017 alocarea de fonduri din bugetul local pentru finanțarea acestor drepturi, având, de asemenea, în vedere cele prezentate, vă adresez rugămintea, domnule ministru, să găsiți o soluție astfel încât să se aprobe judeţului Vâlcea un număr de 532 de posturi pentru personalul neclerical angajat în unităţile de cult”, se menţionează în interpelarea deputatului PSD, Ştefan Ovidiu Popa.

Deputatul de Vâlcea se dovedeşte a fi un veritabil succesor al lui Victor Ponta, care, la fel de preocupat de problemele ţării, a cadorisit Biserica, în anul 2014, cu o Ordonanţă de Urgenţă dedicată în exclusivitate personalului neclerical. La două zile după lansarea oficială a candidaturii pentru funcţia de preşedinte al României, cu tema apartenenţei sale la religia ortodoxă în prim-plan, premierul Victor Ponta a semnat o Ordonanţă de Urgenţă prin care aproape 19.000 de cântăreţi din biserici au fost repuşi pe ştatele de plată ale Consiliilor Judeţene în condiţiile în care erau, potrivit Guvernului, la un pas de concediere. Actul normativ a fost aprobat pe 31 iulie, fără dezbatere publică şi fără a fi anunţat de Guvern nici înainte, nici după şedinţa în care s-a adoptat. Lăsată timp de mai multe luni în aşteptare, problema cântăreţilor s-a rezolvat la urgenţă după ce aceştia au făcut demersuri către autorităţile bisericeşti superioare. Acum, se pare că deputatul de Vâlcea se doreşte a fi un fel de salvator al personalului neclerical din bisericile şi mănăstirile vâlcene. Consiliul Județean Vâlcea a aprobat până la această dată suplimentarea cu un număr de 27 de posturi pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult, finanțate din veniturile proprii ale bugetului local, după cum se menţionează tot în interpelarea deputatului PSD de Vâlcea. Dar, stupoare! După ce s-a aprobat suplimentarea, se pare că s-a descoperit că nu există fonduri suficiente pentru achitarea salariilor acestora. Atunci, salvarea a venit tocmai de la Ştefan Ovidiu Popa, care a şi întocmit o interpelare către ministrul Finanţelor Publice.

Pentru o mai bună înţelegere a problemei, ne-am informat şi am aflat că îngrijitorii, contabilii, cântăreţii bisericeşti sau clopotarii, denumiţi în actelele oficiale, personal neclerical, dacă sunt angajaţi ai parohiilor, primesc parte din veniturile salariale de la Consiliile Judeţene, sumă care se poate majora din veniturile proprii ale parohiei. Nu toate bisericile îşi permit însă un cântăreţ angajat cu acte în regulă, în multe cazuri, slujba o îndeplineşte un credincios care e plătit din contribuţiile enoriaşilor, dar tot rămân suficienţi care sunt plătiţi din banii cotribuabililor. Şi pe lângă cântăreţi mai sunt mulţi alţii care primesc minimum pe economie din bugetul CJ pentru activitatea desfăşurată în cadrul parohiei. Pentru a putea fi angajat ca şi cântăreţ bisericesc trebuie îndeplinite anumite condiţii. Cea mai importantă dintre ele fiind studiile de specialitate (seminarul teologic) care să confirme pregătirea. Dacă nu există diploma care să ateste pregătirea în domeniu, credinciosul poate cânta în strană dar nu va fi trecut pe ştatul de plată ca şi cântăreţ bisericesc.

În 2014 un senator spunea şi pe bună dreptate că “atâta vreme cât biserica, pe lângă latura sa metafizică şi religioasă, are legătură şi cu importante proprietăţi şi venituri proprii, cu donaţii care sunt nefiscalizate, ar trebui să aibă destule resurse să reuşească să îşi plătească aceşti cântăreţi”. Pe Victor Ponta, în 2014, nu l-a ajutat prea mult Ordonanţa aprobată la ceas de seară, demonstrându-i că nu poate cumpăra nici mântuirea, dar nici funcţia de preşedinte al României. Sperăm ca deputatul Popa, succesorul lui Ponta, să aibă mai mult noroc în cariera politică, dacă tot susţine cauza Bisericii şi a slujitorilor acesteia.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.