125 total views

Statele Unite vor trimite în Polonia 12 avioane de vânătoare de tip F-16 până joi, a anunţat duminică Ministerul polonez al Apărării, relatează AFP.

Secretarul american al Apărării Chuck Hagel şi ministrul polonez Tomasz Siemoniak au convenit într-o conversaţie la telefon că “mobilizarea unei unităţi aparţinând forţelor aeriene americane va începe duminică şi se va încheia joi”, potrivit unui comunicat emis de minister.

“Unitatea va fi alcătuită din 12 avioane de tip F-16 de transport şi 300 de militari”, a precizat pentru AFP Jacek Sonta, un purtător de cuvânt al ministerului.

Avioanele “sosesc la solicitarea Poloniei, în cadrul unui exerciţiu militar a cărui organizare a fost avansată şi extinsă, mai ales într-o situaţie politică tensionată din cauza situaţiei din Ucraina”, a adăugat el.

Statele Unite au trimis joia trecută patru avioane de tip F-15 pentru consolidarea supravegherii spaţiului aerian al statelor baltice.

Trimiterea lor este, potrivit ministrului lituanian al Apărării Juozas Olekas, un răspuns “faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina şi faţă de o intensificare a activităţii militare ruse în regiunea Kaliningrad”, o enclavă rusă situată între Lituania şi Polonia.

Preşedinta lituaniană Dalia Grybauskaite a îndemnat anterior NATO “la o prezenţă mai importantă în ţările baltice”.

În contextul în care forţele armate poloneze dispun de 48 de avioane de tip F-16, iar ţările baltice nu au o aviaţie militară suficientă, statele din cadrul NATO asigură, pâ rând, protecţia spaţiului aerian al acestora.

zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.