63 total views

SUA sunt singura putere care poate reprezenta o contrapondere pentru creşterea influenţei Chinei la nivel global, însă şi alte ţări va trebui să îşi aducă propria contribuţie, având în vedere problemele bugetare ale Washingtonului, a declarat ministrul britanic al apărării Philip Hammond pentru CNBC.

„SUA sunt singurele capabile să răspundă provocării pe care o reprezintă creşterea puterii Chinei. SUA pot conduce, SUA trebuie să conducă, dar nu pot face totul singure“, a afirmat Hammond.

Ministrul britanic al apărării a reiterat că disputele geopolitice din Asia trebuie rezolvate în conformitate cu principiile statului de drept şi cu normele internaţionale de comportament şi a încurajat forţele militare din regiune să lucreze mai îndeaproape.

Comentariile lui vin ca urmare a creşterii tensiunilor în Marea Chinei de Sud din cauza amplasării unei platforme petroliere chinezeşti în ape teritoriale disputate. Tensiunile au escaladat, o navă a gărzii de coastă chineze intrând în coliziune cu o barcă vietnameză de pescuit.

De asemenea, mai multe persoane au murit recent în Vietnam în urma unor proteste violente în care demonstranţii vietnamezi au dat foc mai multor fabrici străine, cele mai multe fiind chinezeşti. Violenţele antichineze au fost la rândul lor declanşate de disputa privind platforma petrolieră plasată de China în ape teritoriale revendicate de Vietnam. China este implicată şi în alte dispute teritoriale în regiune, inclusiv cu Filipine şi cu Japonia.

Pe fondul unor eforturi sporite ale SUA şi ale Japoniei de a dezvolta noi relaţii în domeniul securităţii în Asia, adjunctul şefului de stat major din China i-a atacat dur la un forum pe teme de apărare din Singapore pe miniştrii apărării din SUA şi Japonia pentru că le-au spus omologilor asiatici că statul chinez foloseşte intimidarea pentru a-şi afirma pretenţiile teritoriale….mai mult aici

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.