231 total views

Ziarul Bursa a publicat astăzi scandalul creat pe marginea Oltchim indicând divergențele care există între Gheorghe Piperea și Ștefan Vuza. Cel din urmă acuză că la Oltchim există și acum corupție și firme căpușă, în timp ce Piperea susține că decontaminează ceea ce Constantin Roibu, fostul director al societății, a contaminat până acum cinci ani. În acest sens, Administratorul judiciar al combinatului Râmnicu Vâlcea mai spune că plătește circa 12 milioane de euro pentru conformare și 100.000 de euro lunar, cu titlu de amendă.

La Oltchim nu există nici corupţie şi nici firme căpuşă, ne-a spus, ieri, avocatul Gheorghe Piperea, administrator judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, reacţionând la declaraţiile făcute, în ultima săptămână, de Ştefan Vuza, proprietarul Chimcomplex Borzeşti. Printre altele, Ştefan Vuza a afirmat că profitul Oltchim nu este real, că societatea nu a făcut investiţii, că are probleme sindicale şi de corupţie şi că în cadrul combinatului sunt firme căpuşă.

Conducerea Oltchim a reacţionat la aceste afirmaţii şi ne-a transmis, aseară, un comunicat semnat de reprezentanţii consorţiului de administratori judiciari ai Oltchim – RomInsolv şi BDO Business Restructuring SPRL -, de conducerea executivă şi administratorul special Bogdan Stănescu. Aceştia se arată profund îngrijoraţi de impactul pe care “informaţiile neadevărate şi afirmaţiile calomnioase” făcute de Ştefan Vuza l-ar putea avea asupra relaţiilor comerciale ale Oltchim. Documentul citat precizează: “În condiţiile în care Chimcomplex a avut acces la informaţii temeinice, în faza procesului de due-diligence pe care a avut şi dreptul şi timpul să le verifice, devin tendenţioase şi rău-intenţionate cele afirmate”.

În replică la declaraţiile domnului Vuza, avocatul Piperea ne-a declarat: “Pentru ca, în cadrul unei proceduri de insolvenţă, să fie corupţie şi firme căpuşă trebuie ca, laolaltă, judecătorul sindic, comitetul creditorilor, administratorii judiciari, administratorul special, executivii societăţii, toţi aceştia să fie corupţi. Deci, domnul Vuza declară că toţi suntem corupţi, iar acest lucru este inacceptabil, pentru că este o calomnie la adresa tuturor celor care s-au implicat în acest proces şi pentru că este extrem de periculos din perspectiva reacţiei pe care s-ar putea s-o aibă cei de la UE. Din păcate, au fost o serie de situaţii în care cei de la UE au luat în considerare ce s-a scris în presă, nu cea ce le-am spus noi. Este adevărat că în Oltchim a fost corupţie, au fost foarte multe firme căpuşă, dar acestea nu mai există din secunda în care am ajuns acolo. Toate au fost eliminate.

În Oltchim nu există corupţie şi firme căpuşă

De patru ani şi jumătate, de când suntem în procedura de insolvenţă, totul este transparent, totul este vizibil pentru creditori, pentru judecători, pentru Bursa de Valori, pentru presă, cu excepţia aspectelor pe care Comisia Europeană şi banca de investiţii nu ne lasă să le facem publice – şi este normal acest lucru, într-o anumită măsură. Domnul Vuza ne spune că sunt probleme cu sindicatele. Atât de «mari» sunt problemele cu sindicatele, încât au fost semnate toate listele cu salariaţi care ar trebui să treacă la cumpărătorul activelor. De asemenea, domnul Vuza mai afirmă că nu sunt investiţii la Oltchim.

Vă dau doar câteva exemple:

În primul rând, în ultimii trei ani de zile, la Oltchim au fost făcute investiţii de tip CAPEX – investiţii tehnologice şi de refacere a unor utilaje – de 7 milioane de euro, din surse de finanţare interne, care au făcut ca, acum, Oltchim să aibă o EBITDA – profitul înainte de taxare – de 3,5 milioane de euro. Această EBITDA a fost obţinută într-o lună. Aşadar, dacă înmulţim 3,5 milioane de euro cu 12, atunci vom vedea ce EBITDA are Oltchim pe an. În acelaşi timp, pe parcursul îndelungatei perioade în care la conducerea Oltchim era Constantin Roibu, au fost făcute nişte nenorociri în privinţa condiţiilor de mediu, nu doar sub aspectul poluării, ci şi în privinţa neluării unor măsuri la timp de decontaminare, încât noi, acum, plătim circa 12 milioane de euro pentru conformare şi 100.000 de euro lunar, cu titlu de amendă. Iar această poluare nu este făcută de noi, ci decontaminăm ceea ce a contaminat Roibu până acum cinci ani. O altă declaraţie stupidă a domnului Vuza este aceea că profitul Oltchim nu este real. Această companie este listată la Bursă. Ca să declarăm profit, trebuie să anunţăm Fiscul şi Bursa de Valori. Odată ce anunţăm Fiscul că avem profit, facem şi plata impozitului pe profit. Săptămâna trecută s-au plătit, prin bancă, 6,25 de milioane de lei cu titlu de impozit pe profit. Cum poţi să spui că acesta este profit nereal, în aceste condiţii?” Comunicatul transmis aseară de conducerea Oltchim precizează: “Referitor la impozitul pe profit, ca să ne referim numai la cele mai recente informaţii financiare, precizăm faptul că, atât în trimestrul întâi, cât şi în trimestrul al doilea al anului în curs, Oltchim a achitat către bugetul statului o sumă de circa 10 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit.
De asemenea, în cei patru ani şi jumătate de insolvenţă, Oltchim a realizat investiţii consistente în retehnologizarea capacităţilor de producţie, cum ar fi în instalaţia de electroliză cu membrane, instalaţia de oxoalcooli, propenoxid, în instalaţia de ape uzate reziduale etc. De altfel, Oltchim este companie listată la Bursă, iar informaţiile pe care domnul Vuza le dă ca adevărate (probleme de mediu, lipsa profitului, lipsa investiţiilor) sunt contrazise de raportările/informările oficiale făcute atât către Bursa de Valori Bucureşti, către instituţiile statului, precum şi către instituţii europene”.

Conducerea combinatului de la Râmnicu Vâlcea este de părere că afirmaţiile făcute de domnul Vuza în contextul în care Chimcomplex este competitor al Oltchim SA pe piaţa chimiei sunt cu atât mai preocupante şi se poate considera că participarea în procesul de vânzare a fost făcută exclusiv cu scopul de a avea acces la informaţii pe care, ulterior, să le utilizeze în folosul afacerii proprii şi nu în scopul pentru care s-a angajat să o facă – cumpărarea unor pachete de active de la Oltchim SA.
“Afirmaţiile complet false făcute de reprezentantul Chimcomplex sunt de natură să încalce principiile şi reglementările naţionale şi europene în materie de concurenţă/concurenţă neloială”, mai precizează comunicatul Oltchim.
Avocatul Piperea a conchis: “Dacă, din cauza declaraţiilor făcute de Ştefan Vuza în ultima săptămână, se va ajunge ca procesul de vânzare pe active separate să pice, atunci va fi deschisă o acţiune în răspundere civilă delictuală, înaintată de Oltchim sub semnătura mea, pentru că este vorba despre 2000 de salariaţi şi de alte câteva mii de persoane care depind de existenţa acestei afaceri”.

Chimcomplex Borzeşti a depus o ofertă angajantă pentru preluarea activelor Oltchim, societate aflată în insolvenţă.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.