74 total views

Evoluţia încasărilor bugetare a fost în primele patru luni ale anului decuplată de creşterea economică. În timp ce de la majoritatea indicatorilor macro au apărut veşti bune, creşterea PIB fiind peste aşteptări, veniturile bugetare nu au capturat această evoluţie, avansul încasărilor oscilând în jurul a 4%. Guvernul aşteaptă pentru 2014 o creştere cu 8%.

Pe partea de cheltuieli, investiţiile statului au continuat să se prăbuşească, declinul ajungând după primele patru luni ale anului la peste 40%, iar consecinţele se văd la nivelul lucrărilor de infrastructură, impactul fiind nefavorabil asupra creşterii economice.

Semnale nefavorabile au venit în primele patru luni ale anului de la TVA, care aduce cei mai mulţi bani la bugetul de stat, fiind a doua resursă pentru bugetul consolidat, după contribuţiile sociale. TVA, care reflectă într-o anumită măsu­ră evoluţia consumului, a adus la buget 16,4 mil. lei, în creştere cu doar 2,7% faţă primele patru luni de anului trecut. Comerţul cu amănuntul a accelerat în acest an, ritmul de creştere ajungând în martie chiar la două cifre. În mod normal, creşterea vânzărilor din comerţ ar trebui să se reflecte într-o îmbunătăţire a veniturilor colectate din TVA.

„Evoluţia mult peste aşteptări a indicatorilor economici şi revenirea cererii interne ca motor al creşterii economice în prima parte a anului sunt în discordanţă cu evoluţia încasărilor bugetare, iar explicaţia pentru aceasta este probabil legată în primul rând de creşterea evaziunii fiscale şi, într-o mică măsură, şi de reducerea capacităţii de colectare a veniturilor bugetare pe fondul reorganizării ANAF“, afirmă Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank.Veniturile bugetare totale – unul dintre cei mai urmăriţi indicatori – au crescut în primele patru luni cu doar 4,4% peste nivelul din aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, ajungând la 67,8 mi­liarde de lei.

Veniturile bugetare nu reuşesc să captureze evoluţia activităţii economice, chiar şi în condiţiile în care creşterea economică şi-a îmbunătăţit structura (din perspectiva impactului asupra veniturilor bugetare), consumul intern fiind acum motorul principal al acesteia, după ce în 2013 exporturile nete au avut contribuţia cea mai însemnată, explică Dumitru. Astfel, deşi bugetul este construit pe o creştere a veniturilor de 8%, de la 200 mld. lei venituri la bugetul consolidat în 2013 la 216 mld. lei în 2014, pe primele patru luni creşterea este de doar 4%.

Anul trecut, cu toate că activitatea economică s-a revigorat, impactul nu s-a resimţit foarte mult la nivel fiscal în condiţiile în care avansul economiei s-a bazat pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul nu îşi revenise. Dar în acest an consumul a avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică. Practic, consumul şi industria au adus România pe primul loc în Europa la creşterea economică, cu avansul de 3,8% înregistrat în primul trimestru din acest an.

mai mult pe http://www.zf.ro/zf-24/veniturile-la-buget-au-crescut-doar-cu-4-la-patru-luni-desi-guvernul-astepta-8-statul-taie-de-la-investitii-12655483

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.