184 total views

De-a lungul celor trei săptămâni de ploi interminabile, cu numeroase reprize de precipitaţii torenţiale, judeţul Vâlcea a intrat de câteva ori sub coduri de risc galben şi portocaliu. Urmările cele mai dureroase ale averselor puternice s-au făcut simţite cu deosebire pe reţeaua de infrastructură rutieră afectată în principal de apele ieşite din albiile râurilor (notoriu în acest sens a fost cazul râului Bistriţa pe raza comunei Frânceşti) ori provenite de la torenţii formaţi pe versanţii descoperiţi de vegetaţia forestieră.

La solicitările punctuale ale preşedintelui Consiliului Judeţean, dr.ing. ION CÎLEA, forţelor mobilizate de la RAJDP şi SGA li s-au alăturat şi autorităţile publice teritoriale, precum şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă care au intervenit operativ la eliminarea blocajelor apărute în calea apelor, asigurarea secţiunilor de scurgere la poduri şi podeţe, ca şi la refacerea drumurilor afectate.
„Acolo unde oamenii au fost depăşiţi de situaţii, a trebuit să intervenim cu buldozere, excavatoare şi alte utilaje specifice aşa cum am acţionat pe pârâul Muiereasca, pe Iazul Morilor din Băbeni, pe pârâul Pesceana din sectorul Suteşti-Drăgăşani, pe Bistriţa la Frânceşti, pe valea Stăneasa din Stoileşti, ori la alunecările de teren din comuna Runcu, oraşul Băile Olăneşti şi în alte 41 de localităţi. Sigur, fiecare dintre aceste intervenţii a presupus nu numai eforturi, unele supraomeneşti, ci şi mari cheltuieli care au secătuit ultimele noastre resurse şi rezerve financiare. Din acest motiv, a trebuit să cerem sprijin la Guvern iniţiind un proiect de Hotărâre prin care am solicitat bani din Fondul de intervenţie prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014. Având, însă, în vedere că nivelul de alocaţii din Fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului este limitat, am apelat şi la sprijinul direct din partea vicepremierului Liviu Dragnea şi a secretarului de stat Sevil Shhaideh de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în sensul de a ne fi suplimentat bugetul previzionat pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală pe acest an. Am completat aceste memorii cu vizite şi audienţe la Guvern unde am argumentat că avem grave probleme pe drumurile judeţene care asigură legătura dintre localităţi, precum şi aprovizionarea populaţiei cu alimente şi bunuri de larg consum, iar exploatarea acestora nu se mai poate fără a realiza ample lucrări de refacere a infrastructurii de transport la nivel judeţean” – a declarat preşedintele Ion Cîlea.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.