294 total views

Facem pentru început o precizare necesară: ca în toate spitalele din România şi la Râmnicu Vâlcea există, în imensa lor majoritate, medici minunaţi, dedicaţi prin vocaţie şi pasiune muncii lor, care zilnic salvează vieţi, de multe ori cu mijloace neadecvate sau empirice, care se confruntă cu lipsuri de tot felul, cu frustrări legate de absenţa mijloacelor de investigaţii clinice performante, de faptul că nu dispun la îndemână întotdeauna de cele mai bune medicamente pentru pacienţi. Sunt plătiţi prost, uneori chiar umilitor şi totuşi s-au încăpăţânat să rămână aici să se lupte pentru viaţa noastră.

Există personal medico-sanitar mediu, plin de umanitate pe care te poţi baza, pentru care pacientul este prioritar familiei şi propriilor probleme. Constatăm însă, cu îngrijorare firească, degradarea continuă a sistemului de sănătate din România, consecineţele răsfrângându-se în mod direct asupra stării de sănătate şi a vieţii pacienţilor, adică a noastră a tuturora. Toţi se plâng de subfinanţarea sistemului sanitar, prin dijmuirea şi redirecţionarea către clinicile private a unei însemnate părţi din contribuţiile la sistemul de sănătate public, lucru real, dar o anchetă ProTv desfăşurată în anul 2013 în mai multe spitale din România, releva: „Aceleaşi spitale în care medicii se plâng că nu au fonduri pentru medicamente şi sistează operaţiile au şi investiţii care zac. Există, de asemenea, spitale în care nu există aparatura necesară investigaţiilor şi spitale unde aparatura scumpă zace nefolosită, spitale în care pacienţii sunt trimişi să cumpere medicamente şi spitale care achiziţionează stocuri uriaşe de medicamente în prag de expirare, un favor pentru marii importatori”, a dezvăluit realizatorul Rareş Năstase la ProTV. Spre exemplu, potrivit Curtii Naţionale de Conturi, numai în anul 2012, 195 de spitale au consumat nejustificat 200.000.000 de euro. Au ieşit la iveala 400 de echipamente performante nefolosite, în valoare de peste 4.000.000 de euro. Cu aceşti bani ar fi putut fi acoperit necesarul de medicamente pe un an în cel puţin cinci spitale municipale din ţară. Reamintim la întâmplare alte câteva cazuri numai din ultimul an:
Piteşti, 15 decembrie 2014. Poliţiştii argeşeni au efectuat percheziţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, într-un dosar de delapidare, abuz în serviciu şi fals care a vizat achiziţia şi consumul de medicamente şi materiale sanitare la secţia ATI, prejudiciul fiind de aproximativ 500.000 de lei;
Constanţa, 4 noiembrie 2014. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, Dănuţ Căpăţână, alături de alţi 5 angajaţi de la Serviciul Achiziţii din cadrul aceluiaşi spital, precum şi directorul financiar-contabil, acuzaţi că au prejudiciat spitalul cu 27 milioane lei, prin încheierea unor contracte oneroase, preferenţiale cu furnizorii, au fost trimişi în judecată pentru tentativă la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie;
Tîrgu Mureş, 15 ianuarie 2015. Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor Sandu Nicoleta Monica, fost manager general la Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” din Târnăveni şi Moldovan Ana, la data faptelor, director financiar-contabil în cadrul aceleiaşi unităţi spitaliceşti, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în urma obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale), în urma încheierii unor contracte dezavantajoase cu firmele S.C. „PSIHOMEDICA”S.R.L. Şi exemplele pot continua.

Din păcate, ele atestă o dimensiune de fenomen a corupţiei, la proporţii de neimaginat. Pentru că exemple de acest fel regăsim şi în spitalele vâlcene, ne punem întrebarea firească: Ce se întâmplă? Este mai puternică tentaţia obţinerii banului nemuncit, decât teama de consecinţele penale? De ce s-a ajuns aici? Cât de mare este întinsă caracatiţa la Vâlcea în sistemul sanitar? Sunt corupţi în sistemul sanitar vâlcean? Cine sunt aceştia? Dacă nu, de ce sunt semnalări la tot pasul despre afaceri suspecte cu distribuitori şi prestatori de servicii medicale? De ce, în continuare pacieţii ori aparţinătorii acestora sunt nevoiţi să cumpere de la farmaciile de lângă spital medicamente şi materiale sanitare de pe bonurile neinscripţionate oficial, date de asistente? Dacă da, care sunt consecinţele şi concluziile? Care sunt măsurile ce trebuiesc a fi luate, cine trebuie(a) să le aplice şi de ce nu au fost luate până în prezent? Ştim că nu noi vom eradica racilele din sistemul sanitar. Dar, credem că reacţionând, vom contribui fie şi într-o mică măsură, la scoaterea la vedere a relaţiilor de interese ce guvernează acest domeniu. Recentul Raport al Curţii de Conturi, care atestă un prejudiciu de 400.000 euro numai din contractări, indică o stare de lucruri gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea.

Vor urma, desigur, reacţii ale instituţiilor de cercetare şi urmărire penală. Urmăriţi serialul nostru.

(George Danielescu)

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.