264 total views

GRMDiscuţiile purtate vineri seară între conducerea naţională a partidului, cea judeţeană şi Mircia Gutău au confirmat că fostul edil va fi candidatul PNL la Primăria Râmnicului. Realist vorbind, cu această ocazie a dispărut orice şansă ca dezbaterea publică din precampanie şi campania electorală propriu – zisă să fie una bazată pe probleme edilitare, care să genereze proiecte de dezvoltare pe termen mediu şi lung a municipiului reşedinţă de judeţ.
Cu o seară înainte, co-preşedinţii filialei vâlcene Cristian Buican şi Romulus Bulacu fuseseră mandataţi prin vot de BPJ pentru a negocia cu Gutău înscrierea în partid şi reprezentarea PNL în alegerile locale. În prealabil, Buican i-a informat pe liberali că sondajul comandat unei firme de specialitate din Bucureşti s-a încheiat duminică, 4 octombrie şi rezultatele sale au fost trimise la sintetizat. Conform spuselor liderului PNL Vâlcea, Mircia Gutău nu poate fi ajuns de niciunul dintre ceilalţi candidaţi menţionaţi în sondaj, fiind creditat cu 45% din opţiuni. Pe locul doi s-ar fi clasat independentul Romeo Rădulescu (15%) şi actualul primar interimar, Ion Gigi Matei (PSD – 13%). Niciunul dintre reprezentanţii PNL ale căror şanse au fost cântărite prin acelaşi sondaj nu a obţinut un scor semnificativ (cel puţin 5%). Conform informaţiilor pe surse, surpriza constatată de sondaj se regăseşte la votul politic, atât PNL cât şi PSD fiind creditate cu un scor sensibil apropiat, aproximativ 34% din opţiunile râmnicenilor.
Înainte de orice analiză a momentului, precizez cu orice risc că mie unul rezultatele sondajului îmi par neverosimile. Este pur şi simplu ilogic ca între un edil fost condamnat penal, chiar de două ori, pentru fapte de corupţie şi următorul din sondaje distanţa să fie de 30 de procente. Asta ar însemna că respondenţii ori s-au tâmpit, ori sunt atât de dezamăgiţi de clasa politică locală încât pur şi simplu nu le mai pasă cine le va conduce destinele. Şi au argumente din plin să fie dezamăgiţi, dacă ne uităm cum arată Râmnicul şi judeţul, în prezent. Ar mai fi totuşi o explicaţie. Dorinţa nesăbuită a unor sforari de a manipula grosolan rezultatele unei cercetări ce ar fi trebuit să fie una serioasă şi nu una care să justifice în ochii opiniei publice aplicarea unui plan dinainte stabilit.
Liderii PNL Cristian Buican şi Romulus Bulacu au “rupt pisica”, bazându-se pe calcule politice pragmatice care spun că o victorie consistentă la Râmnic poate aduce PNL şi victoria la Consiliul Judeţean. Fals! Dacă rezultatul politic relevat de sondaj (egalitate de câte 34 procente din preferinţele râmnicenilor pentru PSD şi PNL), lupta se va da în fiecare localitate a judeţului. În aceste condiţii, PNL nu-şi permite să piardă absolut niciun membru, cu atât mai puţin pe unul de calibrul şi popularitatea senatorului Dan Niţu. Aşa stând lucrurile, e o chestiune de zile până când liderul Cristian Buican va face suprema concesie şi va renunţa la ambiţia de a rămâne unicul canidat la preşedinţia CJ Vâlcea din partea liberalilor. E foarte posibil chiar să anunţe că Dan Niţu va fi propunerea PNL pentru funcţia amintită.
În PSD lucrurile încă par amorţite. Aleasă de curând, noua conducere judeţeană se află în stadiul evaluărilor interne. Totuşi, social-democraţii nu vor mai avea mult timp la dispoziţie pentru a muta decisiv. Cum nici deputatul independent Romeo Rădulescu nu va avea prea mult timp să se decidă ce drum alege, dacă vrea să participe la alegerile locale de anul viitor. În prezent, al doilea favorit dat de sondaje nu are o formaţiune politică pe care să se bazeze, situaţie care pare a-i reduce, pe zi ce trece, şansele de a redeveni primar.

 

Distribuie

2 comentarii

  1. iese boieru’ din prima de-abia astept ;-ppp

  2. Oana Zavoranu va prelua P.R.M ,iar Gutau Ramnicul…! Vai de capul nostru oameni buni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.