210 total views

Sociologul Alin Teodorescu, cu o jumătate de an în urmă, a prognozat: “Victor Ponta intră în turul al doilea, de pe primul loc, dar în turul al doilea va fi înfrânt”. Sociologul Alin Teodorescu declară că rezultatul celui de-al doilea tur electoral al campaniei prezidenţiale este cunoscut încă de acum câteva luni: “Uitaţi-vă ce s-a întâmplat la alegerile din 2004 şi veţi întelege ce se va întâmpla pe 16 noiembrie”, declara acesta la sfârşitul săptămânii trecute, declaraţie acordată ziarului Bursa.

Scenariul din 2004 s-ar putea repeta şi în favoarea lui Klaus Iohannis, a lăsat să se înţeleagă sociologul. Este posibil ca rezulatele sondajelor la care are acces Alin Teodorescu să difere major de cele ale sondajelor date publicităţii de PSD-işti.
De exemplu, pentru primul tur, sondajele Sociopol l-au creditat pe Victor Ponta cu 41%, iar pe Klaus Iohannis cu 28%, iar pentru al doilea tur, ieri, România TV (postul de televiziune al lui Sebastian Ghiţă, cel care se pregăteşte să devină preşedintele executiv al PSD, după promovarea lui Ponta pe scaunul din Cotroceni) a citat prognoza Sociopol, că Ponta îl spulberă pe Iohannis cu un scor de 55% la 45%. Alin Teodorescu a afirmat, în luna mai: “Victor Ponta intră în turul al doilea, de pe primul loc, dar în turul al doilea va fi înfrânt de oricine se va prezenta drept candidatul unic al opoziţiei. Asta ştim în momentul de faţă. Se poate schimba”, (după cum a relatat voxpublica.realitatea.net). Primul tur al alegerilor prezidenţiale a validat scenariul electoral avansat de domnia sa, în urmă cu şase luni, fără să infirme Sociopul-ul lui Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului, actualmente consilier al lui Ponta (deşi în interiorul limitelor acceptate, prognoza institutului a fost, însă, cam exagerată; Ponta, susţinut de PSD+UNPR+PC, a ieşit învingător în primul scrutin electoral, obţinând o pradă electorală de 40,44%, iar Iohannis, susţinut de PNL+ PDL, 30,37%, cu aproape două puncte şi jumătate mai mult, decât stabilise estimarea).

Alegerile prezidenţiale din 2004. O istorie care se repetă?

Pe 12 decembrie 2004, deşi pornise cu doar 33,92% în primul tur, Traian Băsescu (candidatul Alianţei Dreptate şi Adevăr, formată din PNL+PD) l-a învins cu 51,23% la 48,77%, pe Adrian Năstase (candidatul Uniunii Naţionale, formată din PSD+PUR), care avusese 40,97%; adică, pornise cu un avans de şapte puncte procentuale şi nu doar că şi-a irosit avantajul, ci a fost zdrobit de o creştere a adversarului său politic de 17,31 puncte procentuale, în două săptămâni.
Tot în luna mai, sociologul Alin Teodorescu a explicat: “Bazinele electorale sunt de trei feluri, în România. Bazinul de douăzeci şi doi de ani, bazinul liberal şi bazinul tânăr – urban. Bazinul PSD, care are anumite caracteristici, a avut 3,7 de milioane de electori disciplinaţi, dar acum are în jur de 3; bazinul liberal (zis de centru) care are mai puţin, doar un 1,5 – 2 milioane de electori, destul de disciplinaţi şi ei; şi bazinul tânăr, urban, sub 40 de ani, care respinge liberalismul românesc şi social democraţia românească şi se îndreaptă către al treilea, un outsider. Este bazinul care l-a sprijinit pe Corneliu Vadim Tudor în 2000 şi care a fost, apoi, ocupat de Traian Băsescu şi de PDL. Este de aproape 2,5 milioane de electori, mai puţin disciplinaţi, dar care, în anumite momente, se prezintă la vot şi înclină balanţa. Deci, pentru turul al doilea, Victor Ponta mai are nevoie de încă unul din aceste trei bazine; el are unul, îi mai trebuie unul măcar”. (voxpublica.net.ro.)

Liviu Dragnea: “Primarii să îşi lase < hainele cu funcţii > şi să mobilizeze electoratul”

Surse din PSD au declarat că reuşita lui Victor Ponta, pe 16 noiembrie, stă sub semnul întrebării, în ciuda pomenilor electorale pe care Guvernul nu a contenit să le dea (reducerea CAS, creşterea ajutoarelor de stat pentru copiii defavorizaţi) şi în ciuda Ordonanţei Dragnea, care, legalizând, pentru 45 de zile, traseismul politic, a îmbogăţit PSD cu 400 de primari de alte culori politice. Nu este clar, încă, dacă primarii PSD din Transilvania îşi vor lăsa acasă “hainele cu funcţii”, aşa cum i-a îndemnat, vineri, Liviu Dragnea, şi se vor mobiliza, ca să convingă electoratul să-l împingă pe Victor Ponta până în dealul Cotrocenilor. Ştim, însă, că scenariul avansat, în urmă cu şase luni de Alin Teodorescu, s-a adeverit, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, şi mai ştim că, întrebat: “Iohannis, preşedinte?”, Alin Teodorescu a opinat, tot cu şase luni înainte: “Candidat la preşedinţie. Dacă este sprijinit de cele două bazine, PNL şi PDL, câştigă.”
Declaraţia acordată ziarului BURSA reprezintă o mănuşă aruncată între sociologii PSD-işti (Alin Teodorescu a fost deputat PSD, ministru cancelar în Cabinetul premierului Adrian Năstase, dar, ulterior, s-a autosuspendat din partid).

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.